Δύσκολη η εβδομάδα που πέρασε, δυσκολότερες όμως αναμένεται να είναι αυτές που θα ακολουθήσουν αν ο προϋπολογισμός του 2015 για την Υγεία δεν βελτιωθεί σημαντικά σε αρκετά σημεία. Οι γιατροί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα περιέγραψαν την εικόνα στην Υγεία με τα πιο μελανά χρώματα και προειδοποίησαν ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες Υγείας λόγω της υποχρηματοδότησης. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία εμφανίζεται στα ίδια επίπεδα με του 2014, στην πραγματικότητα είναι μειωμένη, αφού από το 2015 θα καλύπτεται η φαρμακευτική περίθαλψη περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.
Μειωμένος εμφανίζεται επίσης ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων, κάτι το οποίο παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα». Ο υπουργός φιλοδοξεί να καλύψει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσηλευτικά ιδρύματα με εξοικονόμηση πόρων, μέσω των κεντρικών διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία, μέτρο στο οποίο αντιτίθενται οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.
Ενα άλλο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει αναταράξεις στον χώρο της Υγείας τόσο από τους φαρμακοποιούς όσο και από τους γιατρούς είναι η απελευθέρωση της διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων (ΜΥΣΥΦΑ). Να πωλούνται δηλαδή από σουπερμάρκετ και άλλους χώρους εκτός φαρμακείων. Παρότι ασκούνται τρομακτικές πιέσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Τα παραπάνω θέματα αναπτύσσονται στο σημερινό ένθετο για την Υγεία, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Υγείας αλλά και απόψεις εκπροσώπων των γιατρών, των φαρμακοποιών και λοιπών επαγγελματιών Υγείας, της αντιπροέδρου του ΕΟΦ και στελεχών της αγοράς.
Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

Μάκης Βορίδης: «Κεντρικοί διαγωνισμοί για να μειωθούν οι δαπάνες Υγείας»

Καινοτομία και σωστοί έλεγχοι στην αγορά

Μέτωπο στη διαφθορά

Οχι φάρμακα από τα σουπερμάρκετ

Υπολειπόμενος καρδιαγγειακός κίνδυνος

Παγκόσμια διάκριση για την Actelion

Ορθολογική καταστροφή για τα ληγμένα φάρμακα

Σταθερή μείωση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός στον ιό της γρίπης

Ο ΕΟΦ μοχλός ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας

Να γίνει το φάρμακο πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας

Μείωση των δαπανών χωρίς υποβάθμιση της υγείας

Δημήτρης Δέμος: «Σε μονοπωλιακές καταστάσεις οδηγούν οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία»

Χωρίς συνταγή αλλά από το φαρμακείο

Νέα θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Νέο όπλο στη μάχη με τον HIV

Προστασία για τα μάτια και τον χειμώνα

Λαμπερό δέρμα στις γιορτές

Διεθνής πρωτιά για την ελληνίδα γιατρό Θάλεια Τσαχαλίνα

Improve-It: Μελέτη για τη χοληστερόλη

Ελένη Γ. Τέντου: «Να αυξηθούν οι δαπάνες για φάρμακα το 2015»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ