Επιτακτική είναι η ανάγκη εμβολιασμού έναντι του ιού της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, των γιατρών και των νοσηλευτών. Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τις επιπλοκές της γρίπης. Να σημειωθεί ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 145 άνθρωποι που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές της γρίπης. Από αυτούς 129 ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ηταν όμως ανεμβολίαστοι. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται από τον Οκτώβριο ως και τον Νοέμβριο ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος ως την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στην Ελλάδα παρατηρείται κοντά στον Ιανουάριο.

Απόλυτα ασφαλές
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο στο Πρότυπο Κέντρο Υγείας Περιστερίου κ. Αλέξανδρο Κωνσταντινίδη, «μετά την παραφιλολογία στην Ελλάδα κατά την έλευση των εμβολίων για τον νεοφερμένο τότε ιό της γρίπης Η1Ν1, τη φοβία αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου εν γένει για τα καινούργια εμβόλια, μειώθηκε η εμβολιαστική κάλυψη». Οπως αναφέρει, «σήμερα τα εμβόλια για τη γρίπη εμπεριέχουν όλους τους ορότυπους ιών που δημιούργησαν νόσηση στην παγκόσμια κοινότητα. Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απόλυτα ασφαλές. Οι παρενέργειες είναι συνήθως τοπικές, στο σημείο δηλαδή της ένεσης. Σπανιότερες παρενέργειες όπως πυρετός, μυαλγίες και πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και πάντως δεν διαρκούν περισσότερο από μία-δύο ημέρες. Αρα πρόκειται για έναν ασφαλή εμβολιασμό και με τεράστια κλινική εμπειρία από εκατομμύρια εμβολιασθέντες ανά τον κόσμο».
Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα γίνεται δωρεάν μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Μετά τον εμβολιασμό», προσθέτει ο γιατρός, «η αναλογική απάντηση χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δημιουργήσει αντισωματική απάντηση ικανή να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη λοίμωξη». Ο χρόνος προστασίας υπολογίζεται στους ενηλίκους περίπου στους έξι μήνες, με εξαίρεση τα άτομα άνω των 75 ετών, όπου η αντισωματική απάντηση είναι πιο αργή, πιο εξασθενημένη και διαρκεί λιγότερο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι το Πρότυπο Κέντρο Υγείας Περιστερίου αποτελεί εμβολιαστικό κέντρο.

Οι ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυοι γυναίκες), στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά στους εργαζομένους των νοσοκομείων που έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προστατεύει τους ίδιους, τις οικογένειές τους αλλά προπάντων τους ευάλωτους πολλές φορές ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Σημειώνεται ότι οι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν περίπου τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπολοίπους υγιείς ενηλίκους λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.
Εκτός από τον εμβολιασμό, στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης συμβάλλουν και άλλα μέτρα, όπως το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα μας, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).