Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας για τη χώρα μας. Παράλληλα συνεπάγεται και αύξηση του κόστους νοσηλείας λόγω της ανάπτυξης πολυανθεκτικών μικροβίων. Η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει.
Μπορεί η χώρα μας να παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, είναι όμως σημαντικό ότι ειδικά στα νοσοκομεία καταγράφεται σημαντική μείωση. Η χώρα μας βρέθηκε στην έβδομη θέση το 2012 (από την τέταρτη στην οποία ήταν το 2011), πίσω από τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Γαλλία και την Εσθονία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Πολωνία το 2012 σε σύγκριση με το 2011 εμφάνισαν από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη (περισσότερο από 9%).

«Το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και μικροβιακής αντοχής είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς»
δηλώνει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια κυρία Τζένη Κρεμαστινού.

«Το αποτέλεσμα είναι οι λοιμώξεις από μικρόβια που δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν από κανένα από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Για ορισμένα μάλιστα είδη μικροβίων, που κυρίως συγκαταλέγονται στα Gram-αρνητικά μικρόβια, δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν νέες δραστικές ομάδες αντιβιοτικών την επόμενη δεκαετία»
προσθέτει ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσακρής.
Η κυρία Κρεμαστινού σημειώνει ότι η νομοθετική ρύθμιση που έγινε πρόσφατα και καθιστά υπεύθυνες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική.
Πάντως πρόσφατη δημοσκόπηση του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε και αλλαγή στη νοοτροπία των Ελλήνων, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν παίρνουν τα αντιβιοτικά για ένα απλό συνάχι.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών παρουσιάζει σημαντική μείωση. Ερευνα που διεξήχθη τον Νοέμβριο από το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει ότι το 45% των ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν θα πάρει αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη. Επίσης το 92% δήλωσε ότι δεν πήρε αντιβιοτικό για ένα απλό συνάχι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ