Οι διάσημες γυναίκες γίνονται θέμα, όμως πόσες φορές όλες εμείς έχουμε κληθεί να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που ποτέ δεν θα διατυπώνονταν αν στην αντίπερα όχθη βρισκόταν ένας άντρας. Σεξιστικές ερωτήσεις. Αδιάκριτες, άβολες και τελικά τόσο μα τόσο αχρείαστες.

Ερωτήσεις που αναδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο βαθιά ριζωμένα στερεότυπα, διαιωνίζοντάς τα. Μέγα «αγκάθι» η εναρμόνιση προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

«Πώς τα προλαβαίνεις; Παιδιά, γατιά, σκυλιά, σπίτι, καριέρα;» Θυμάσαι εσύ η ερώτηση αυτή να είναι στα “sos” όταν ο συνεντευξιαζόμενος είναι άντρας;

Θυμάσαι εσύ να ρωτάει κανείς έναν άντρα «έχετε τύψεις που αφήνετε το παιδί σπίτι και βγαίνετε να διασκεδάσετε;» Δεν θυμάσαι γιατί δεν ακούγονται τέτοιες ερωτήσεις όταν ο συνομιλητής είναι άντρας.

Οι διάσημες γυναίκες απαντούν ευθέως, δείχνοντας τον δρόμο. Ας αλλάξει πια η θεματολογία στις δημόσιες και στις ιδιωτικές συνομιλίες. Ας μην ερωτηθεί ποτέ ξανά μια γυναίκα «εσείς παιδάκι πότε;»

Χάνα Γουάντινγκχεμ

Η Χάνα Γουάντινγκχεμ παρευρέθηκε στην απονομή των βραβείων Olivier. Ως είθισται, στάθηκε απέναντι από τους φωτογράφους για μερικά κλικ. Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε.

Από το «δώσε μας Χάνα ένα χαμόγελο» που ήταν πολύ πιθανό να ακουστεί, η ηθοποιός ήρθε αντιμέτωπη με έναν φωτογράφο που την καλούσε να δείξει τα πόδια της μέσα από τη ροζ τουαλέτα της.

«Θεέ μου, ποτέ δεν θα το έλεγες αυτό σε έναν άντρα, φίλε μου. Μην γίνεσαι μαλ@@, αλλιώς θα απομακρυνθώ. Μην λες “δείξε μου πόδι”. Όχι», απάντησε η Χάνα Γουάντινγκχεμ με τη στιγμή να καταγράφεται σε βίντεο και να γίνεται viral.

Κάθριν Χέπμπορν

Για δεκαετίες ολόκληρες τα παντελόνια ήταν συνώνυμα του ανδρισμού, επομένως δεν αποτελούσαν κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Για αυτό και όσες τα επέλεγαν (άλλες δειλά κι άλλες με τρόπο δυναμικό) ήταν αντικείμενο συζήτησης.

Σε μια τέτοια συζήτηση βρέθηκε και η Κάθριν Χέπμπορν με την Μπάρμπαρα Γουόλτερς να τη ρωτά επίμονα αν έχει στην ντουλάπα της φούστες.

«Φοράω παντελόνια γιατί είναι άνετα», έλεγε η Χέπμπορν, με τη Γουόλτερς να επιμένει «φοράς ποτέ φούστες;». «Έχω μία», ανταπάντησε η ηθοποιός και συμπλήρωσε: «Ναι, θα τη φορέσω στην κηδεία σου».

Νικόλ Κίντμαν

Photo Credits: EPA PHOTO/ANSA/CLAUDIO ONORATI

Η Νικόλ Κίντμαν το 2021 πρωταγωνιστούσε στην ταινία “Being the Ricardos” η οποία καταπιανόταν με τη σχέση της Λουσίλ Μπολ και του Ντέζι Αρνάζ. Στα πλαίσια της προώθησης η Κίντμαν έδωσε συνέντευξη στον Guardian μιλώντας για τον ρόλο της.

«Ήταν μια δημιουργική και ρομαντική σχέση που δεν πήγαινε άλλο. Αλλά από αυτή προέκυψαν μερικά εξαιρετικά πράγματα. Και μου αρέσει αυτό. Μου αρέσει που δεν είχε αίσιο τέλος», είπε η Κίντμαν αναφερόμενη στην αίτηση διαζυγίου της Μπολ από τον Αρνάζ το 1960.

«Αυτή η ταινία λέει ότι μπορείς να κάνεις μια εξαιρετική σχέση να ευδοκιμήσει και να αφήσει πίσω της πράγματα που θα υπάρχουν για πάντα. Ναι, είναι πραγματικά υπέροχο.

Δεν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται όπως θέλεις και μερικές φορές μπορεί να ερωτευτείς κάποιον που δεν θα είναι το άτομο με το οποίο θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου», συμπλήρωσε.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση η δημοσιογράφος θεώρησε σωστή στιγμή να κάνει τον παραλληλισμό και να ρωτήσεις αν όσα είπε η Κίντμαν έβρισκαν εφαρμογή και στη δική της σχέση με τον Τομ Κρουζ και το διαζύγιό τους.

«Ω, Θεέ μου, όχι, όχι. Απολύτως όχι. Όχι. Θέλω να πω, αυτό είναι, ειλικρινά, τόσο καιρό πριν που δεν έχει καμία σχέση. Οπότε όχι. Μου φαίνεται σχεδόν σεξιστικό, γιατί δεν είμαι σίγουρη ότι κάποιος θα το ρωτούσε αυτό σε έναν άντρα», είπε η Κίντμαν.

Σκάρλετ Γιόχανσον

Η Σκάρλετ Γιόχανσον πρωταγωνιστούσε ως «Μαύρη Χήρα» στους “Avengers” και παραχωρούσε συνεντεύξεις για να μιλήσει για την ταινία, τον ρόλο και τη συνεργασία της με το υπόλοιπο καστ.

Όχι, αυτά είναι πράγματα βαρετά. Έχεις απέναντί σου τη Σκάρλετ Γιόχανσον κι αυτό που θέλεις να μάθεις είναι αν κάτω από τη μαύρη ολόσωμη φόρμα της φορούσε εσώρουχα.

«Πρέπει να είσαι ο πέμπτος άνθρωπος που με ρωτάει κάτι τέτοιο σήμερα. Από πότε ξεκινήσαμε να ρωτάμε τους ανθρώπους στις συνεντεύξεις αν φορούν εσώρουχο;

Θα το αφήσω στη φαντασία σου. Ό,τι νιώθεις ότι θα έπρεπε να φοράω ή να μην φοράω κάτω από αυτή τη στολή».

Τον Τζέρεμι Ρένερ τον ρώτησε κανείς κάτι ανάλογο;

Αριάνα Γκράντε

Η Αριάνα Γκράντε ήταν καλεσμένη στον ραδιοφωνικό σταθμό Power 106 FM. «Αν ήταν η τελευταία φορά που θα μπορούσες να μακιγιαριστείς ή να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου, ποιο από τα δύο θα επέλεγες;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Αυτό πιστεύεις ότι είναι το πρόβλημα των κοριτσιών σήμερα; Να επιλέξουν ανάμεσα στο μακιγιάζ ή το τηλέφωνό τους; Αυτό πιστεύετε οι άνδρες για τα κορίτσια;», απάντησε η Αριάνα Γκράντε παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στο δίλημμα.

Κίρα Νάιτλι

Στα βραβεία “Hollywood Film Awards” η Κίρα Νάιτλι δέχθηκε την εξής ερώτηση: «Πώς ισορροπείς την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή;»

«Θα το ρωτήσετε αυτό και σε όλους τους άνδρες απόψε;», απάντησε η ηθοποιός και οι δημοσιογράφοι τη διαβεβαίωσαν ότι αυτό θα κάνουν.

Η Κίρα Νάιτλι έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και για τον φεμινισμό.

«Οι άνθρωποι με ρωτούσαν κατά καιρούς κάνοντας πλάκα “δηλαδή εννοείς ότι είσαι φεμινίστρια;” λες και ο φεμινισμός είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις μόνο όταν τον αντιμετωπίζεις σαν αστείο», ειχε πει κάποτε.

Ριάνα

«Τι ακριβώς είναι αυτό που αναζητάς σε έναν άνδρα τώρα;» 

«Ας ξεκινήσουμε με το εξής απλό “δεν ψάχνω για άντρα”».

Τάδε έφη Ριάνα.

Απλά και κατανοητά.

Έλεν Μίρεν

«Μια επιτυχημένη και σοβαρή ηθοποιός, γιατί οι σοβαρές ηθοποιοί δεν έχουν μεγάλα στήθη, αυτό δεν εννοείς;», ρώτησε η Έλεν Μίρεν τον Μάικλ Πάρκινσον ο οποίος δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε υπονοήσει πως τα φυσικά χαρακτηριστικά της ενδεχομένως θα υπονόμευαν την καριέρα της.

«Αλήθεια; Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητα αλήθεια. Εννοώ, τι δυσάρεστη ερμηνεία θα είναι αν οι άνθρωποι έχουν εμμονή με το στήθος σου ή οτιδήποτε άλλο.

Ελπίζω ότι η ερμηνεία και το έργο και η ζωντανή σχέση μεταξύ των ανθρώπων επί της σκηνής και του κοινού θα μπορέσει να ξεπεράσει τέτοιες βαρετές ερωτήσεις».

Έλεν Μίρεν, η απόλυτη. Και τότε και τώρα και για πάντα.

Μαριάννα Τουμασάτου

Η Μαριάννα Τουμασάτου δεν τα μασάει τα λόγια της κι εμείς είμαστε εδώ να χειροκροτήσουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της.

Ήταν ένα βράδυ του 2021 όταν η Μαριάννα Τουμασάτου είχε πάει στην πρεμιέρα θεατρικής παράστασης και μία από τις δημοσιογράφους τη ρώτησε αν νιώθει τις τύψεις της μάνας που άφησε την κόρη της στο σπίτι και βγήκε.

«Τι θα πει μανούλα; Η μανούλα έβαλε το παιδί της για ύπνο και έφυγε. Έχετε ρωτήσει κάποιον άντρα αν έχει τύψεις που βγαίνει ή μόνο τις μανούλες; Για ξανασκεφτείτε το πριν ρωτήσετε μια μανούλα, να ρωτήσετε και έναν μπαμπάκα.

Οι τύψεις δεν είναι ίδιον των γυναικών, ούτε των μητέρων. Τύψεις είναι όταν δεν φέρεσαι καλά, όταν φέρεσαι καλά στο παιδί σου δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνει τίποτα άλλο για να πουν οι άλλοι ”Ααα είναι μια καλή μαμά”. Είμαι καλή μαμά έτσι κι αλλιώς».

Κατερίνα Μαούτσου

Και πάμε να περάσουμε και στο πολυφορεμένο θέμα της διαφοράς ηλικίας. Η ηθοποιός Κατερίνα Μαούτσου διατηρεί σχέση με τον επίσης ηθοποιό Κώστα Νικούλι.

«Έναν άντρα θα τον ρωτούσες ποτέ γιατί είναι με κάποια οκτώ χρόνια μικρότερή του; Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να αναπαράγουμε κλισέ. Είναι αστείο να μιλάμε για διαφορά ηλικίας σε μία σχέση, ακόμη κι αν είναι μεγάλη, γιατί αυτή που έχω με τον Κώστα δεν είναι.

Δεν ήμουν ποτέ η κοπέλα που ήθελε να έχει σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερο άντρα που να της παρέχει την οποιασδήποτε μορφής ασφάλεια. Η κοινωνία μας δυστυχώς είναι ακόμη πατριαρχική και ευελπιστώ κάποια στιγμή να αλλάξει».

Πού θα πάει; Θα αλλάξει.