Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει δημοσίως και εγκαίρως την άποψή του για τα δίκτυα διανομής των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων (τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ):
–Τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να παραμείνουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των φαρμακείων όλης της χώρας και να σταματήσει η κυβέρνηση κάθε απόπειρα να απελευθερώσει τα δίκτυα διανομής τους.
–Τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να χορηγούνται «διά χειρός φαρμακοποιού», όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
–Τα ΜΥΣΥΦΑ θα πρέπει να είναι περιορισμένα στον αριθμό και να είναι πραγματικά μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαπιστώνει με αίσθημα ευθύνης αλλά και έντονη απογοήτευση ότι ο κατάλογος των ΜΥΣΥΦΑ διευρύνεται ανεξέλεγκτα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με αποτέλεσμα αυτός ο κατάλογος να υπακούει πλέον αποκλειστικά και μόνον σε λογιστικά κριτήρια και όχι σε επιστημονικά ιατρικά και φαρμακευτικά δεδομένα.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο κατάλογος των ΜΥΣΥΦΑ διευρύνθηκε ραγδαία μέσα στο 2014 και έφθασε σήμερα να «μετρά» 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα, έναντι 800 τα οποία «μετρούσε» στις αρχές του 2014! Η επιβάρυνση των ασφαλισμένων καθίσταται δυσβάσταχτη, ενώ κανένα επιστημονικό ιατρικό και φαρμακευτικό κριτήριο δεν μας «υπόσχεται» ότι ο εν λόγω κατάλογος δεν θα διπλασιαστεί, και πάλι αυθαιρέτως, μέσα στο 2015!
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι κλασικά και συμβατικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία υπακούουν σε συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης, εμφανίζουν σειρά παρενεργειών, αντιμετωπίζουν νόσους και παθήσεις, και, ως εκ τούτων, οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς δεν είναι δυνατόν να τα προμηθεύονται κατά βούληση και κατά το δοκούν από τα πολύχρωμα ράφια των σουπερμάρκετ.
Τέλος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών και των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη. Η διαρκής διόγκωση του καταλόγου των ΜΥΣΥΦΑ, σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη πλήρη απελευθέρωση των δικτύων της διανομής τους, οδηγεί στον κίνδυνο των δραστικών και μονομερών αυξήσεων στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, διά της πρακτικής, μεταξύ άλλων, των νέων, αλλά μικρότερων συσκευασιών, γεγονός το οποίο θα ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών και ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη.


Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ