«Επιτέλους ξεκινήσαμε». Mε αυτή τη φράση άρχισε την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο της πρωτεύουσας με θέμα τη Διπλή Ανάπλαση.

Δούκας: «Το έργο αποκτά σφυγμό – Πριν το καλοκαίρι η οικοδομική άδεια»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δούκας, ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού επισήμανε: «Το έργο αποκτά σφυγμό. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ευθύνης και της προσπάθειας που απαιτείται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Δικά μας συνεργεία προχωρούν τις προπαρασκευαστικές εργασίες καθαρισμού, κατεδαφίσεων και ο ανάδοχος εγκαθίσταται στο πεδίο, τις αμέσως επόμενες μέρες. Και το λέω αυτό με πολύ μεγάλη χαρά και ευθύνη, απέναντι στους πολίτες της Αθήνας και τους φίλους του Παναθηναϊκού. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι η συστηματική προσπάθεια που κάναμε, να παρέμβουμε σε όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα που παραλάβαμε και να τα βάλουμε σε σειρά ένα -ένα, αποδίδει καρπούς».

Αναφορικά με την άδεια του νέου γηπέδου, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Βρισκόμαστε στη φάση της λήψης της προέγκρισης για την άδεια, προχωράμε και στις κατεδαφίσεις. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε, πριν το καλοκαίρι, να έχουμε και την κανονική έγκριση της άδειας για να προχωρήσει και η θεμελίωση του γηπέδου».

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στα χρονοδιαγράμματα, λέγοντας πως τόσο το γήπεδο του Ερασιτέχνη όσο και το ποδοσφαιρικό θα είναι προς χρήση του 2026. «Ο κύριος στόχος είναι το 2026, πρέπει και τα δύο γήπεδα να είναι έτοιμα προς χρήση το 2026. Αυτή είναι η βασική μας δέσμευση» ανέφερε συγκεκριμένα ο κύριος Δούκας.

Αισιοδοξία στα πηγαδάκια – «Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει»

Και στα πηγαδάκια όμως που σχηματίστηκαν πριν και μετά τη συνέντευξη τύπου, τα στελέχη του δήμου ήταν αισιόδοξα σχετικά με την πορεία του έργου. «Καταφέραμε να ανατάξουμε ένα έργο που βρισκόταν σε κώμα. Πλέον όποιο εμπόδιο και να παρουσιαστεί θα το λύσουμε. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει» ανέφερε σε συζήτηση στέλεχος του δήμου. Από την πλευρά τους, οι έμπειροι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη, ή μάλλον την απουσία εξελίξεων στο συγκεκριμένο έργο από το 2005, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, έμοιαζαν και αυτοί αισιόδοξοι. «Οι συνθήκες είναι καλύτερες από ποτέ» ανέφερε έμπειρος ρεπόρτερ, ενώ κάποια θυμήθηκαν και τους κορμοράνους που κάποτε έβαλαν φρένο στο έργο της Διπλής Ανάπλασης.

Αντιδήμαρχος Υποδομών: «Ανατάξαμε το έργο – Προχωράμε απρόσκοπτα με σκοπό να το παραδώσουμε μέσα στις προθεσμίες»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Υποδομών του Δήμου Αθηναίων, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ ήταν ξεκάθαρος: «Ο βασικός στόχος που είχε τεθεί από την αρχή ήταν αυτό το έργο να βγει από το κώμα. Αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ότι η πολλή δουλειά που κάναμε το προηγούμενο διάστημα αρχίζει και αποδίδει. Ο στόχος είναι από τη στιγμή που ξεκινάνε οι εργασίες να τηρηθούνε οι προθεσμίες και να παραδώσουμε το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εμείς παραλάβαμε το έργο σε ένα άλλο επίπεδο από αυτό που έπρεπε να είναι αλλά καταφέραμε να το ανατάξουμε. Το ζήτημα της χρηματοδότησης τόσο του καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου και για το χώρο του γηπέδου έχει λυθεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάνε οι εργασίες. Μπορούμε να είμαστε όλοι αισιόδοξοι».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο Χάρης Δούκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και τη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών σημειώνοντας: «Μιλάμε για 215 στρέμματα, πρασίνου, περίπου μιάμιση φορά ο Εθνικός Κήπος ή περίπου όσο το Πεδίον του  Άρεως. Αναμορφώνεται η Ιερά Οδός, η οποία πλέον θα έχει πολύ μεγαλύτερο  πλάτος για φύτευση και κίνηση πεζών αλλά και ποδηλατόδρομο. Βόλτα δηλαδή με το ποδήλατο στον Ελαιώνα, Θέλουμε να είναι μια νέα συνήθεια που ετοιμάζουμε για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης». «Όσον αφορά τη Λεωφόρο» πρόσθεσε ο κ. Δούκας, «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου που έχει γίνει στην Αθήνα, χάρη στην βοήθεια του Παναθηναϊκού».

«Ο χρόνος ο μεγαλύτερος φόβος μου – Σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία»

Όσον αφορά το τι τον φοβίζει περισσότερο σχετικά με το έργο, ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν ξεκάθαρος: «Ο χρόνος. Ότι είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο έργο, με επιμέρους έργα που απαιτούνται. Πράσινο, υποδομές, όμβρια, ύδατα, δύο εγκαταστάσεις, δύο επιπλέον εγκαταστάσεις δημοτικές και πολιτισμού. Πάρα πολλά συνεργεία που θα πρέπει να συνεργαστούν και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν στο χώρο που έχουν συμφωνηθεί. Άρα ο χρόνος και είναι σπριν σε μαραθώνιο. Πρέπει να τρέχουμε σαν τρελοί, αν και έχουμε πολύ μεγάλο διάστημα, για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει η περίπτωση να χρειαστούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ή νέες οικονομικές υπερβάσεις, όπως προέκυψε έστω κι αν θεωρείτο νομικά «θωρακισμένο» το έργο αρχικά, ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Είναι πολύπλοκο το έργο, σύνθετο πολύ, όπως είναι και σε άλλα έργα που γίνονται σε όλον τον πλανήτη. Έχει γίνει ρύθμιση για τους έξτρα χώρους στάθμευσης, συγκεκριμένα για 450, και περιμένουμε να υπάρξει προέγκριση, σχετικά με τις κατεδαφίσεις και περιμένουμε τη συνολική άδεια. Πάμε βήμα-βήμα για να προχωρήσουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία.