Ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά δήλωση του, πιστεύει στα θαύματα. Δεν είναι κακό. Ίσα-ίσα, είναι πολύ ανθρώπινο. Όλοι μας πιστοί η μη, προσβλέπουμε, συνήθως σε δύσκολες στιγμές, σε ένα θαύμα που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει συχνά-πυκνά αναφορές σε θαύματα. Όπως αυτό που (δεν) έγινε στη βάφτιση του. Είναι ξεκάθαρο ότι, κατά το κοινώς λεγόμενο, ο κ. Κασσελάκης «πούλησε παραμύθι» όταν ανέφερε ότι στην κολυμβήθρα που βαφτίστηκε το λάδι σχημάτισε ένα σταυρό. Η ίδια ακριβώς αφήγηση υπήρξε και στην βιογραφία του Παπαδιαμάντη. Λέγεται ότι τα θαύματα κρατάνε 3 μέρες. Δεν έχω ακούσει ότι επαναλαμβάνονται, κατά πανομοιότυπο τρόπο, στην ίδια χώρα, δύο φορές.

Η πορεία του κ. Κασσελάκη στην πολιτική έχει, πάντως, χαρακτηριστικά «θαύματος». Εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά, διεκδίκησε και πήρε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο που ανάγκασε τους αντιπάλους του να σταυροκοπιούνται.

Στη συνέχεια κατάφερε να σταθεροποιηθεί στην ηγεσία του κόμματος ξεπερνώντας ακόμα και την ευθεία αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα. Αν κάποιος υποστήριζε, πριν από μερικούς μήνες, ότι ο κ. Κασσελάκης θα κατατρόπωνε σε εσωκομματική αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα, τη Γεροβασίλη και τις άλλες ενωμένες αριστερές δυνάμεις, θα τον ρωτούσαν αν είχε πάει για …μπύρες το προηγούμενο βράδυ.

Μετά ήρθαν οι δημοσκοπήσεις. Από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ όδευε προς μονοψήφια ποσοστά, ξαφνικά, αναστήθηκε, φαίνεται να «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση και να ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά του. Και όλα αυτά χωρίς ο κ. Κασσελάκης να έχει αναλάβει κάποιες συνταρακτικές πρωτοβουλίες που θα έφερναν σε δύσκολη θέση ή θα άφηναν τους αντιπάλους του με το στόμα ανοιχτό. Το λες και θαύμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές περιοδεύει ανά τη χώρα ως να είναι ο ίδιος ένα θαύμα. Μιλάει με τον κόσμο, μοιράζει αγκαλιές και φιλιά και ως εκ θαύματος δεν τον ακουμπά τίποτα. Μπορεί να λέει για παράδειγμα ότι θα ανεβάσει τις δαπάνες για την Υγεία στο 5% ενώ είναι ήδη στο 6% και να μην έχει κανένα απολύτως κόστος. Μπορεί την ίδια στιγμή να είναι και θρήσκος και άθρησκος και αριστερός και δεξιός και κεντρώος αλλά να μην υπάρχει τίποτα το παράδοξο σε όλο αυτό.

Είναι λογικό μετά από όλα αυτά, ο κ. Κασσελάκης να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 15% θα μπορέσει, μέσα σε 40 μέρες, να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, να κάνει το θαύμα και να βγει πρώτος στις Ευρωεκλογές.

Τα θαύματα δεν εξηγούνται με τη λογική. Διαφορετικά δεν θα ήταν θαύματα. Το ερώτημα είναι αν γίνονται θαύματα στην πολιτική. Η απάντηση είναι ότι κάποια θαύματα δεν γίνονται ούτε με σφαίρες.