Σε μια εποχή που αναζητείται η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), στο πλαίσιο σχεδιασμού της αναδιοργάνωσης και συστηματικής βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του, εξετάζει τρόπους ενίσχυσης δράσεων ώστε να συμβάλει σημαντικά στην επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιδιώκοντας τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών του, έχει προγραμματίσει τον σχεδιασμό του επιχειρησιακού πλάνου αναδιοργάνωσής του, που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό ως προς τον καθορισμό των επιμέρους στόχων και σαφές χρονοδιάγραμμα ως προς την επίτευξή του.
Στην κατεύθυνση αυτή ένας από τους στόχους του Οργανισμού είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνει ανταγωνιστικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ΕΟΦ αποτελεί την αρμόδια αρχή για το φάρμακο στην Ελλάδα και μία εκ των αρμοδιοτήτων του είναι η έγκριση αδειών κυκλοφορίας με εθνική διαδικασία η οποία αφορά κατά κανόνα προϊόντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Η εθνική άδεια που χορηγείται επιτρέπει την κυκλοφορία του προϊόντος αποκλειστικά και μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Αν ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας επιθυμεί να κυκλοφορήσει το προϊόν σε περισσότερα από ένα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι επιβεβλημένη η αμοιβαία ή η αποκεντρωμένη διαδικασία.
Η εξέλιξη λοιπόν σε αυτόν τον τομέα θα προέλθει με τη δημιουργία των απαιτούμενων προϋποθέσεων ώστε να αναλάβει ο ΕΟΦ να κατευθύνει και να συντονίσει διαδικασίες έγκρισης ενός φαρμάκου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αυτόν του Κράτους Μέλους Αναφοράς (ΚΜΑ). Στην περίπτωση αυτή θα εισηγηθεί την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος, στα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη που θα επιλεγούν από την εταιρεία να συμμετέχουν στη διαδικασία. Σήμερα αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνουν άλλα κράτη για λογαριασμό ελληνικών προϊόντων.
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκομένους, καθώς πρόκειται για μια προδήλως αναπτυξιακή δραστηριότητα. Τα οφέλη συνοψίζονται στα εξής:
  • Αύξηση της παρουσίας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, προώθηση του ελληνικού φαρμάκου στον ευρωπαϊκό χώρο και περαιτέρω καθιέρωσή του.
  • Ταχύτερη έγκριση νέων εγχώριων φαρμακευτικών προϊόντων και βελτίωση ανταγωνιστικής θέσης της χώρας μέσω εξαγωγής ποιοτικών ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
  • Επακόλουθη ανάπτυξη νέων προϊόντων, συνοδευόμενη από την αναζωογόνηση των σχετιζόμενων με αυτόν τον τομέα δραστηριοτήτων –προώθηση νέων επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Αύξηση του οικονομικού οφέλους για όλους τους εμπλεκομένους και κατ’ επέκταση για το ελληνικό κράτος.
  • Αύξηση των εσόδων του ΕΟΦ με την εισροή παραβόλων και βελτίωση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας των στελεχών του.
Βεβαίως, η επανεκκίνηση της ανάπτυξης προϋποθέτει την κατάργηση εμποδίων που λειτουργούν ως αντικίνητρα, προκειμένου το όραμα να γίνει πράξη. Ετσι, για την επιτυχή ανάληψη ρόλου ΚΜΑ είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του ΕΟΦ, με ανθρώπινο δυναμικό που σε συνεργασία με το ήδη έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό θα συνδράμει ουσιαστικά στην υλοποίηση των στόχων. Ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει με την πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος για μετατάξεις προσωπικού στον Οργανισμό από τον χώρο της υγείας. Ωστόσο περαιτέρω ενίσχυση σε αυτόν τον τομέα κρίνεται αναγκαία. Επιπλέον, ο ΕΟΦ σχεδιάζει την επιχειρησιακή και οργανωτική βελτίωση των διαδικασιών του ώστε να δύναται να υιοθετήσει δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και οργανώνει δράσεις, σε συνεργασία με το εξωτερικό, διαρκούς εκπαίδευσης των στελεχών του.
Προχωρεί με σταθερά βήματα και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να προετοιμαστούν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές για να αποτελέσει η Ελλάδα Κράτος Μέλος Αναφοράς και να ανταποκριθεί επάξια στην προσπάθεια της χώρας να αφήσει την κρίση στο παρελθόν.
Ενας ρόλος-πρόκληση, ωστόσο, τόσο για τον ΕΟΦ ως Αρμόδια Αρχή όσο και για την πολιτεία που θα πρέπει να σταθεί αρωγός στη διαδικασία επιτυχούς και αδιατάρακτης άσκησης αυτής της δραστηριότητας.
Η κυρία Αικατερίνη Φαμέλη είναι α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ