Η Pharmathen συμπλήρωσε εφέτος τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της. Στη διάρκεια αυτών των ετών η εταιρεία μεγάλωσε και βίωσε όλες τις σημαντικές αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της πιστεύω πως ήταν και παραμένει η προσαρμοστικότητά της στις απαιτήσεις των εποχών. Μάθαμε καλά να περνάμε από εποχή σε εποχή και μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε ότι αυτό έχει συμβάλει στο να δημιουργήσουμε οι ίδιοι ένα διαφοροποιημένο μοντέλο επιχειρηματικότητας.
Αυτό το μοντέλο εφαρμόζουμε και ακολουθούμε συστηματικά, με αποτέλεσμα σήμερα η Pharmathen, λίγο πριν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής, να έχει μια ιδιαίτερα αναπτυξιακή πορεία, απρόσκοπτη ακόμη και στην περίοδο της ύφεσης. Για την ακρίβεια, αυτό το μοντέλο επιχειρηματικότητας συνέβαλε στη βιωσιμότητα, στην εξωστρέφεια και στη διάκριση της εταιρείας μας διεθνώς.
Δομώντας με συνέπεια το τρίπτυχο «Επενδύσεις – Ερευνα – Εξωστρέφεια», κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ένα «δόγμα» στο οποίο βασίζεται όλη της η πορεία και ο σχεδιασμός, έναν πυρήνα επανεπένδυσης που της δίνει τη δυναμική που τη χαρακτηρίζει.
Σήμερα, με πωλήσεις στο εξωτερικό που αγγίζουν σχεδόν το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας και έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας την τελευταία πενταετία, αναγνωρίζουμε πως η επιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τη Pharmathen αποτελεί και το μέσο για την κατάκτηση όλων όσων έχουμε καταφέρει.
Παρά το γεγονός πως ο εν λόγω σχεδιασμός μετρά ήδη μερικές δεκαετίες, η Pharmathen έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί σταδιακά από μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία σε μια «ελληνική-πολυεθνική» τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο τομέας R&D αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιχειρηματικότητά μας. Επενδύουμε σταθερά σε ετήσια βάση περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών και έχουμε διακριθεί για αυτό ανάμεσα στις 50 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, με βάση τις επενδύσεις στην έρευνα. Με το επίτευγμά μας της ανάπτυξης των Long Acting Injectable (ενέσιμα βραδείας αποδέσμευσης), εντασσόμαστε πλέον στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.
Περαιτέρω, πρόσφατο παράδειγμα της διεθνούς αναγνώρισης και αξιοπιστίας μας είναι η χρηματοδότησή μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Η Pharmathen είναι η μοναδική ελληνική ιδιωτική εταιρεία που λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΤΕ, ενώ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και ακόμη ένα επίτευγμα των ερευνητών μας.
Με τη φερεγγυότητα της Pharmathen ως επιχειρηματικού εταίρου, επεκταθήκαμε παράλληλα δημιουργώντας νέες στρατηγικές «συνέργειες» που ενισχύουν τόσο τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας όσο και τις επιλογές της φαρμακευτικής και ιατρικής κοινότητας.
Οι συνεργασίες με τις εταιρείες UCB, Novartis, Chiesi, Intermune για την προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων με έμφαση στον τομέα του Αναπνευστικού καθιστούν τη Pharmathen τη μοναδική εταιρεία στη χώρα που διαθέτει θεραπευτικές επιλογές για όλες τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Η επέκταση της δραστηριοποίησής μας αφορά και τη συνεργασία μας με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Εισάγουμε πλέον αναγνωρισμένα brands όπως τα Nuxe, Bioderma, Gum, τα οποία διανέμονται αποκλειστικά από τον χώρο του φαρμακείου, και στοχεύουμε στο μέλλον στην ανάληψη νέων προϊοντικών γραμμών για αυτό το κανάλι διανομής.
Στη Pharmathen πιστεύουμε πως το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας βασίζεται στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και στη μεταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας από κλάδους μη διεθνώς ανταγωνιστικούς σε κλάδους προϊόντων – υπηρεσιών με διεθνώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, πεποίθησή μας είναι ότι το ελληνικό φάρμακο μπορεί να γίνει το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας –κάτι το οποίο στη Pharmathen εργαζόμαστε για να κάνουμε πραγματικότητα.


Ο κ. Βασίλειος Κάτσος είναι πρόεδρος της Pharmathen.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ