Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν, αλλά και τις αιχμές της για την Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera, η Εύα Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, δεν θα είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τεχνικά τίποτα δεν θα την εμπόδιζε, αλλά ο Ανακριτής της έχει απαγορεύσει να μιλήσει δημόσια για την έρευνα, οπότε δεν μπορεί να εξηγήσει και να διώξει τις σκιές για το Qatargate.

Στο περιθώριο των εργασιών στο Στρασβούργο, Εύα Καϊλή μίλησε στην Corriere Della Sera. λέγοντας αρχικά: «Βρίσκω εξωφρενική τη σιωπή ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν τέτοιο αντισυνταγματικό περιορισμό του δικαιώματός μου, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να μιλήσω για όλα όσα έχουν διαρρεύσει και επιβουλεύεται έντεχνα εναντίον μου».

Ο λόγος που δεν μπορεί να είναι υποψήφια

Τόνισε στη συνέχεια μάλιστα: «Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα και το κόμμα μου S&D, αντί να υπερασπιστούν τους θεσμούς, προσπάθησαν, προεκλογικά, να κρύψουν την αδυναμία τους να σεβαστούν τις αρχές της Ένωσης και να διαφυλάξουν τις ελευθερίες και τα προνόμια των βουλευτών. Έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που επιτρέπει στο δικαστικό σώμα να παρεμβαίνει στην πολιτική, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού θεσμού. Και πρόσφατα, η βελγική κυβέρνηση, θεωρώντας τον εαυτό της θεματοφύλακα του- ποιος ξέρει σε τι- θεώρησε ότι είχε το δικαίωμα να διακόψει μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες που διοργανώθηκε από Ευρωπαίους συντηρητικούς και μεταρρυθμιστές».

Η Εύα Καϊλή μπορεί να κατέβει υποψήφια ξανά στις ευρωεκλογές, ωστόσο από τη στιγμή που της απαγορεύεται να μιλήσει δημόσια για την περίπτωσή της, δεν μπορεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους της την πλευρά της: «Ήλπιζα ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να δουν την αλήθεια πριν ψηφίσουν τον Ιούνιο, αλλά η απαγόρευση να μιλήσω για αυτήν την υπόθεση, καθιστά αδύνατο να είμαι καν υποψήφια» εξηγεί.

Οπότε «θα επικεντρωθώ στην τεχνολογική πολιτική και αν τα πράγματα πάνε όπως τα περιμένω, βλέπω το μέλλον μου να εργάζομαι για λογαριασμό γυναικών και παιδιών που είναι θύματα αστοχιών του συστήματος».

Στην Ιταλία υπάρχει μία λέξη «εγγύηση»

Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στο Βέλγιο ή θα επιστρέψει στην Ελλάδα, αιφνιδίασε τον δημοσιογράφο Τζουζέπε Γκουαστέλα, λέγοντας: «Μάλλον θα μετακομίσω στην Ιταλία». Στην επισήμανση «επειδή ο σύντροφός σας είναι Ιταλός;», η Εύα Καϊλή απάντησε: «Επειδή είναι μια χώρα που τη θεωρώ πατρίδα για διάφορους λόγους και επειδή στην Ιταλία υπάρχει μια όμορφη λέξη όπως «εγγύηση» που πρέπει να μεταφραστεί σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία υπάρχουν κάποια κόμματα που αντιτίθενται σε δίκες με πολιτικά κίνητρα και ζητούν σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας ανεξάρτητα από το κόμμα του κατηγορουμένου».

Για τον δικαστικό δρόμο ο οποίος είναι ιδιαίτερα μακρύς, η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής απάντησε: «Σε διάφορα ανώτερα δικαστήρια: Στο Βέλγιο για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των βουλευτών και για την αδικαιολόγητη σύλληψή μου και τη μεροληψία του Ανακριτή. Μια άλλη έκκληση αφορά την απαγόρευση της ομιλίας στον Τύπο, που είναι θεμελιώδης ελευθερία, και στη συνέχεια μηνύω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που παραβίασε το δικαίωμά μου να ακούω και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου όπως ζήτησα πριν από ένα χρόνο.

Ξεκίνησα επίσης διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη για παραβίαση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθώς οι βελγικές αρχές με χώρισαν βίαια από τη δίχρονη κόρη μου. Κάτι που δεν εύχομαι σε καμία μητέρα. Μια φράση του Έλληνα ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου έρχεται συχνά στο μυαλό: «Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι ήμασταν σπόροι».