Φαίνεται πως τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα είναι περιζήτητα ανά τον κόσμο. Οι Ουκρανοί μας ζητούν να τους παραχωρήσουμε Patriot (αλλά δεν πρόκειται να τους δώσουμε για να μην δημιουργήσουμε κενό στην αεράμυνα), οι Σαουδάραβες μας ζήτησαν και αυτοί μια συστοιχία Patriot για να προφυλάξουν τις πετρελαιοπηγές τους από τα drones των Χούθι (τους δανείσαμε μία την οποία υποστηρίζουν στο Ριάντ 120 στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας). Μπορεί να μη χρειάστηκε ακόμα να ρίξει έστω και ένα βλήμα, αλλά όπως λένε οι Σαουδάραβες θεωρούν την συστοιχία Patriot απαραίτητη για την ασφάλειά τους. Έτσι και εμείς παρατείναμε την παραμονή του Patriot έως τον Νοέμβριο.

Τώρα έρχονται οι Γάλλοι και μας ζητούν να τους δανείσουμε ένα αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αυτοί μας το είχαν πουλήσει, γιατί λένε το χρειάζονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με δυο λόγια οι Γάλλοι ζητούν από εμάς τη μεταφορά αντιαεροπορικής συστοιχίας στο Παρίσι για την κάλυψη του εναέριου χώρου της πόλης στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα πιθανόν να πείτε οι Γάλλοι που κατασκευάζουν προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, δεν διαθέτουν δικά τους για την αεράμυνα του Παρισιού. Διαθέτουν, πλην όμως αρκετά από αυτά τα έδωσαν, λένε οι πληροφορίες, στην Ουκρανία.

Ζήτησαν συγκεκριμένα το αντιαεροπορικό CROTALE NG/GR το οποίο είχε εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Πρόκειται για ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα που οι Γάλλοι θα το εγκαταστήσουν έξω από το γήπεδο όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων. Το γαλλικό αίτημα για την χορήγηση αντιαεροπορικού εξετάζεται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση και ας μη ήρθε ο Μακρόν στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

«Εφόσον ζητηθεί, αυτό θα γίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εφόσον δεν επηρεάζει την άμυνα της χώρας» δήλωσε για το γαλλικό αίτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

***

Απίστευτο: Ανακάλυψαν 314 καλά κρυμμένες βόμβες στο Ελληνικό

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά 314 Βόμβες Αεροπορίας, εντοπίστηκαν μεταξύ πολλών ακόμα βομβών και πυρομαχικών, από την ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπέδιων Ξηράς), μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο (Ελληνικού), «δίπλα στα σπίτια μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Το τραγικό της απίστευτης αυτής υπόθεσης είναι ότι και οι 314 βόμβες, που είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί, ήταν, όπως λέει ο δήμαρχος 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές μας εγκαταστάσεις, που βρισκόταν εντός του πρώην αεροδρομίου καθώς και δίπλα σε Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις! Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά, προσθέτοντας: «Δόξα τω Θεώ, δεν έγινε ποτέ κακό ή έκρηξη, ενώ πραγματικά είναι να απορείς, πως λειτουργούσε ένα ολόκληρο Αεροδρόμιο και δεκάδες εγκαταστάσεις Δήμου και ΥΠΑ σε αυτό το ναρκοπέδιο».

***

Παράρτημα του ΕΚΠΑ στην Κύπρο

Δημοσκόπηση της ALCO στην ελεύθερη Κύπρο δείχνει εξαιρετικά θετική αποδοχή της δημιουργίας παραρτήματος του ΕΚΠΑ στη Μεγαλόνησο. Έχει, μαθαίνω ληφθεί ήδη η απόφαση από το Πανεπιστήμιο για την απόφαση να διερευνήσει τη δυνατότητα να ιδρυθεί παράρτημα του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, αξιοποιώντας και τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 4957/2022.

Μάλιστα, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Καθηγητών του ιδρύματος που επεξεργάζεται σχέδιο για την ίδρυση του παραρτήματος και ειδικά ως προς τη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Αλλά γιατί στην Κύπρο; Η επιλογή της Κύπρου δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι ιστορικοί δεσμοί με τη χώρα είναι πολύ μεγάλοι. Μάλιστα προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

***

Δημόσια προτροπή σε βία

Μόνον πορτιέρηδες και φουσκωτούς στις εισόδους των εκκλησιών για την Μεγάλη Εβδομάδα, δεν ζήτησε να μπουν ο Κυριάκος Βελόπουλος, από το βήμα της Βουλής μάλιστα. Η μερική (και ίσως παροδική) αύξηση των ποσοστών του στην δεξιά πολυκατοικία αντί να τον ωθήσουν να κάνει τον λόγο του πιο αποδεκτό σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, αντίθετα, τον οδηγούν σε επικίνδυνους πολιτικούς βερμπαλισμούς.

Μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η προτροπή του στους βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να μην εμφανιστούν στις εκκλησίες κατά την Μεγάλη Εβδομάδα. Στο ίδιο κλίμα και η επικρότηση από βουλευτή της Ελληνικής Λύσης του περιστατικού με την επίθεση σε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα.

Μάλλον δεν βλέπει ή δεν καταλαβαίνει ο Βελόπουλος την απομόνωση αυτών των πρακτικών από το πολιτικό τοπίο. Δεν τον δίδαξε τίποτα η εξέλιξη των τραμπούκικων συμπεριφορών της Χρυσής Αυγής και τα κόλπα του Κασιδιάρη με τους Σπαρτιάτες. Γιατί και η δημόσια απειλή, είναι προτροπή σε βία, το ίδιο κατακριτέα και ποινικά κολάσιμη με τα πάλαι ποτέ Τάγματα Εφόδου των ναζιστικών μορφωμάτων.

***

Στα μαρμαρένια αλώνια της γκροτέσκο επικοινωνίας

Υπάρχει μια απορία η οποία πλανάται σε πολιτικά αλλά και σε δημοσιογραφικά γραφεία: Πώς άραγε θα αντιμετωπίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Στέφανο Κασσελάκη στις λίγες μέρες έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη; Θα υποκύψει; λένε ορισμένοι στα μαρμαρένια αλώνια της γκροτέσκο επικοινωνίας ή θα περιμένει το λάθος του νέου αντιπάλου του; Ακόμα ερωτούν διάφοροι, θα κάτσει στην γωνία μουρτζούφλης ή θα επιχειρήσει κάτι από Tik Tok με ολίγη από καλές ατάκες, μαγειρέματα, σκάφη και me five με μαγαζάτορες σε περιοδείες;

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, όπως πολλοί παραδέχονται, ο Κασσελάκης ήδη έχει μετατοπίσει ένα μέρος της πολιτικής σε ένα αχαρτογράφητο γήπεδο. Κάνει, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του, ακόμα και τον Μητσοτάκη να φαίνεται παλιός. Τα ραντάρ των αντιπάλων του δεν τον σκανάρουν ορθά, ενώ οι επιθέσεις εναντίον του φαίνεται να λειτουργούν υπέρ του. Τι σημαίνει αυτό; Είναι άραγε η ικανότητα της διάχυσης του μηνύματος; Ή μήπως, ερωτούν και πάλι στα πολιτικά γραφεία, η εποχή που με δίψα αναζητά το νέο στα κράσπεδα των κοινωνικών δικτύων; Είναι όλα αυτά μαζί αν και στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Το ίδιο ισχύει για τον Ανδρουλάκη.

***

Το πορτοκαλί φόντο του γαλλικού Belem

Το Belem, το απαράμιλλης ομορφιάς γαλλικό τρικάταρτο ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, ουδόλως πτοήθηκε από την αφρικανική σκόνη αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά. Της επιβλήθηκε και «χρησιμοποίησε» την πορτοκαλί σκόνη ως ταιριαστό φόντο, καθώς ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι προς τη Μασσαλία μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα.. Αέρα στα πανιά σου Belem. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στο Παρίσι την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων, στις 26 Ιουλίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι.

***

Στον Καναδά ο Κουτσούμπας δεν πήρε ανάσα

Για το ταξίδι του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Καναδά και τις ΗΠΑ έχω γράψει προ ημερών… Η επίσκεψη στον Καναδά ολοκληρώθηκε και ακολουθεί η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Απ’ ότι μαθαίνω στον Καναδά ο Γραμματέας του ΚΚΕ δεν πήρε ανάσα. Και σε δύο συγκεντρώσεις μελών και φίλων του κόμματος μίλησε σε Μόντρεαλ και Τορόντο και με τους συλλόγους των αποδήμων συναντήθηκε και με τις προξενικές αρχές συνομίλησε. Όπως σχολιάζουν στελέχη του ΚΚΕ σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, στο πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα δεν υπήρχαν συναντήσεις ούτε με μεγαλοεπιχειρηματίες ούτε με διάφορα λόμπι… Σπόντα για Μητσοτάκη ή Κασσελάκη είναι αυτή; Μάλλον και για τους δύο.

Ξεχώρισα την επίσκεψή του στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ όπου τον υποδέχτηκαν οι Δρ. Γεώργιος Τσούκας, πρόεδρος και η Λώρη Κεζά, εκπρόσωπος του ΔΣ της κοινότητας, οι οποίοι αφού τον ξενάγησαν στους χώρους της κοινότητας, τον ενημέρωσαν για την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει η κοινότητα των Ελλήνων, που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες άτομα, αλλά και για τις μεγάλες οικονομικές και άλλες δυσκολίες για τη διατήρηση αυτής της δραστηριότητας και ειδικά των σχολείων της κοινότητας. Η υποδοχή από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν προετοιμάσει μια εκδήλωση με τραγούδια για τον γραμματέα, ήταν τουλάχιστον συγκινητική!

Η Λώρη Κέζα, πρώην συνάδελφός μας στο ΒΗΜΑ, υποδέχθηκε τον Δημήτρη Κουτσούμπα λέγοντας του: «ως μητέρα κοριτσιών.. αυτό που είπατε για τα δίδακτρα ήταν πολύ σωστό» και εννοούσε την αναφορά του Γραμματέα στους sugar daddies, η οποία είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο. Κάτι παραπάνω ξέρει η συνάδελφος που ζει στον Καναδά.