Με εξοικονόμηση πόρων μέσω των κεντρικών διαγωνισμών προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία φιλοδοξεί ο υπουργός Υγείας να καλύψει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσηλευτικά ιδρύματα για το 2015. Με συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Μάκης Βορίδης είναι της άποψης ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση αν προχωρήσουν οι κεντρικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας ανακοινώνει επίσης τη λειτουργία των μονάδων του ΠΕΔΥ στις αρχές του χρόνου και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού το πρώτο εξάμηνο του 2015.


O προϋπολογισμός του 2015 για την Υγεία, και δη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, είναι μειωμένος. Θεωρείτε ότι μπορούν να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες;
«Κοιτάξτε, ο προϋπολογισμός που αφορά την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη είναι σταθερός. Του ΕΟΠΥΥ μοιάζει να έχει μια μείωση, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Στον περυσινό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είχαν συμπεριληφθεί 340 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα. Επομένως, επειδή έχει φύγει αυτό το κονδύλι, μοιάζει να λείπουν 340 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως δεν λείπουν. Ενα άλλο μέρος επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ είναι οι εισφορές των Ταμείων, οι οποίες δεν είναι μειωμένες. Το ζήτημα είναι αν εισπράττονται ή όχι».
Και ο προϋπολογισμός των δημοσίων νοσοκομείων;
«Εκεί υπάρχει μείωση. Είναι περίπου 160 εκατομμύρια μείον».
Πώς θα καλυφθούν;
«Με εξοικονομήσεις. Για παράδειγμα, ένα ποσό θα εξοικονομηθεί από την κεντρική προμήθεια φαρμάκων. Αν μπορέσουμε να προχωρήσουμε την κεντρική προμήθεια στα αναλώσιμα υλικά, θα υπάρξει επίσης σημαντική εξοικονόμηση».
Μια που αναφερθήκατε στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων, οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι είναι αρκετά δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που γίνονται. Υποστηρίζουν ότι το ισχύον πλαίσιο οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις και έχει μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, καθώς και ότι δεν στηρίζεται στον βαθμό που θα έπρεπε το ελληνικό φάρμακο.
«Δηλαδή; Τι εννοείτε; Οτι το ελληνικό φάρμακο πρέπει να στηριχθεί με λεφτά των φορολογουμένων; Εδώ πρέπει να υπάρξει μια σαφής διάκριση ανάμεσα σε αυτό που είναι το υπουργείο Υγείας και σε αυτό που ενδεχομένως είναι άλλα υπουργεία. Εμείς είμαστε αντισυμβαλλόμενοι της φαρμακοβιομηχανίας. Θέλουμε να αγοράζουμε αξιόπιστο φάρμακο για τον ασθενή μας στην καλύτερη δυνατή τιμή».
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια αναταραχή στον χώρο της Υγείας, με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών να διαμαρτύρονται για τα ληξιπρόθεσμα και το clawback.
«Ποτέ δεν είχαν τέτοιους χρόνους πληρωμών. Το δε clawback για το οποίο διαμαρτύρονται είναι καινούργιο;
Εγώ που είμαι εναντίον του clawback, που πιστεύω ότι είναι ένας κακός μηχανισμός και θεωρώ ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις, λέω ότι αυτή τη στιγμή οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις έχουν αρχίσει να λειτουργούν τόσο στο φάρμακο όσο και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης, οι έλεγχοι που κάνουν οι ελεγκτικές εταιρείες φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αρα υπάρχουν παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα διαρθρωτικού χαρακτήρα που οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των δαπανών. Παρά ταύτα και ανεξαρτήτως της λογικής που λέει ότι ο μηχανισμός της αυτόματης επιστροφής είναι οριζόντιο μέτρο, είναι γνωστός πια μηχανισμός. Δηλαδή, αυτός που συμβάλλεται σήμερα με τον ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να εκπλήσσεται».
Εχετε πει όμως αρκετές φορές ότι στόχος είναι η κατάργηση του clawback…
«Οταν λέω ότι στοχεύουμε στην εξαφάνιση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, δεν εννοώ τη νομική κατάργησή του. Εννοώ ότι στην πραγματικότητα δεν θα χρειάζεται μέσα από τα διαρθρωτικά μέτρα να ενεργοποιηθεί. Στην πραγματικότητα, θα περιπέσει σε αχρησία ο μηχανισμός. Αν ήθελα να συζητήσω τη νομική κατάργηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, θα έπρεπε παράλληλα να καταργήσω και τον κλειστό προϋπολογισμό».


Πώς τα πάτε με τον αναπληρωτή υπουργό; Τελευταίως υπάρχει διγλωσσία σε πολλά θέματα του υπουργείου.
«Σε άλλα κόμματα είμαστε, διαφορετικές απόψεις έχουμε. Τα συνθέτουμε».


Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όμως είναι μία.
«Ακούω την κριτική αλλά την ερώτηση να την κάνετε εκεί που πρέπει…».


Στη συνάντηση που είχατε προσφάτως με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είπατε ότι το αντικείμενο των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών που περιλαμβάνονταν σε νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας δεν είναι της αρμοδιότητάς του.
«Πράγματι, δεν είναι».
Η συνταξιοδότηση των γιατρών στα 67 έτη είναι;
«Είναι».
Ούτε αυτό όμως πέρασε…
«Τι σημαίνει αυτό; Και εγώ δεν μπορώ να νομοθετήσω μονομερώς».


Οι γιατροί των παλιών νοσοκομείων του ΙΚΑ θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ σε προσωποπαγείς θέσεις διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο;
«Οχι».
Αυτό θα συμπαρέσυρε και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;
«Φυσικά».
Βέβαια, το είχε αποκλείσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας…
«Νομικά μπορείς να το αποκλείσεις. Δεν παύει όμως να είναι άδικο».
Οικογενειακός γιατρός μέσα στο α’ εξάμηνο του 2015

Τι μέλλει γενέσθαι με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασθενών;

«Το συζητάμε. Το σχέδιο έχει ωριμάσει αρκετά. Αυτό που προσπαθούμε να σταματήσουμε είναι η ταλαιπωρία του ασθενούς, η οποία ξεκινά από τη βεβαίωση του «στερείται» που παίρνει από το φαρμακείο του νοσοκομείου και συνεχίζεται ως το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής αναγκάζεται να επιστρέψει στο νοσοκομείο για να λάβει το φάρμακό του. Ο ασθενής θα απεμπλακεί από όλη αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του φαρμακείου του νοσοκομείου, του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ και της εταιρείας προκειμένου το φάρμακο να φθάνει στο φαρμακείο του νοσοκομείου για να γίνεται εκεί η χορήγησή του στον ασθενή. Ο ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι σε δεύτερη φάση πρέπει το σχέδιο να επεκταθεί και στη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους όπου δεν είναι απαραίτητη η ενδονοσοκομειακή τους χρήση. Πάντως εκκρεμεί συνάντηση με τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων διότι υπάρχουν ζητήματα λογιστικού χαρακτήρα που πρέπει να τακτοποιηθούν. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε λύσει το θέμα και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα ανακουφιστεί πολύς κόσμος».
Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) θα παραμείνουν μόνο στα φαρμακεία ή θα διατίθενται και από άλλα σημεία πώλησης, όπως είναι τα σουπερμάρκετ;
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια έρευνα για να φανερώσει την ύπαρξη ή μη ανταγωνισμού στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ μεταξύ των φαρμακείων. Από το πρώτο δίμηνο βλέπουμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός και περιμένουμε να δούμε την τελική έκβαση της έρευνας».

Να μιλήσουμε για τους ανασφάλιστους; Συνεχίζονται τα προβλήματα στην περίθαλψή τους.
«Υπάρχει καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων. Το μόνο που δεν καλύπτεται είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμη κι αν αυτές γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο, αν δεν υπάρξει νοσηλεία του ασθενούς. Δηλαδή, αν ο ασθενής δεν εισαχθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία, η διαγνωστική εξέταση δεν καλύπτεται. Αν νοσηλευθεί, καλύπτεται. Αυτό θα καλυφθεί με το voucher Υγείας το οποίο καλύπτει και τις διαγνωστικές εξετάσεις».
Πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες του ΠΕΔΥ;
«Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης. Σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει ως τις 31 Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάβασης από το παλιό ΙΚΑ στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας. Και αυτό αφορά μετακινήσεις προσωπικού και κτιριακές. Είναι πολύ πιθανόν ως τις αρχές του χρόνου να έχουν τοποθετηθεί στα Κέντρα Υγείας 900 επικουρικοί γιατροί. Η επόμενη φάση είναι να περάσουμε σε μόνιμες προσλήψεις και να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα εφαρμοστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ