Σύγχυση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα αναφορικά με την «επικείμενη» επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με κύρια θεματολογία να είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το προγραμματισμένο ραντεβού των δυο προέδρων στον Λευκό Οίκο είχε «κλειδώσει» για τις 9 Μαΐου, παρόλα αυτά όμως μερίδα του Τύπου αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση να μην πραγματοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η αιτία της αναβολής.

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg επαναφέρει την ημερομηνία της 9ης  Μαΐου, τονίζοντας ότι το τετ α τετ αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά, όμως την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι -σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους- τονίζει ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, για το αν η συνάντηση του Ερντογάν με τον Χανίγιε θα είναι θέμα στη συνάντηση με τον Μπάιντεν ή θα θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, απάντησε: «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Σε ερώτηση σχετικά με «αυτόν που φιλοξενεί τον ηγέτη της Χαμάς» ο Κίρμπι είπε: «Και πάλι, θα αφήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει στις συναντήσεις που έχει. Ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με τη θέση μας για τη Χαμάς και ποιοι είναι και τι αντιπροσωπεύουν. Θα το αφήσω έτσι».

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Δύο μέρες μετά το δημοσίευμα του Odatv, και με κανένα άλλο τουρκικό μέσο ενημέρωσης να μην έχει ασχοληθεί με το ζήτημα, ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον, ανέφερε μετά από μία ανταλλαγή μηνυμάτων: «Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο, αλλά πάει προς ακύρωση».

Κατόπιν τούτου, ήρθε και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα που ανέφερε πως «αν έχει ακυρωθεί η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον». «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδιά μας για επαφές υψηλού επιπέδου σε κάθε ευκαιρία» απάντησε η αμερικανική πρεσβεία και συνέστησε για απαντήσεις σχετικά με «τα ταξίδια των Τούρκων αξιωματούχων».

Μετά από τις αντιδράσεις αυτές, ο δημοσιογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει σε εκτενές άρθρό του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet, ότι δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση ή διάψευση σχετικά με την είδηση (σ.σ της ακύρωσης του ταξιδιού) και πως συνεχίζονται κανονικά οι προετοιμασίες. «Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία από τις ΗΠΑ περί ακύρωσης της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ. Δεν τίθεται λόγος για ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ.

Αυτοί κάνουν κανονικά προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου» αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος. Επικαλούμενος από την άλλη δικές του τουρκικές πηγές τονίζει ότι «δεν έχει σταλεί καμία απολύτως εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον πρόεδρο Ερντογάν για την ακύρωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ».

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet από την πλευρά της κάνει λόγο για παρασκηνιακές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα πως αν φιλοξενήσει τη Χαμάς, σε περίπτωση που το Κατάρ απομακρύνει την παλαιστινιακή οργάνωση από το έδαφός του, τότε θα υπάρξουν συνέπειες μεταξύ των οποίων και την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν.