Σημαντικά ερωτήματα διατυπώνονται για τη δωρεά 25 εκατ. ευρώ με σκοπό την εγκατάσταση του νέου συστήματος επικοινωνιών Tetra της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που φαίνεται να ανατρέπουν την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πριν από 14 μήνες για μια «καλοπροαίρετη πράξη ιδιωτών που ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο». Ανάμεσα στα άλλα αποκαλύπτεται ότι η «δωρήτρια» αμερικανική εταιρεία φέρεται να είναι εικονική: έχει ήδη κλείσει και δεν έχει παρουσιάσει ποτέ επίσημα στοιχεία για τη συγκεκριμένη συναλλαγή της. Φαίνεται ακόμη να έχει «ανύπαρκτα» γραφεία στη λεωφόρο Μάντισον στη Νέα Υόρκη, ενώ οι δημιουργοί της έχουν ιδρύσει δεκάδες παρόμοιες εταιρείες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι σήμερα ανενεργές και «ύποπτης δραστηριότητας». Ισως το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι μεταξύ της εταιρείας που ανέλαβε την εγκατάσταση του «δωρηθέντος» συστήματος Tetra και τότε συνεργατών του υπουργείου υπήρχε αλληλογραφία για τον τρόπο που θα μπορούσαν να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού για την προμήθειά του.
Δωρεά-παράκαμψη


Σύμφωνα με πολυήμερη έρευνα του «Βήματος», με σειρά εγγράφων και με αναφορές κρίσιμων προσώπων, το εύρημα της εταιρείας-δωρητή «πιθανόν εμφανίστηκε ύστερα από επιλογές βρετανικής εταιρείας ασφαλείας, πρόσωπα της οποίας με τη συνεργασία παραγόντων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στόχευαν να παρακάμψουν τις διαδικασίες διαγωνισμού για την προμήθεια του Tetra. Θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη, με βάση το ετήσιο ποσοστό 10% επί του κόστους εγκατάστασης και διανομής, από την ετήσια συντήρηση –για δέκα χρόνια –του συστήματος επικοινωνιών την οποία θα έπαιρναν δικαιωματικά και επειδή θα είχαν τα «κλειδιά» του συστήματος».
Τα χρήματα της δωρεάς εξάλλου δεν δόθηκαν ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο. Φέρεται να δόθηκαν από την ανύπαρκτη σήμερα αμερικανική εταιρεία σε βρετανική, την οποία «επέλεξε» υπό άγνωστες συνθήκες και με άγνωστους «συνυποψηφίους» για την εγκατάσταση του Tetra στην ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι για παρόμοιες περιπτώσεις έχει γίνει λόγος για «ενδείξεις απάτης ή ακόμη και ξεπλύματος χρήματος».
Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014, όταν έληγε η δεκαετής συμφωνία του Δημοσίου με την εταιρεία SAIC –κύριος εκτελεστής η Siemens –για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών Tetra που χρησιμοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 3379 ΦΕΚ της 16ης Δεκεμβρίου 2014, τη δωρεά του Tetra στο Δημόσιο έκανε η αμερικανική εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation, με έδρα στη Φλόριδα των ΗΠΑ και γραφεία στη λεωφόρο Μάντισον 590 στη Νέα Υόρκη. Ως εκτελεστής του έργου, με «επιλογή» της Lamas Pinto Cons. Corp., «προσδιορίστηκε» μια βρετανική εταιρεία συστημάτων ασφαλείας. Αρχικά υπήρξαν διαρροές από το υπουργείο ότι η δωρήτρια «υποκρύπτει» έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να ευεργετήσουν την Ελλάδα και να μείνουν αφανείς. Τα στοιχεία ωστόσο που αποκαλύπτονται φαίνεται να ανατρέπουν το σενάριο της «εθνικής ευεργεσίας».
Η αδράνεια και οι συγγενείς


Στον σχετικό διαδικτυακό τόπο των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών στη Φλόριδα η… γενναιόδωρη Lamas Pinto Consultants Corp. φέρεται να έχει ιδρυθεί την 1η Απριλίου 2014, λίγους μήνες πριν από τη «συμφωνία δωρεάς» στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σήμερα είναι «αδρανής». Στη σχετική καταχώριση σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία δεν έχει υποβάλει κανένα απολύτως οικονομικό στοιχείο –ούτε η δωρεά. Από περαιτέρω ανάλυση προκύπτει ότι οι τρεις ιδρυτές της, που είναι συγγενικά πρόσωπα, έχουν συστήσει και άλλες εταιρείες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι πάλι μικρής χρονικής χρήσης και επίσης αδρανείς.
Ενα άλλο ζήτημα που προκαλεί εύλογες απορίες είναι η φερόμενη ως έδρα της μητρικής εταιρείας Lamas Pinto Group (στο www.lamaspinto.com υπάρχουν γενικές και ασαφείς αναφορές στη δραστηριότητά της) στον ουρανοξύστη της λεωφόρου Μάντισον 590 στη Νέα Υόρκη. Εμφανίζεται να απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους.
Ωστόσο οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας το τελευταίο δεκαήμερο με τα γραφεία της αποδείχθηκε άνευ αποτελέσματος –υπήρξαν μόνο τυποποιημένα μηνύματα τηλεφωνητή. Μετά τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις υπήρξε επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου με πρόσωπο που δήλωνε «εκπρόσωπος της Lamas Pinto Group», ο οποίος ανέφερε ότι δεν θέλει να πει οτιδήποτε για την υπόθεση του Tetra.
«Το Βήμα» επικοινώνησε την Παρασκευή με τον διοικητικό υπεύθυνο του ουρανοξύστη στη λεωφόρο Μαντισον 590 κ. Τζέφρι Σάσμαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Lamas Pinto Group δεν έχει έδρα στον συγκεκριμένο ουρανοξύστη». Πιθανολογούσε ότι χρησιμοποιεί μόνο με μία απλή αναφορά τη συγκεκριμένη διεύθυνση και ένα μικρό τηλεφωνικό κέντρο -χωρίς υπαρκτά γραφεία –μέσω του συστήματος Regus που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ για υπενοικιάσεις διευθύνσεων και «εικονικών εδρών». Δηλαδή, η δωρήτρια είναι μόνο ένα «τηλεφωνικό κουτί».


Παρασκήνιο
Από το κόστος της συντήρησης ως την παράκαμψη του διαγωνισμού

Η περαιτέρω έρευνα έδειξε σειρά άλλων στοιχείων που καταδεικνύουν ότι πίσω από την εμφάνιση της «δωρεάς» είχε εξελιχθεί έντονο παρασκήνιο. Τα γεγονότα πιθανώς είχαν εξελιχθεί αντίστροφα…
Συνεργάτες πρώην κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν ότι «στις αρχές του 2014 είχαν αντιληφθεί τη μεθόδευση και είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την παραλαβή της δωρεάς την οποία οργάνωνε η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε τελικώς την εγκατάσταση του Tetra. Είχαμε εντοπίσει κίνδυνο η ΕΛ.ΑΣ. να πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα για τη συντήρηση στους Βρετανούς, την οποία βεβαίως ουσιαστικά μόνο αυτή θα μπορούσε να διεκπεραιώσει».
Ενδεικτικό εκείνης της περιόδου είναι και 30σέλιδο γνωμοδοτικό σημείωμα που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας. Το συνέταξε στις 14 Ιουλίου 2014 ένα μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απαντά στο ερώτημα των εν Ελλάδι εκπροσώπων της βρετανικής εταιρείας «αν μπορεί να μην εφαρμοσθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων με επίκληση την ασφάλεια πληροφοριών (σ.σ.: που μεταδίδονται από το Tetra)». Η απάντηση ήταν αρνητική και λίγο αργότερα εμφανίστηκαν οι «δωρητές της Νέας Υόρκης» με τους οποίους παρακάμφθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες καθώς δεν έγινε διαγωνισμός…
«Το Βήμα» επικοινώνησε και με πολιτικούς παράγοντες του υπουργείου την περίοδο υπογραφής της συμφωνίας. Ενας εξ αυτών ανέφερε ότι «η απόφαση για τη σχετική συμφωνία είχε ληφθεί προ της δικής μου παρουσίας και ότι κύριο βάρος της σχετικής διαδικασίας είχαν και αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έκαναν τον σχετικό έλεγχο» –τις «προειλημμένες αποφάσεις» αρνούνται οι προκάτοχοί τους στη λεωφόρο Κατεχάκη.
Στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που ήλεγξαν τον φάκελο της δωρεάς σημείωσαν ότι «κινήθηκαν με βάση τον προέλεγχο και τις εισηγήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», συμπληρώνοντας ότι εκείνοι με βάση τη νομοθεσία «ήλεγξαν μόνο το καταστατικό που εμφάνισε η δωρήτρια και ερεύνησαν το τυπικό μόνο τμήμα της υπόθεσης».
Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του Tetra σε νέους σταθμούς βάσης, στα κτίρια της ΕΛ.ΑΣ. αλλά με τους ίδιους ασυρμάτους έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ