Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές του μύθου, όλα ξεκίνησαν στα χρόνια του Μεσαίωνα, σε ένα μοναστήρι της Σιένα. Μια καλόγρια, η αδελφή Λέτα, ετοιμαζόταν να πετάξει στα σκουπίδια τις προσφορές των πιστών – αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά που είχαν έρθει από τα βάθη της Ανατολής και μέλι – καθώς τα ποντίκια τις είχαν μαγαρίσει σκίζοντας τα σακιά και εισχωρώντας στα κιούπια όπου φυλάσσονταν. Τότε εμφανίστηκε μπροστά της ο Διάβολος μεταμορφωμένος σε γάτα και σε μια προσπάθεια να τη διαφθείρει την παρακίνησε τα βράσει όλα τα υλικά μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο μοσχομυριστό και γευστικό που όλες οι καλόγριες έπεσαν με τα μούτρα στο γλύκισμα χάνοντας κάθε μέτρο και υποκύπτοντας άθελά τους στο αμάρτημα της λαιμαργίας. Ο Διάβολος είχε επιτύχει τον πονηρό σκοπό του (να διαφθείρει τις αφιερωμένες στον Θεό γυναίκες), αλλά και η αδελφή Λέτα είχε εφεύρει ένα από τα νοστιμότερα γλυκίσματα της ιταλικής κουζίνας, το πανφόρτε (δηλαδή «δυνατό ψωμί»), είδος μαστιχωτού παστελιού με φρούτα και ξηρούς καρπούς που έκτοτε σερβίρεται παραδοσιακά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Και που η…διαβολικά υπέροχη κανελοζαχαρένια μυρωδιά του παρασύρει και εμάς, μέρες που είναι, στην πατρίδα της εορταστικής λιχουδιάς, για την ακρίβεια στα μοναστήρια της Τοσκάνης όπου αρχικά παρασκευάζονταν τα πανφόρτε. Με πιο εντυπωσιακό, ανάμεσά τους, το Monte Oliveto Maggiore.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω