Πριν από περίπου είκοσι χρόνια το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ της τότε Σοβιετικής Ενωσης έδειξε σε όλους τη σκληρή πραγματικότητα. Πρώτον, ότι ένα ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα είναι ενδεχόμενο, τουλάχιστον με την εφαρμογή της τεχνολογίας εκείνης της εποχής. Και, δεύτερον, ότι ένα πυρηνικό δυστύχημα, αν συμβεί, δεν έχει απλώς χιλιάδες θύματα που χάνουν τη ζωή τους ή σημαδεύονται διά βίου, αλλά και βαρύτατες επιπτώσεις στον ευρύτερο χώρο του.


Δεν το συνειδητοποιήσαμε αμέσως τότε, αλλά ως ευρωπαϊκός τουλάχιστον χώρος πληρώνουμε ακόμη βαρύτατο φόρο αίματος στο Τσερνόμπιλ. Στην πυρηνική αυτή καταστροφή αποδίδουν πολλοί μελετητές τα αυξημένα κρούσματα διαφόρων μορφών καρκίνου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Είναι οι χώρες στις οποίες ταξίδεψαν με τους κατά περίπτωση ανέμους τα πυρηνικά κατάλοιπα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι άνεμοι μετέφεραν το «μήνυμα» του Τσερνόμπιλ ως την Ινδία!..


Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Ενα πυρηνικό ατύχημα ή (: χειρότερα!) ένα πυρηνικό χτύπημα δεν θα καταστρέψει μόνο την περιοχή του αντιδραστήρα (ή του στόχου…) αλλά θα πλήξει καίρια, καταστρεπτικά, την ευρύτερη περιοχή.


Με λίγα λόγια, αν το Ισραήλ πλήξει με ατομικά όπλα τους Αραβες, η πυρηνική λαίλαπα θα κάψει και τους Ισραηλινούς… Και αν, ό μη γένοιτο, επισυμβεί ατύχημα σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα από εκείνους που λειτουργούν (από πολλών ετών) στη Βουλγαρία, τότε η καταστροφή για την Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστη… ***


Η Λογική υπαγορεύει τη συνέχεια. Το ελληνικό κράτος πρέπει να μελετήσει το ζήτημα, υπό το φως της πρόσφατης υπόδειξης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, για ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας προς παραγωγή ηλεκτρισμού.


Αλλως κινδυνεύουμε να φαινόμαστε γραφικοί, αν θυμηθούμε τις ταμπέλες που είχαν στήσει προ ετών διάφοροι δήμαρχοι στην περιοχή της πρωτεύουσας και ανέγραφαν Δήμος Τάδε: Αποπυρηνικοποιημένη Περιοχή – ως εάν θα γλίτωνε τις καταστροφικές συνέπειες ενός πυρηνικού ολέθρου ο συγκεκριμένος δήμος!!!


Υπάρχει και η κωμικοτραγική πλευρά: Η Ελλάδα ανθίσταται και δεν ιδρύει πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Βούλγαροι ιδρύουν (ήδη διαθέτουν…) πυρηνικά εργοστάσια στα κοινά μας σύνορα και… πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα. Το οξύμωρον του σχήματος είναι πασιφανές…


Πασιφανής είναι και η ανάγκη επιλύσεως του προβλήματος με ρεαλισμό και τόλμη.