Στο ισόγειο μιας υπέροχης πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου, η οποία βρίσκεται επί της οδού Πραξιτέλους, στον αριθμό 33, στεγάζεται το Anäna Coffee|Food, ένα ξεχωριστό specialty café και vegan/vegetarian restaurant. Η διακόσμηση είναι μινιμαλιστική, με σκανδιναβικές και αυστραλέζικες αναφορές: το vintage μωσαϊκό στο πάτωμα έχει αναδειχθεί, ο λιτός ξύλινος πάγκος κυριαρχεί στον χώρο, οι μεγάλες, γυμνές τζαμαρίες αποτελούν ιδανικό κάδρο για να χαζεύει κανείς την κίνηση στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας – μόνο τα κίτρινα τραπεζοκαθίσματα της ατμοσφαιρικής στοάς δίνουν μια πιο ποπ πινελιά. Στα σκαμπό βλέπεις τουρίστες που καταστρώνουν εκεί τις εν Αθήναις εξορμήσεις τους, νεαρούς επαγγελματίες που δουλεύουν πάνω από τα laptops τους ρίχνοντας ενίοτε κλεφτές ματιές στη φθινοπωρινή λιακάδα, αγόρια και κορίτσια που λένε τα νέα τους. Γρήγορα γίνεται επίσης φανερό πως για πολλούς από τους εργαζομένους της περιοχής αποτελεί πλέον συνήθεια το να παίρνουν από εκεί τον καφέ τους.
Ο καφές αποτελεί ούτως ή άλλως το μεγάλο ατού του νέου αυτού στεκιού της πρωτεύουσας, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων ατόμων: της Κατερίνας Μανωλά, του Χρήστου Γιάχου, του Παναγιώτη Ξυλά και του Βαλάντη Φράγκου. Ο Ξυλάς είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα και, όπως μας εξήγησε: «Το μαγαζί εστιάζει αποκλειστικά σε καφέδες της ποικιλίας arabica, με εξειδίκευση στην κατηγορία specialty. Δεδομένου ότι ο όρος specialty στην κατηγοριοποίηση του καφέ έχει τελευταία κακοποιηθεί, εισάγουμε και καβουρδίζουμε καφέδες που ανήκουν στην κατηγορία «true specialty», δηλαδή καφέδες που σκοράρουν σε φόρμες γευστικής αξιολόγησης πάνω από 84%». Η επιλογή, το καβούρδισμα και το χαρμάνιασμα των καφέδων γίνονται από τον ίδιο, ο οποίος είναι πιστοποιημένος Arabica Q Grader από τον παγκόσμιο οργανισμό CQI (Coffee Quality Institute) και υπεύθυνος παραγωγής στην εταιρεία Coffee Republic.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.