Οταν έγραψα για την αποτυχημένη προσπάθεια έξι γυναικών να σχεδιάσουν ένα ταξίδι για τα πεντηκοστά γενέθλια μιας εξ αυτών μέσω ενός τσατ που «ξέφυγε», χτύπησα μια ευαίσθητη χορδή. Ελαβα μηνύματα από πολλούς που βρήκαν την κατάσταση πολύ γνώριμη (και, ναι, από λίγους που αναρωτήθηκαν τι δουλειά είχε αυτό το άρθρο στη «Wall Street Journal»).

Δεκάδες γυναίκες μού έστειλαν τις δικές τους ιστορίες που είχαν να κάνουν με δραματικές συνομιλίες σε τσατ. Εμφανίστηκαν ακόμα περισσότεροι άντρες που έλεγαν ότι κι αυτοί δυσκολεύονταν να συνεννοηθούν στα τσατ όταν επρόκειτο να διοργανώσουν ταξίδια με τους φίλους τους, λόγω του δύσχρηστου χαρακτήρα του μέσου. «Δεν συμβαίνει μόνο στις γυναίκες» μου έγραψε ο Κλαρκ Σπένσερ από το Ρίτζλαντ του Μισισιπή. «Δεν μπορώ να θυμηθώ καν πόσες ακυρώσεις ταξιδιών έχω ζήσει. Οσο περισσότεροι είμαστε τόσο το χειρότερο. Αν το δει κανείς από τη θετική του πλευρά όμως, παραλίγο πήγα σε πολλά ωραία μέρη».

Δαμάζοντας… αγρίμια

«Σαν να προσπαθείς να δαμάσεις αγρίμια, με ολίγον από δράμα. Εξουθενωτικό» μου έγραψε ο Ερικ Τολέντο από την Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού. Διοργανώνει εδώ και δεκαετίες ταξίδια με τους φίλους του από το σχολείο. «Ταυτίστηκα με κάθε λέξη του άρθρου σου». Δεν είναι όλα μάταια και αποτυχημένες περιπέτειες, ωστόσο. Πολλοί με ρώτησαν αν υπάρχει λύση στην παράλυση που φέρνουν οι συνεννοήσεις μέσω ομαδικών συνομιλιών. Υπάρχει! Ενώ πολλές γυναίκες μού έστειλαν πολύ καλές προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το πράγμα, θα χρησιμοποιήσω αυτή τη στήλη για να δώσω τον λόγο στους άντρες. Σας παρουσιάζω τις συμβουλές τους για τον σχεδιασμό ταξιδιών:

Ορίστε αρχηγούς

Ο σχεδιασμός συνήθως δεν λειτουργεί καλά με την ομοφωνία. Ενα-δυο άτομα πρέπει να αναλάβουν να σκεφτούν και να παρουσιάσουν κάποιες επιλογές στην ομάδα, ενώ άλλα μέλη μπορούν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα. Ακολουθούν αποσπάσματα από μηνύματα αναγνωστών που έχουν υποστεί επεξεργασία ως προς την έκταση και το ύφος.

«Εδώ και 35 χρόνια, μία φορά τον χρόνο πηγαίνω με φίλους για σκι. Το ταξίδι το διοργανώνω εγώ μαζί με έναν άλλον φίλο, και αποφασίζουμε πού θα πάμε κάθε χρόνο. Τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν και όποιος έχει πρόβλημα με τον προορισμό μπορεί απλά να μην έρθει στο συγκεκριμένο ταξίδι. Ως τώρα, κανένας δεν έχει λείψει ποτέ». Λάρι Γκρέγκερσον, Μπεντ, Ορεγκον.

«Στην ομάδα μού έχουν δώσει το παρατσούκλι DIC (από το Director In Charge, «αρμόδιος διευθυντής», αλλά και ομόηχο του υβριστικού «dick») – και, ναι, με βρίζουν αστειευόμενοι όταν το λένε – γιατί συνήθως είμαι αυτός που επιχειρεί να δαμάσει τα αγρίμια, να βάλω μια τάξη, τους κατευθύνω προς έναν συναινετικό προορισμό και αναλαμβάνω τα περισσότερα πρακτικά ζητήματα». – Τζον Μπάσμπι, Σάντα Μπάρμπαρα, Καλιφόρνια.

Είναι πιο εύκολο να καταλήξετε σε έναν περιορισμένο αριθμό προτάσεων ως προς τον προορισμό αν βασιστείτε στα κοινά ενδιαφέροντα της ομάδας. Κάποιοι άντρες προτιμούν συγκεκριμένα μέρη επειδή τους αρέσει το σκι, το γκολφ, το ψάρεμα ή το ποδήλατο.

«Μου αρέσει πολύ να διοργανώνω ταξίδια. Πάντα στις ΗΠΑ, σε διάφορα εθνικά πάρκα. Στέλνω με e-mail τη διαδρομή σε όλους τους φίλους μου. Ως τώρα έχει μεγάλη επιτυχία αυτή η μέθοδος». Γουόρεν Γκρος, Μαϊάμι.

Μπορείτε να κάνετε την αρχική συζήτηση για το ταξίδι σε μια ομαδική συνομιλία, αλλά η τελική διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να μεταφερθεί αλλού. Κάντε βιντεοκλήσεις στο Zoom ή στο FaceTime για να καταλήξετε ως προς τις ημερομηνίες και τον τόπο. Κάποιοι άντρες ανέφεραν ότι φτιάχνουν λογιστικά φύλλα για να καταγράφουν όλες τις ιδέες, άλλοι χρησιμοποιούν τα Google Docs. Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές για τη διοργάνωση ταξιδιών.

Αφού οι αρμόδιοι αρχηγοί καταλήξουν σε μια μικρή λίστα με δύο-τρεις προτεινόμενους προορισμούς, ψηφίστε. «Εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, διοργανώνω ένα ταξίδι για γκολφ με 20-30 παλιούς μου φίλους. Σίγουρα υπάρχουν πολλές δυσκολίες, επομένως η μόνη λύση είναι ένα σύστημα με έναν επικεφαλής, ο οποίος έχει την υποστήριξη μερικών ακόμα για βοήθεια στα πρακτικά ζητήματα και για διαβούλευση, και έπειτα ψηφίζουν όλοι. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος των γηραιότερων. Αν κάποιος «την κάνει» τελευταία στιγμή ή έχει ιστορικό υπαναχωρήσεων, χάνει την ψήφο του. Δυστυχώς πάντα μένει κάποιος απ’ έξω, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τη διαδικασία και έτσι ο πυρήνας της ομάδας έχει διατηρηθεί ακέραιος εδώ και 27 χρόνια». – Μάικ Ροκ, Ντάραμ, Βόρεια Καρολίνα.

 

Ορίστε προθεσμίες

Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν γίνονται αν δεν υπάρχει πίεση χρόνου – είναι ο μόνος τρόπος που καταφέρνω να γράψω τα άρθρα μου! Πολλοί αναγνώστες πρότειναν να κάνετε τον σχεδιασμό έξι μήνες πριν, αλλά όχι πολύ νωρίτερα γιατί χάνεται η ορμή του σχεδιασμού. «Ζητήστε από τους συμμετέχοντες να κάνουν την κράτηση των αεροπορικών τους εισιτηρίων ως την τάδε ημερομηνία (αυτό σημαίνει δέσμευση). Οσοι δεν κάνουν την κράτηση θεωρείται ότι έχουν αποφασίσει να μην έρθουν» συμβουλεύει ο Τζον Μπάσμπι.

Μπορείτε πάντα να κάνετε ό,τι έκανε ο Κέβιν Μπάμαν, από τη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνιας, και οι φίλοι του, και να βασίσετε όλες τις αποφάσεις σε μια απλή λεπτομέρεια. Οι επτά άντρες, που τους συνδέει το κοινό ενδιαφέρον τους για την πεζοπορία και την Ευρώπη, πήγαν για πεζοπορία στις Ελβετικές Αλπεις το 2021. Για το επόμενο ταξίδι, που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η παρέα χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να αποφασίσει τον προορισμό. Επεσαν στο τραπέζι η Αγγλία, η Ιταλία και η Αυστρία. Και τότε κάποιος επισήμανε ότι η μπύρα είναι πιο κρύα στην Αυστρία. Συμφώνησαν όλοι να πάνε στην Αυστρία.