Με ποιον τρόπο η ένταξη του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» στο δίκτυο ScyLight θα ωφελήσει τις εργασίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και την έρευνα στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα;
«Με εφαλτήριο το εμβληματικό πρόγραμμα ScyLight κινούμαστε σε διάφορα επίπεδα. Η ένταξη του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» στο εν λόγω δίκτυο αποτελεί ποιοτικό άλμα στις αναπτυξιακές δράσεις του ΕΑΑ, αναδεικνύοντας την εθνική υποδομή του Αστεροσκοπείου Χελμού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς στη συγκεκριμένη θεματολογία. Η μεγάλη αυτή επιτυχία, σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία που έχουμε με τον ESA, εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι συμμετέχουμε σε δύο νέα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης από τον ESA, ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει εντατικές επαφές για συνεργασία με μεγάλες εταιρείες αεροδιαστημικής (THALES Group, ΟΗΒ, RHEA Group κ.τ.λ.) και ελληνικά πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Παν/μιο Πατρών) και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα. Επιπροσθέτως συνεργαζόμαστε στενά τόσο με τον Δήμο Καλαβρύτων όσο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να εντάξουμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ το Αστεροσκοπείο Χελμού με στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου επισκεπτών στην πόλη των Καλαβρύτων. Είναι φανερό ότι όλα αυτά δημιουργούν ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές για το μέλλον που θα επηρεάσουν θετικά το αναπτυξιακό δυναμικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι η συμμετοχή του Αστεροσκοπείου Χελμού ως πιλοτικού σταθμού του ScyLight άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες ελληνικές υποδομές. Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη και ο Αστρονομικός Σταθμός του Χολομώντα στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συμμετέχουν επιχειρησιακά στο μέλλον στο δίκτυο ScyLight. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας θα καταστεί σημαντικός παίκτης σε διεθνές επίπεδο στον τομέα των νέων τεχνολογιών».