Πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύμπραξη ιδρυτικών μετόχων της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς που αντιπροσωπεύουν το 12,26% του μετοχικού κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Μπελλές, Χαβιάρας και Λαμπρινούδης. Θα δρουν, λέει, συντονισμένα στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της εταιρείας στην Amerra Capital.
H Αmerra έχει πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό πώλησης και σύντομα θα αποκτήσει το 75% της Νηρεύς από τις τράπεζες. Στη συνέχεια θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 25%.
Η σύμπραξη των παραπάνω μετόχων έχει ως στόχο να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική τιμή στη δημόσια προσφορά, αλλιώς μπορεί να μπλοκάρουν την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ, όπως επιθυμεί η Amerra. Και αυτό γιατί για να βγει μια εταιρεία από το ταμπλό χρειάζεται o προτείνων που θα κάνει τη δημόσια πρόταση να έχει αποκτήσει πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου.
Με το 12,26% που διαθέτουν μπορεί να μπλοκάρουν την έξοδο αν θεωρήσουν ότι η τιμή που θα προσφερθεί δεν ανταποκρίνεται στην αξία της εταιρείας.
Γι’ αυτό όμως υποτίθεται πως έχει φροντίσει οι νέος νόμος της κεφαλαιαγοράς περί δημόσιων προτάσεων που κατά γενική ομολογία προασπίζει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των μικρομετόχων.
Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν πολυεθνικές αλλά και έλληνες επιχειρηματίες μέσα από δημόσιες προτάσεις είχαν καταφέρει -στηριζόμενοι και στην παλαιά νομολογία – να αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής τις εταιρείες ζημιώνοντας τους μικρομετόχους. Η περίπτωση της Νηρεύς όμως είναι διαφορετική.
Η εταιρεία χρεοκόπησε, πέρασε στις τράπεζες μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών και τώρα περνά στα χέρια νέου επενδυτή που θα προσπαθήσει να την «αναστήσει».
Ο νέος επενδυτής βρίσκει στο μετοχικό κεφάλαιο «προίκα» τους παλαιούς μετόχους που ευθύνονται έως έναν βαθμό για τη χρεοκοπία της εταιρείας και ακόμη και στα δύσκολα χρόνια απολάμβαναν υψηλές αμοιβές. Οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι χάνουν την εταιρεία τους και θέλουν να φύγουν αποκομίζοντας το υψηλότερο δυνατό τίμημα, γι’ αυτό στέλνουν το… μήνυμα του μπλοκαρίσματος.
Από την Amerra δεν ανησυχούν για την τελική στόχευση. Εχουν δεσμευτεί ότι θα βάλουν λεφτά στην εταιρεία για επενδύσεις μέσω αύξησης κεφαλαίου, οπότε το ποσοστό των μικρομετόχων θα περιοριστεί και με νέα δημόσια πρόταση που θα κάνουν – εάν έχει αποτύχει η πρώτη – θα μπορέσουν να επιτύχουν την έξοδο της μετοχής από το Χρηματιστήριο.