Οι Ελληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματικού success story, που βασίστηκε στην εξωστρέφεια, τη σκληρή δουλειά, την επιμονή αλλά και την υπομονή. Και φυσικά στο πλεονέκτημα που έχουμε να ζούμε στην ίδια πόλη και να μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους έλληνες εφοπλιστές, που διαθέτουν υπό τον έλεγχό τους τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο (περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας). Αλλωστε η ίδρυση της HEMEXPO έγινε με την υποστήριξη, αρχικά, του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτή του ναυτιλιακού ομίλου Tsakos, αλλά και του Σίμου Παληού, ιδρυτή του ναυτιλιακού ομίλου Diana.
Παρά τις αντιξοότητες που συναντήσαμε όταν κάναμε το πρώτο μας βήμα, πριν από 10 χρόνια, ήμασταν τότε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης που ταλάνισε τη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, πετύχαμε να υπερτριπλασιάσουμε τα έσοδά μας, φτάνοντας τα 677 εκατ. ευρώ το 2022 σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία. Συνολικά έχουμε τοποθετήσει προϊόντα ελληνικής κατασκευής σε περισσότερα από 10.000 πλοία.
Κυρίως ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και σε πλοία εταιρειών του εξωτερικού.
Τα ποσά πάντως είναι μεγαλύτερα, αφού αυτά που αναφέρω αφορούν μόνο τα μέλη της HEMEXPO. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού μετά την επιτυχία που καταγράψαμε. Και εκεί πιστεύω ότι πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας. Να προσελκύσουμε και άλλες εταιρείες στον κλάδο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν θα είναι ή όχι εταιρείες-μέλη της HEMEXPO.
Η Erma Tech
Εχουμε τεράστια περιθώρια ανέλιξης σαν κλάδος, εφόσον φυσικά τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσουν να υποστηρίξουν θεσμικά τον κλάδο μας, αλλά και τα ναυπηγεία.
Δυνατότητες υπάρχουν τεράστιες. Η πορεία της Erma Tech, την οποία συστήσαμε μαζί με τον Κωνσταντίνο Σταμπεδάκη και η οποία προηγήθηκε της ίδρυσης της HEMEXPO κατά μία πενταετία, το αποδεικνύει. Ξεκινήσαμε σαν Erma First, στην κατασκευή συστημάτων επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος, και πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε ηγέτες στη συγκεκριμένη αγορά, επενδύοντας σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη. Στη συνέχεια επεκταθήκαμε με εξαγορές εταιρειών στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, ενώ συστήσαμε γραφεία σε όλα τα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου. Ενα μεγάλο ορόσημο για την εταιρεία είναι ότι ξεπεράσαμε τα 4.000 πλοία στα οποία έχουμε τοποθετήσει συστήματα.
Την περίοδο αυτή περνάμε στο επόμενο βήμα, διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων που κατασκευάζουμε τόσο στον περιβαλλοντικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα.
Το μεγάλο project που αναπτύσσουμε σήμερα είναι τα συστήματα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία και τις βιομηχανίες. Ενα σύστημα που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ναυτιλίας για την απεξάρτηση από τα συμβατικά καύσιμα. Και τώρα, με τον ναυτιλιακό όμιλο της Capital, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, με την οποία έχουμε συνάψει συμφωνία για την τοποθέτηση συστημάτων carbon capture σε τέσσερα LCO carriers που είναι υπό ναυπήγηση.
Τα ορόσημα της HEMEXPO
Σε ό,τι αφορά τη HEMEXPO, της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, καταλυτική στιγμή ήταν η συνεργασία με την Enterprise Greece. Με την υποστήριξή της πετύχαμε να κάνουμε την πρώτη διεθνή αποστολή, στην έκθεση της SMM στο Αμβούργο, πριν από μία δεκαετία περίπου. Σήμερα, πάντα με την υποστήριξη της Enterprise Greece, συμμετέχουμε με δικό μας περίπτερο σταθερά σε όλες τις μεγάλες ναυτιλιακές εκθέσεις σε όλον τον κόσμο.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε μια πρόσφατη πολύ θετική εξέλιξη. Την πρώτη συμμετοχή της HEMEXPO στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία γραφείου ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα μέλη της HEMEXPO.
Απουσία πλαισίου
Παρά τα τεράστια, με γεωμετρική πρόοδο, βήματα που έχουμε κάνει, ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός, ιδιαίτερα στην Ασία, που είναι και η βάση των μεγαλύτερων ναυπηγείων του κόσμου. Εμείς σαν Ελληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού προσφέρουμε καινοτόμα προϊόντα value for money, με συνεχή εξυπηρέτηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ωκεανών. Αλλά τόσο η Κίνα όσο και η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία είναι πολύ ανταγωνιστικές σε όλα τα επίπεδα και διαθέτουν ισχυρό πλαίσιο υποστήριξης, σε αντίθεση με την Ευρώπη.
Αν και αναγνωρίζεται πλέον σε επίπεδο Κομισιόν η σημασία της ναυπήγησης πλοίων σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, αυτό γίνεται κυρίως για λόγους ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης. Αρα μιλάμε για πολεμικά πλοία. Αλλά τα ναυπηγεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν βιώσιμα μόνο με τα αμυντικά προγράμματα.
Στο αμυντικό υλικό θα πρέπει να προσθέσουμε φυσικά και τα πλοία υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα κρουαζιερόπλοια.
Στόχος θα πρέπει να είναι όμως η επέκταση και σε άλλους τομείς, αλλιώς υπάρχει έντονη ανησυχία για περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου. Τι χρειαζόμαστε: ένα ευνοϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο, υποστήριξη στην έρευνα και ανάπτυξη καθώς και ένα πλαίσιο για τη στελέχωση του στρατηγικού για τα συμφέροντα της Ευρώπης τομέα με εξειδικευμένο προσωπικό.
*Η κυρία Ελένη Πολυχρονοπούλου είναι πρόεδρος της HEMEXPO – Ελληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, αντιπρόεδρος της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ και διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ERMA FIRST ESK ENGINEERING SOLUTIONS SA.