ΜΕΤΑ τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό από τις επιτυχίες του στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ας μπούμε στον κόπο να αναρωτηθούμε και για το μέλλον. Ενα ενδιαφέρον δείγμα προσφέρεται από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων και Παγκορασίδων Στίβου που –πολύ σωστά –έγινε σε δύο περιφερειακές ζώνες, στη Χαλκίδα και στην Καβάλα. Φυσικά και σε αυτό το πρώιμο ηλικιακά αγωνιστικό στάδιο κίνητρο είναι η νίκη, αλλά και ενθαρρυντικό, με την έννοια της μακροπρόθεσμης προοπτικής, η επίδοση. Τόσα, άλλωστε, δείγματα και παραδείγματα υπάρχουν για πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που στα δώδεκά τους χρόνια έλαμψαν σαν αστεράκια που δεν έσβησαν όμως, για ποικίλους λόγους, στη ροή του χρόνου και έγιναν αστέρες.
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ στους πίνακες βαθμολογικής συγκομιδής και κατάταξης στο πρωτάθλημα αυτό των συλλόγων του ΣΕΓΑΣ διαπιστώνεται ικανοποιητική η συμμετοχή, από τον Βορρά μέχρι τις εσχατιές της νησιωτικής Ελλάδας, παρουσία που είθε να γίνει ευρύτερη στο μέλλον, ενώ παράλληλα εντοπίζεται η άξια επαίνου προσπάθεια εκείνων που χωρίς να ανήκουν σε ισχυρά οικονομικά σωματεία, χάρη σε αφανείς δημιουργούς-εργάτες, με ωστική δύναμη το φιλαθλητικό μεράκι και το ασίγαστο πάθος για το άθλημα, θεμελιώνουν το μέλλον του στίβου, με ισχνή τη στήριξη από την πολιτεία, αλλά με βασικούς «σπόνσορες» τους γονείς.
ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ φόρος τιμής είναι η αναφορά (έστω και ενδεικτικά λόγω χώρου) στην πρώτη οκτάδα αμφότερων των φύλων στις δύο περιφερειακές ζώνες.
– Στη Χαλκίδα, Παμπαίδες: Ελευθέριος Βενιζέλος (Χανιά), Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, Οδυσσέας Ηλιούπολης, Ευβοϊκός Χαλκίδας, Αμεινίας Παλλήνης (Μεσογείων), Ολυμπιάς Πατρών, ΓΣ Γλυφάδας. Παγκορασίδες: ΑΟ Ρόδου – ΕΜ Σταματίου, Ελευθέριος Βενιζέλος (Χανιά), Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, ΓΣ Γλυφάδας, Μεσσηνιακός Καλαμάτας, ΓΣ Κηφισιάς, Αθηνόδωρος Αιγιεύς, Πανιώνιος ΓΣΣ.
-Στην Καβάλα, Παμπαίδες: ΑΓΣ Ιωαννίνων, ΓΣ Σέρρες, Αίολος Μακεδονίας, ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου (Θεσσαλονίκης), ΑΣ Ρήγας Θεσσαλονίκης, ΟΚΑ Καβάλας, ΦΚΑ Σέρρες, Ολυμπιακή Δομή Θεσσαλονίκης (2004). Παγκορασίδες: ΓΣ Σέρρες, Αίολος Μακεδονίας, ΑΓΣ Ιωαννίνων, Φίλιππος Βεροίας, ΦΣΚΑ Κοζάνης, ΣΚΑ Δράμας, Κένταυρος Ν. Καλλικράτη – Χαλκιδικής, Πυγμή Ευόσμου.
(ΣΗΜ.: Θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι σύλλογοι που άλλοτε ήταν πυλώνες του στίβου έχουν ισχνή παρουσία με σημάδια εξαφάνισης.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ