Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (Low Calorie Sweeteners) ή αλλιώς τα μη-θρεπτικά (μη θερμιδογόνα) γλυκαντικά (Non-nutritive sweeteners-NNS) είναι συστατικά τροφίμων και ποτών με γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες ή χωρίς σχεδόν καθόλου θερμίδες που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν την επιθυμητή γλυκύτητα. Συμβάλλουν πολύ λίγο ή καθόλου ενεργειακά στη μείωση των προσλαμβανομένων σακχάρων και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για τη μείωση του θερμιδικού περιεχομένου της διατροφής μας και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Αν και τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα, πολύ λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στον κίνδυνο καρδιομεταβολικών νόσων.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» στην οποία το υποκατάστατο ζάχαρης ερυθριτόλη φάνηκε ότι μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση θρόμβωσης, εγκεφαλικού, καρδιακού επεισοδίου και θανάτου πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μεμονωμένη μελέτη. Καθώς όμως αφορά ένα διατροφικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και καταναλώνεται από εκατομμύρια άτομα είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες ασφαλείας για να εξετασθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ερυθριτόλης ειδικότερα, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα τεχνητά γλυκαντικά γενικά. Μόνο έτσι θα έχουμε απόλυτα επιστημονικά αποδεκτά και τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με τους κινδύνους για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Επιστημονικοί φορείς όπως η EFSA, η FDA, ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας και ο ISA (International Sweeteners Association) έχουν την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη να εκδώσουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την πιθανή επικινδυνότητα κατανάλωσης του συστατικού αυτού.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω