Το αδιανόητο συνέβη και ο δισεκατομμυριούχος κλόουν, όπως τον έλεγαν μερικοί, Ντόναλντ Tραμπ εξελέγη πρόεδρος. Την ίδια βραδιά, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους του, αναφέρθηκε –γελοίο από μια άποψη –στους «ξεχασμένους» (forgotten) της Αμερικής, δηλαδή στους φτωχούς που τον ψήφισαν!
Κατά διαβολική σύμπτωση, η ίδια φρασεολογία είχε υιοθετηθεί το βράδυ της 21ης Απριλίου του 2002 από τον νεοναζιστή Λεπέν στη Γαλλία, ο οποίος προέτρεπε τους γάλλους μεταλλωρύχους και ανθρακωρύχους να κάνουν… όνειρα (επειδή πια αντιπροσωπεύονταν από τον ίδιο που είχε έλθει δεύτερος στις τότε προεδρικές εκλογές)!
Και τι σημαίνει οι δισεκατομμυριούχοι και οι νεοναζιστές να εκπροσωπούν τους «απόβλητους της νεωτερικότητας», όπως έλεγε ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν; Σημαίνει ότι ο μεγιστάνας Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ επειδή πρόβαλε πετυχημένα μια χυδαία μορφή «δεξιού λαϊκισμού» η οποία υποστήριζε απλοϊκά το εξής:
Από τη μία πλευρά υπήρχε ο φτωχός λαός (τον οποίο αντιπροσώπευε ο ίδιος) και από την άλλη το «δολοφονικό κατεστημένο» (και η Χίλαρι Κλίντον αποτελούσε δυστυχώς την πιο φθαρμένη μορφή αυτής της ιστορίας).
Και αυτό μας θυμίζει κάτι, διότι το ίδιο δίλημμα προωθούσε απαράδεκτα στην Ελλάδα και η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή!
Ετσι οι αγροτικές αμερικανικές μάζες «έψαχναν» στο πρόσωπο του Τραμπ ένα είδος «υπερανθρώπου» (τύπου Νίτσε) που θα τους έσωζε μαγικά από τα βάσανά τους και θα εξόντωνε –ως Κόναν ο βάρβαρος –το κατεστημένο της Ουάσιγκτον!
Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι –ενάντια σε κάθε καντιανή ηθική –ο μεγιστάνας Τραμπ μιλούσε προσβλητικά για τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα (πράγμα που σημαίνει ότι επιβραβεύτηκε επειδή άγγιξε ταυτόχρονα και μια αντιχριστιανική «πολιτισμική χορδή» μιας άγνωστης Αμερικής, η οποία αποδέχεται ατυχώς και το ναζιστικό παραλήρημα υπεροχής της λευκής φυλής)!
Και αποτελεί ντροπή ότι εστάλησαν προσωπικά συγχαρητήρια –και αυτό έχει σημασία –από τον κ. Καμμένο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!
Συμπέρασμα; Ή θα αλλάξουμε τις δυτικές δημοκρατίες και η κατανομή του πλούτου θα γίνει δικαιότερη (ώστε να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τους φτωχούς) ή θα δούμε και άλλους επικίνδυνους δημαγωγούς στο μέλλον να εγκαθιδρύουν μια «δικτατορία της πλειοψηφίας» (Κέλσεν)!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.