Κάθε Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε, ως είθισται, τα πασχαλινά αβγά για να τιμήσουμε τη σταύρωση και τα πάθη. Το έθιμο θέλει τα πασχαλινά αβγά να βάφονται κόκκινα, συμβολίζοντας το αίμα του Ιησού Χριστού.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αβγό συμβολίζει τη ζωή και σπάει κατά το τσούγκρισμα, έτσι όπως «έσπασε» και ο τάφος του Χριστού.

Το έθιμο έχει μείνει όμως το χρώμα στα πασχαλινά αβγά δεν είναι πάντα κόκκινο. Πέρα από αυτό, αλλάζει και ο τρόπος βαφής τους επιλέγοντας φυσικά υλικά που βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε κάθε κουζίνα.

Ακολουθούν έξι εύκολοι τρόποι να βάψετε τα πασχαλινά αβγά με φυσικούς τρόπους, ενώ παράλληλα κάνετε και μια μίνι προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι.

Κίτρινα πασχαλινά αβγά με κουρκουμά

Photo Credits: Unsplash

Το κίτρινο χρώμα στα πασχαλινά αβγά θα προκύψει από την εμβάπτισή τους σε διάλυμα με κουρκουμά. Για περίπου 12 αβγά θα χρειαστείτε 6 γεμάτες κουταλιές κουρκουμά σε ένα λίτρο νερό και δύο κουταλιές της σούπας ξύδι.

Θα βράσετε τα παραπάνω για είκοσι λεπτά και μετά θα προσθέσετε στην κατσαρόλα τα αβγά, αφού πρώτα χαμηλώσετε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσουν.

Κατά τη διάρκεια του βρασίματος μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ξύδι. Σε μισή ώρα τα αβγά σας θα έχουν αποκτήσει ένα ωραίο ζωντανό κίτρινο χρώμα. Με τα λευκά αβγά θα έχετε πιο ανοιχτό κίτρινο αποτέλεσμα, ενώ με τα ήδη πιο σκούρα θα έχετε ένα πιο βαθύ κίτρινο.

Με ριζάρι για ένα υπέροχο βαθύ κόκκινο χρώμα

Photo Credits: Pexels

Μπορεί να μην είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν το ριζάρι, όμως αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Στη Θεσσαλία, στα Αμπελάκια, δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός που ασχολείτο με τη βαφή των νημάτων από το ριζάρι, τα οποία κατέκτησαν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η βαφή που προκύπτει από το ριζάρι έχει ως κύριο συστατικό την αλιζαρίνη. Το επίσημο όνομά του είναι ερυθρόδανο το βαφικό ή ρούβια η βαφική (Rubia tinctorum).

Σε ένα γουδί χτυπάτε το ριζάρι για να μπορέσει να βγάλει ευκολότερα το χρώμα του και στη συνέχεια το βράζετε με νερό για 15 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κάτσει για 3-4 ώρες, αν το αφήσετε κι όλο το βράδυ ακόμα καλύτερα.

Το σουρώνετε και κρατάτε το κόκκινο διάλυμα στο οποίο τοποθετείτε τα αβγά και 6-7 κουταλιές ξύδι και το σιγοβράζετε για 15 λεπτά.

Περίπου 70 γραμμάρια ριζάρι θα βάψει 15 πασχαλινά αβγά αλλά και πάλι η δοσολογία είναι ενδεικτική.

Τα πασχαλινά αβγά βαμμένα με ριζάρι εκτός από το μοναδικό χρώμα τους είναι και ανεξίτηλα. Δεν βάφουν τα χέρια, ενώ η βαφή δεν εισχωρεί και στο εσωτερικό τους. Το ριζάρι θα το βρείτε πολύ εύκολα σε καταστήματα με μπαχαρικά.

Ροζ πασχαλινά αβγά με παντζάρι

Photo Credits: Unsplash

Αν πάτε με την επιλογή αυτή θα έχετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Βράζετε ένα κιλό παντζάρια. Αφαιρείτε τα παντζάρια κι έχετε τη βάση για μια πεντανόστιμη παντζαροσαλάτα και στο νερό που έβρασαν προσθέτετε 12-15 αβγά και 3 κουταλιές της σούπας ξύδι.

Τα σιγοβράζετε για 20 λεπτά κι αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε τα αβγά μέσα. Όσο πιο πολύ μείνουν, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα τους.

Πασχαλινά αβγά με φύλλα κρεμμυδιού για ανοιχτό πορτοκαλί

Photo Credits: Unsplash

Καλό θα είναι αν επιλέξετε να βάψετε τα αβγά σας με φλούδες κρεμμυδιού, να διαλέξετε λευκά αβγά για πιο έντονο αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Βάζετε 1 λίτρο νερό και 4 κουταλιές ξύδι σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε τις φλούδες κρεμμυδιού και τοποθείτε προσεκτικά και τα αβγά. Τα βράζετε όλα μαζί για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Με κόκκινο λάχανο για μπλε-μωβ αποτέλεσμα

Photo Credits: Unsplash

Για περίπου 15 αβγά θα χρειαστείτε ή ένα μικρό κόκκινο λάχανο ή μισό μεγάλο. Το ξεπλένετε καλά, χωρίζετε τα φύλλα του και τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με νερό. Ρίχνετε 5 κουταλιές ξύδι κι αν θέλετε για πιο έντονο αποτέλεσμα και μια χούφτα αποξηραμένο ιβίσκο (τον βρίσκετε κι αυτόν σε καταστήματα με μπαχαρικά).

Μόλις τοποθετήσετε προσεκτικά τα αβγά, σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και με την κατσαρόλα τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι το επόμενο πρωί.

Πράσινα πασχαλινά αβγά με σπανάκι

Photo Credits: Unsplash

Για 15-20 αβγά θα χρειαστείτε μισό κιλό σπανάκι (μόνο τα φύλλα) και 6 κουταλιές της σούπας ξύδι. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με το κόκκινο λάχανο.

Σπανάκι, νερό, ξύδι και αβγά σε μια κατσαρόλα για να βράσουν για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, τη βάζετε στο ψυγείο και το επόμενο πρωί τα αφαιρείτε και τα σκουπίζετε. Αν τα περάσετε με λίγο λάδι θα γυαλίσουν.