Το 2023 είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχω σε ένα καταπληκτικό ταξίδι που διοργάνωσε η Tudor για δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και περιλάμβανε μεταξύ άλλων ξενάγηση στο νέο της state-of-the-art εργοστάσιο στο Le Locle, σέρφινγκ σε ειδική πισίνα παραγωγής κυμάτων στην καρδιά των Ελβετικών Άλπεων(!) καθώς και ένα αξέχαστο δείπνο μέσα σε ένα ποδηλατοδρόμιο, κατά τη διάρκεια του οποίου γύρω μας πραγματοποιούνταν αγώνες ταχύτητας, αντοχής, σπριντ κ.ά. από την ελβετική ομάδα ποδηλασίας Tudor Pro Cycling Team. Το πάθος, η αδρεναλίνη, ο ανταγωνισμός, η ταχύτητα, ο παλμός μεταδίδονταν από την πίστα σε όλους τους παρευρισκομένους, συνθέτοντας μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα φανταστεί πως η ποδηλασία μπορεί να είναι τόσο θεαματική και συναρπαστική. H αγωνιστική δηλαδή, γιατί η ανέμελη ποδηλατάδα για λόγους αναψυχής πάντοτε μου άρεσε. Και βέβαια τότε συνειδητοποίησα ότι η επαγγελματική ποδηλασία είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό και απρόβλεπτο σπορ, που εξωθεί το σώμα και το πνεύμα των αθλητών στα άκρα, ενώ μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνο.

Η επαφή της Tudor με το άθλημα ξεκίνησε χάρη στη συνεργασία της με τον δύο φορές Ολυμπιονίκη και τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Fabian Cancellara, τον Ελβετό θρύλο της ποδηλασίας. Υπό την καθοδήγηση του Cancellara, η επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας της Tudor απαρτίζεται από ικανότατους αθλητές με πάθος, αξίες, ενθουσιασμό, ομαδικό πνεύμα και θέληση να φτάσουν πολύ ψηλά.

Αν και έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση, ο Fabian Cancellara παραμένει στις επάλξεις του αθλήματος της ποδηλασίας, προετοιμάζοντας τους επόμενους παγκόσμιους πρωταθλητές.

Το νέο ρολόι

Έχοντας αυτούς τους αθλητές ως πρότυπο και με αφορμή την έναρξη του Giro d’Italia 2024, αυτού του εξαιρετικά δύσκολου αγώνα αντοχής της Ιταλίας, η Tudor έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός πολύ ωραίου χρονογράφου Pelagos FXD. Παρόλο που ανήκει στην καταδυτική οικογένεια μοντέλων Pelagos, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των αθλητών της ποδηλασίας.

Ως γνωστόν τα ταχύτερα ποδήλατα είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα. Ελαφρύς και πρακτικός, ο χρονογράφος Pelagos FXD “Cycling Edition” είναι κατασκευασμένος από ένα σύνθετο υλικό άνθρακα. Έχει μάλιστα ενισχυθεί με στοιχεία από τιτάνιο, που καθιστούν το ρολόι αρκούντως στιβαρό και ανθεκτικό για τις απαιτητικές συνθήκες ενός ποδηλατικού αγώνα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η κόκκινη ταχυμετρική του κλίμακα σε μορφή σπείρας. Είναι προσαρμοσμένη στις μέσες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει ένας ποδηλάτης, σε αντίθεση με τους συνήθεις χρονογράφους που μετρούν την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου σε χιλιόμετρα ανά ώρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η σπειροειδής ταχυμετρική κλίμακα είναι τοποθετημένη σε έναν κεκλιμένο εσωτερικό δακτύλιο σε κλίση 45ο, όπως η πίστα ενός ποδηλατοδρομίου!

Σχεδίαση και μηχανισμός

Το γεγονός ότι πρωτίστως απευθύνεται σε ποδηλάτες δεν σημαίνει ότι ο χρονογράφος δεν μπορεί να φορεθεί εξίσου και από …κοινούς θνητούς. Είναι καλοσχεδιασμένος, με δυναμικές γραμμές και προσεγμένες λεπτομέρειες. Το μαύρο ματ καντράν του με τις κόκκινες πινελιές είναι στα χρώματα της ομάδας Tudor Pro Cycling και έχει τις χαρακτηριστικές τετράγωνες ενδείξεις των ωρών και τους δείκτες τύπου «χιονονιφάδα» που σχεδίασε η Tudor τη δεκαετία του 1960 για τα καταδυτικά της ρολόγια. Τόσο οι δείκτες όσο και οι ενδείξεις φέρουν φωτοβόλο επίστρωση για άριστη ευκρίνεια ακόμη και στο σκοτάδι.

Στο εσωτερικό του ρολογιού χτυπά ο αυτόματος Manufacture Calibre MT5813, ο οποίος είναι προικισμένος με skeleton ρότορα από βολφράμιο, αντιμαγνητικό ελατήριο από πυρίτιο, φέρει πιστοποίηση χρονομέτρου ακριβείας από τον αρμόδιο Ελβετικό φορέα COSC και επιπλέον εγγυάται 70 ώρες ενεργειακής αυτονομίας.

Ο χρονογράφος αγκαλιάζει τον καρπό με ένα ενιαίο λουράκι από τεχνικό ύφασμα, το οποίο υφαίνεται σε αυθεντικούς αργαλειούς Jacquard του 19ου αιώνα. Κατασκευάζεται από την εταιρεία Julien Faure, η οποία εδρεύει στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας, και είναι εδώ και χρόνια πιστός συνεργάτης της Tudor. Το Pelagos FXD Chrono “Cycling Edition” συνοδεύεται από πενταετή εγγύηση της Tudor. 

Με μία ματιά

  • Κάσα: διαμέτρου 43mm από μαύρο ματ σύνθετο υλικό άνθρακα με σταθερούς βραχίονες.
  • Στεφάνη: σταθερή, με διαβάθμιση 60 λεπτών
  • Ταχυμετρική κλίμακα: ειδική για ποδηλασία
  • Καντράν: μαύρο ματ με φωσφορίζουσες μασίφ κεραμικές ενδείξεις των ωρών
  • Μηχανισμός: αυτόματος Manufacture Calibre MT5813 με ελατήριο από πυρίτιο, πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC και 70 ώρες αυτονομίας
  • Δείκτες: τύπου χιονονιφάδας, σήμα κατατεθέν των καταδυτικών μοντέλων που δημιούργησε η Tudor το 1969, με φωσφορίζον υλικό Grade X1 Swiss Super-LumiNova®
  • Λουράκι: ενιαίο, μαύρο, από τεχνικό ύφασμα
  • Τιμή: €4.850

Rolex Hellas