Δήμαρχος Λονδίνου επανεξελέγη το Σάββατο (4/5) ο Σαντίκ Καν, εξασφαλίζοντας την τρίτη θητεία του στον μητροπολιτικό θώκο. Πρόκειται για τον μόλις πρώτο αιρετό άρχοντα που καταφέρνει κάτι ανάλογο στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς αυτός και ο Μπόρις Τζόνσον είχαν ως τώρα από δύο.

Ο 53χρονος πολιτικός, γιος Πακιστανών μεταναστών που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, υπερίσχυσε της συνυποψηφίας του από τους Συντηρητικούς Σούζαν Χολ ύστερα από τη μεταξύ τους μάχη στις δημοτικές περιφέρειες.

Το ποσοστό του Καν υπερέβη το 61%, με την αποχή πάντως ν’ αγγίζει το 60%.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου είχε περιγράψει τη μάχη ως «στενή κούρσα δύο αλόγων» όταν οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν προβάδισμα 25 ποσοστιαίων μονάδων. Ήταν μια προσπάθειά του να ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους των Εργατικών να συσπειρωθούν και να μην απέχουν από την εκλογική διαδικασία, αν και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αναγκαίο.

Φυσικό ήταν η επανεκλογή του δημάρχου να πανηγυριστεί στο Εργατικό Κόμμα, καθώς αντανακλά «το μοτίβο σε όλη τη χώρα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος Στάρμερ. Όντως οι Εργατικοί κέρδισαν μεγάλους δήμους στη βόρεια Αγγλία, καθώς ο Στιβ Ρόδεραμ εξελέγη στο Λίβερπουλ, ο Άντι Μπέρνχαμ στο Μάντσεστερ και η Τρέισι Μπράμπιν στο Δυτικό Γιορκσάιρ.