Στατιστικά και προγνωστικά μέχρι τον Τελικό της Eurovision 2024 στη Malmö Arena στις 11 Μαΐου. Θα έχουν προηγηθεί οι δύο Ημιτελικοί (Α’ Ημιτελικός 7 Μαΐου – Β’ Ημιτελικός 9 Μαΐου) για να «κάτσει η μπίλια» στο ποιες συμμετοχές θα πάρουν το εισιτήριο και θα διεκδικήσουν το τρόπαιο αλλά και μια καλή θέση εντός δεκάδας.

Το κάνουμε πιο συγκεκριμένο και περιορίζουμε τις θέσεις. Πάμε να δούμε τι δείχνουν τα στοιχήματα για την πεντάδα αλλά ακόμα πιο συγκεκριμένα με το ποια χώρα φλερτάρει έντονα με την πρώτη θέση.

Το σκηνικό είναι αμφίρροπο στη Eurovision 2024 αφού αρκετές είναι οι συμμετοχές που έχουν ξεχωρίσει χωρίς να έχουμε το ένα και αδιαπραγμάτευτο φαβορί.

Οι χώρες που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, πάντα όμως εντός πεντάδας, είναι η Ελβετία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ουκρανία.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα, τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» μας; Σταθερά η Ελλάδα είναι εντός δεκάδας στις προβλέψεις για τον Τελικό της Eurovision 2024, με τάσεις ανοδικές μετά τις τεχνικές πρόβες της Μαρίνας Σάττι.

@eurovision Put your hands up! @SATTI just achieved pop perfection at Greece’s first rehearsal 🇬🇷 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Ενθουσίασε τον κόσμο όλο και τα πλάνα που είδαμε ήταν ελάχιστα. Η ελληνική συμμετοχή βρίσκεται στην 8η θέση, βάσει στοιχημάτων, όμως στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο TikTok, τα έχει σαρώσει όλα.

Το βίντεο της Ελλάδας έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια προβολές, την ίδια στιγμή που το φαβορί «Europapa» της Ολλανδίας υπολείπεται ενός εκατομμυρίου.

Τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Μόνο μετά τους δύο ημιτελικούς θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα. Μην ξεχνάμε την Ελένη Φουρέιρα που την ψάχναμε κάτω στα στοιχήματα και με το που εμφανίστηκε επί σκηνής άναψε φωτιές και παραλίγο να πάρει τη νίκη.

Ισπανός TikTokερ πάντως, ψάχνει ήδη στο Booking δωμάτιο στην Αθήνα για τον Μάιο του 2025.

Ελβετία

Nemo – «The Code»

Το «The Code» είναι το τραγούδι που εκφράζει -και εκπροσωπεί- σε απόλυτο βαθμό τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Eurovision 2024. To Nemo αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary και σε περίπτωση νίκης θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision που non-binary καλλιτέχνης θα βγει νικητής.

Τα στοιχήματα δείχνουν τη φετινή συμμετοχή της Ελβετίας στην πρώτη θέση, θέση που είναι αμετάβλητη εδώ και πολύ καιρό, παρά τη δυναμική της Κροατίας και της Ολλανδίας.

«Το «The Code» αφορά στο ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για ‘μένα. Αλλά δεν αισθάνομαι τίποτα καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary», δήλωσε πρόσφατα το Nemo.

«Το «The Code» δεν χαρακτηρίζεται απλώς ως ένα τραγούδι, αλλά ως ένας ασφαλής χώρος μέσα στον οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στα 0 και 1 του δυαδικού συστήματος: «Κάπου ανάμεσα στο 0 και 1, εκεί βρήκα το βασίλειό μου«.

Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπώ την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η σκηνή προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για ‘μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», πρόσθεσε.

Το τραγούδι υπογράφουν οι Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale και Nemo Mettler.

Κροατία

Baby Lasagna – «Rim Tim Tagi Dim»

Ο Baby Lasagna με το τραγούδι “Rim Tim Tagi Dim” κέρδισε στον εθνικό τελικό ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε συνολικά 16 συμμετοχές. Το αποτέλεσμα καθορίστηκε από τον συνδυασμό των ψήφων του κοινού και της κριτικής επιτροπής.

Το “Rim Tim Tagi Dim” απέσπασε συνολικά 321 βαθμούς, έναντι της επόμενης κατά σειρά συμμετοχής η οποία έφτασε τους 82 βαθμούς.

Ο 28χρονος Marko Purišić, ή αλλιώς Baby Lasagna, είναι Κροάτης τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός. Μέχρι πέρσι ήταν ο κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Manntra, ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα.

Ο Baby Lasagna αναφέρει τους Rammstein και Electric Callboy ως μουσικές του επιρροές και περιγράφει τη μουσική του ως ένα μείγμα ποπ πανκ, techno, metal και house.

Το μουσικό ύφος του περιστρέφεται γύρω από την αυτοβιογραφική αφήγηση. Τον ενδιαφέρει να μεταφέρει στα τραγούδια του τα προσωπικά του βιώματα αλλά και να θίγει τον τρόπο του κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στην πατρίδα του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Rim Tim Tagi Dim”, μια αφήγηση που απεικονίζει το ταξίδι ενός νεαρού από την Κροατία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε μια άλλη χώρα.

Το τραγούδι ξεκινά με έναν νέο να ανακοινώνει ότι φεύγει από το σπίτι του. Το βίντεο κλιπ δείχνει ότι φεύγει από μια αγροτική κοινότητα, η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζει τα περίχωρα του Umag, τη γενέτειρα του Baby Lasagna. Παρά τα μεγάλα όνειρα, αυτό το ταξίδι είναι γεμάτο πανικό, πόνο και άγχος.

Η συμμετοχή της Κροατίας από τη στιγμή που ανακοινώθηκε σκαρφάλωσε στην πεντάδα και δεν είναι λίγες οι ημέρες που «κάθεται» στην πρώτη θέση για νίκη στη Eurovision 2024.

Ο Baby Lasagna μιλώντας στον Γιάννη Πουλόπουλο και την εκπομπή «Super Κατερίνα» έδειξε τη δική του προτίμηση. «Μπορεί να είμαι νικητής, μπορεί και όχι. Κάποιοι στην Κροατία λένε ότι είμαι ήδη νικητής και ότι είναι ήδη νίκη για την Κροατία. Αυτό που περιμένω είναι να είναι μια καλή εμπειρία και μια ευκαιρία να διαδώσω τη μουσική μου.

Θα έβαζα τα λεφτά μου στην Ιταλία αλλά άκουσα πριν από τρεις μέρες το τραγούδι της Ελλάδας, είναι το αγαπημένο μου, είναι κορυφαίο για ‘μένα, είναι το στιλ της μουσικής μου, το αγαπώ. Μου αρέσει και το βιντεοκλίπ».

Μπορεί η Κροατία να είναι φαβορί για τη Eurovision 2024, μήπως όμως το «Ζάρι» κάνει την ανατροπή; Μήπως τα όσα είπε Baby Lasagna είναι μια πρόγευση από το «Ελλάδα 12 points;»

Ολλανδία

Joost Klein – «Europapa»

«Από εμένα, για τους γονείς μου». Το τελευταίο πλάνο του βίντεο κλιπ του «Europapa» κλείνει με μαύρο φόντο κι αυτή τη συγκινητική αφιέρωση.

Ο Joost Klein εκπροσωπεί την Ολλανδία στη Eurovision 2024 με ένα φαινομενικά ευχάριστο και χορευτικό τραγούδι. Εκείνος επί σκηνής χαμογελά διαρκώς, όμως η αληθινή ιστορία πίσω από το τραγούδι κρύβει προσωπικό πόνο και απώλειες.

Tο «Europapa» είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στα ολλανδικά και το υπογράφει ο ίδιος o Klein, μαζί με τον Ολλανδό ράπερ, Donnie.

O Joost μαζί με τα δύο αδέρφια του μεγάλωναν στο χωριό Μπρίτσουμ της Φριζίας. Ήταν 12 ετών όταν έχασε τον πατέρα του από καρκίνο κι ένα χρόνο αργότερα τη μητέρα του από καρδιακή ανακοπή. Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του ανέλαβαν το μεγάλωμά του.

Το «Europapa» αναφέρεται σε ένα παιδί που έχασε τους γονείς του και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του και να διηγηθεί την ιστορία του, ανέφερε ο ίδιος.

«Στην αρχή, οι άνθρωποι δεν τον αναγνωρίζουν, αλλά εκείνος συνεχίζει να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να αφήσει τον εαυτό του να αναδειχθεί και να πει όσα θέλει. Με την πρώτη ματιά φαίνεται μια πολύ χαρούμενη πράξη, αλλά μέσα σε αυτό ​​υπάρχει αίμα, ιδρώτας και δάκρυα», έχει δηλώσει.

Ο πατέρας του Joost Klein τον δίδαξε ότι ο κόσμος δεν έχει σύνορα κι αυτή τη συμβουλή τη κρατά για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό του και με το «Europapa» προσπαθεί να το κάνει πράξη.

Η φετινή συμμετοχή της Ολλανδίας φαντάζει ως ένα από τα πολύ μεγάλα φαβορί για τη νίκη, με τα στοιχήματα να τη θέλουν σταθερά εντός τριάδας.

Ιταλία

Angelina Mango – «La noia»

«Η πλήξη θεωρείται αρνητικό πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι καιρός που αφιερώνετε στον εαυτό σας και σας επιτρέπει να τον ανακαλύψετε. Ανάμεσα σε μια ζωή με ψηλά και χαμηλά και σε μια ζωή με πλήξη, θα επιλέγω πάντα μια από τις ψηλές και τις χαμηλές στιγμές, αλλά πάντα θα αφήνω στον εαυτό μου χρόνο για πλήξη», θα πει για το «La Noia» η Angelina Mango εκπρόσωπος της Ιταλίας στη Eurovision 2024.

«La Noia» σημαίνει πλήξη, αλλά μόνο πλήξη δεν έχει προκαλέσει στους απανταχού γιουροφάνς που μόλις άκουσαν το τραγούδι ενθουσιάστηκαν και θέλουν τη μία εκ των Big 5 να κατακτά την κορυφή μετά το «Zitti e buoni» των Måneskin το 2021.

Η Angelina Mango αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια στο 74ο Φεστιβάλ του Sanremo και πήρε το εισιτήριο για το Μάλμε της Σουηδίας.

«Ανυπομονώ να γνωρίσω τους συναδέλφους μου και να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με καλλιτέχνες από τόσες διαφορετικές χώρες. Αντιμετωπίζω την εμπειρία της Eurovision με το ίδιο πνεύμα όπως και στο Sanremo.

Θέλω να διασκεδάσω, να μοιραστώ τη μουσική μου και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να το κάνω αυτό σε μια τόσο σημαντική σκηνή», δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Angelina Mango έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε μετά από δέκα συναπτά χρόνια να κερδίσει το Φεστιβάλ του Sanremo.

Ουκρανία

Alyona Alyona & Jerry Heil – «Teresa & Maria»

Η Αlyona Αlyona και η Jerry Heil, με το τραγούδι «Teresa & Maria», εκπροσωπούν την Ουκρανία στη Eurovision 2024. Του ταξιδιού στη Σουηδία προηγήθηκε ο εθνικός τελικός Vidbir 2024.

Το τραγούδι «Teresa & Maria» αναφέρεται σε όλες τις γυναίκες που κουβαλούν βάρη δυσβάσταχτα στους ώμους τους και τονίζει τη σημασία της ενότητας και της συνέργειας σε δράσεις καθώς αυτές μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και σημαντικές νίκες.

Η Ουκρανία θα εμφανιστεί στην πέμπτη θέση του Α΄Ημιτελικού της Eurovision και είναι βέβαιο ότι θα προκριθεί στον Τελικό του Σαββάτου 11 Μαΐου. Από εκεί κι έπειτα η είσοδος στη δεκάδα είναι δεδομένη και το φλερτ με την πεντάδα έντονο.

Η Αlyona Αlyona θεωρείται η νέα ραπ σταρ της Ουκρανίας και η Yana Oleksandrivna Shemayeva (γνωστή ως Jerry Heil) μία από τις πιο επιτυχημένες και αγαπημένες τραγουδίστριες της χώρας.

Το τραγούδι «Teresa & Maria» είναι σε μουσική και στίχους των Aliona Savranenko, Anton Chilibi, Ivan Klymenko και Yana Shemaieva.