Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Πάσχα, τα ζαχαροπλαστεία αυτών των καιρών γεμίζουν από νονούς και νονάδες που ψάχνουν να βρουν το πιο εντυπωσιακό σοκολατένιο αβγό για να κάνουν δώρο στα βαπτιστήρια τους. Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, η παράδοση των σοκολατένιων αβγών ξεκίνησε τον 18ο αιώνα στο παλάτι των Βερσαλλιών κατά τον Λουδοβίκο XIV. Μια άλλη θεωρία λέει ότι τα πρώτα σοκολατένια αβγά τα έφτιαξε μια χήρα στο Τορίνο, ρίχνοντας λιωμένη σοκολάτα μέσα σε άδεια τσόφλια αβγών. Κατά τον 19ο αιώνα μερικοί ζαχαροπλάστες άρχισαν να δημιουργούν τα δικά τους πασχαλινά αβγά από μαύρη σοκολάτα (η σοκολάτα γάλακτος εφευρέθηκε στην Ελβετία το 1875 και το πρώτο αβγό με σοκολάτα γάλακτος δημιουργήθηκε το 1905). Παρόλα αυτά, η παρασκευή τους ήταν δύσκολη και χρονοβόρα, για αυτό και τα αβγά έγιναν σύμβολο πλούτου. Μέχρι τότε τα σοκολατένια αβγά δεν δίνονταν ως δώρα στα παιδιά αλλά στους γονείς τους, έχοντας περισσότερο διακοσμητικό ρόλο.

Το τοπίο άλλαξε μετά τη δεκαετία του ‘50, όταν η παραγωγή τους έγινε ευκολότερη και φθηνότερη λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη και την Αμερική τα σοκολατένια αβγά προωθήθηκαν περισσότερο ως ένα δώρο των νονών για τα μικρά παιδιά. Κάπως έτσι η μόδα ήρθε και στη χώρα μας, αντικαθιστώντας σταδιακά σε δημοφιλία το παραδοσιακό γλυκό της νονάς, το τσουρέκι. 

Κι ενώ για καιρό, τα σοκολατένια αβγά δεν ξεχώριζαν ιδιαίτερα σε εικόνα ή γεύση και μάλλον επιλέγονταν για το δώρο στο εσωτερικό τους, τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει. Πλέον όλο και περισσότεροι pastry chefs λανσάρουν εντυπωσιακά αβγά που θυμίζουν έργα τέχνης. Στη βόλτα μας στα μαγαζιά της Αθήνας ξεχωρίσαμε μερικά ζαχαροπλαστεία τα οποία παντρεύουν τα εικαστικά και τη γλυπτική με την τέχνη της σοκολατοποιίας, δημιουργώντας πασχαλινά αβγά που θα ντραπείτε να φάτε. 

Pavlov’s Lab

Τα σοκολατένια αβγά δεν ήταν μέρος της παιδικής ηλικίας του Αλέξανδρου Παβλώφ. Μεγαλωμένος στη Βουλγαρία, κάθε Πάσχα η νονά του έκανε δώρο μια λαμπάδα από φυτικό κερί, χωρίς στολίδια, και ένα τσουρέκι. Παρόλαυτά, από όταν άνοιξε το δικό του εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, τα σοκολατένια αβγά έγιναν μέρος του brand του. Όπως λέει, αυτό που τον ενδιαφέρει κάθε χρόνο είναι να δημιουργήσει αβγά με υψηλή αισθητική, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική πλευρά της ζαχαροπλαστικής. Φέτος δημιούργησε δύο σειρές πασχαλινών αβγών. Η πρώτη είναι εμπνευσμένη από τα λουλούδια της άνοιξης και ειδικά τη μαργαρίτα. Φέτος, το Πάσχα πέφτει τον Μάιο, στο αποκορύφωμα της άνοιξης και γι’ αυτό ο Αλέξανδρος Παβλώφ θέλησε να αποτυπώσει την ομορφιά της εαρινής φύσης πάνω στα σοκολατένια αβγά.

Η δεύτερη σειρά εμπνέεται από τα περίφημα «χρυσά» αβγά του οίκου Fabergé, τα οποία αρχικά προορίζονταν για πασχαλινά δώρα προς την τσαρική οικογένεια. Στο ζαχαροπλαστείο θα τα βρείτε σε παστέλ αποχρώσεις, φτιαγμένα από σοκολάτα γάλακτος ή υγείας. Προτείνουμε να κάνετε την παραγγελία σας τηλεφωνικά, καθώς αυτές τις ημέρες έχουν μεγάλη προσέλευση κόσμου. 

πασχαλινά αβγά

 

Pavlov’s Lab: Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-0124691

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-7240205

Θυμάστε τα πασχαλινά αβγά στα σπίτια των γιαγιάδων μας; Δεν μιλάμε για σοκολατένια αλλά για τα υφασμάτινα αβγά-κουτιά που λειτουργούσαν ως διακοσμητικά. Η παράδοση αυτή προέρχεται από τους Καθολικούς οι οποίοι το Πάσχα συνηθίζουν να στολίζουν το σπίτι με πολύχρωμα πασχαλινά αβγά, συχνά κρεμασμένα από κορδέλες. Κάποτε η μόδα αυτή ήρθε και στην Ελλάδα, με πολλές νονάδες να τα αγοράζουν για τα βαπτιστήρια τους, αφού μέσα το αβγό είχε σοκολατάκια. Γρήγορα τα σοκολατένια αβγά ξεπέρασαν τα υφασμάτινα σε δημοφιλία, με αποτέλεσμα να «χαθούν» από την αγορά. Φέτος, όμως τα αβγά αυτά κάνουν δυναμικό comeback μέσα από τις δημιουργίες του Στέλιου Παρλιάρου. Το Sweet Alchemy σε συνεργασία με τους σχεδιαστές Deux Hommes, ντύνουν τα αβγά τους μαξιμαλιστικά με κεντητές λεπτομέρειες, βελούδο, υφασμάτινα λουλούδια και πεταλούδες με στρας.

«Η έμπνευση μου πηγάζει από οτιδήποτε με περιβάλει. Έτσι και φέτος, μιας και το Πάσχα είναι αρκετά πιο αργά από ότι συνήθως,  η έμπνευση ήταν τα χρώματα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Χρώματα έντονα και φωτεινά. Και αυτό προσπάθησα να αποτύπωσω και στην φετινή μου συλλογή» λέει ο Στέλιος Παρλιάρος. Και συμπληρώνει ότι τα σοκολατένια αβγά που θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, έρχονταν από την Πόλη και ήταν πλουμιστα και διακοσμημένα με διαφορά ζαχαρωτά. «Τώρα τα αβγά είναι πολύ πιο minimal» λέει ο pastry chef. Όπως τα vintage αβγά των παιδικών μας χρόνων, έτσι και τα κομψοτεχνήματα του Sweet Alchemy μέσα είναι γεμάτα με πασχαλινά σοκολατάκια σε διαφορετικούς βαθμούς κακάο. Στόχος τους ήταν να προσφέρουν κάτι νόστιμο, που να κρατάει για πάντα, λέει η ομάδα του Sweet Alchemy.!!

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros: Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-7240205

Ésophy

Πώς θα έμοιαζε ένα σοκολατένιο αυγό αν περνούσε από τα χέρια του Jackson Pollock; Αυτό σκέφτηκαν οι Ευδοκία Λιάκου και Σοφία Δενδρινού όταν δημιούργησαν τα χαρακτηριστικά πιτσιλωτά αβγά τους, τα οποία συνοδεύονται από σφυράκι για το σπάσιμο του αβγού. Στόχος τους ήταν να παντρέψουν την αφηρημένη τέχνη με τη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας κάτι ζωηρό και πολύχρωμο, που θα άρεσε στα παιδιά αλλά παράλληλα θα λειτουργούσε ως καλλιτεχνική αναφορά για τους μεγάλους.

Πέραν από τα συγκεκριμένα σχέδια, το Esophy φέτος συνεργάστηκε με τον new age φούρνο Kora. Μαζί δημιούργησαν μια σειρά σοκολατένιων αβγών εμπνευσμένα από την παρθένα μεσογειακή φύση. Είναι διακοσμημένα με πραγματικά, βρώσιμα αγριολούλουδα από τους πρόποδες του Ολύμπου, τα οποία έχουν κοπεί από sustainable φάρμες. Η ελληνική γη ήταν η απόλυτη μούσα αυτής της σειράς και όπως λέει η Σοφία Δενδρινού στόχος τους ήταν να μας προσφέρουν «τη γεύση» της άνοιξης σε 100% βρώσιμη μορφή. Τα δύο σχέδια κυκλοφορούν σε δύο εκδοχές: σοκολάτα γάλακτος και λευκή.

Μαζί με την Kora κάνουν άλλη μία σειρά αυγών. Οι αυγοθήκες με τα μικρά σοκολατένια αυγά είναι κι αυτές διαθέσιμες σε δύο γεύσεις: λευκή σοκολάτα με κομματάκια από το αρωματικό τσουρέκι του Kora και σοκολάτα γάλακτος με καραμελωμένα κομματάκια κρουασάν του φούρνου. Πάντως τα πασχαλινά αβγά που απολάμβανε στα παιδικά της χρόνια η Σοφία Δενδρινού σε τίποτα δε θύμιζαν αυτά που δημιουργούν σήμερα στο ζαχαροπλαστείο. Ήταν τα κλασικά πλαστικά αβγά με το βελουτέ κέλυφος, τα οποία μέσα είχαν μικρότερα σοκολατένια αβγουλάκια. 

Ésophy: Αγίου Τρύφωνος 10, Κηφισιά, Τ/ 210-6230230

Madame Fraise

Το πασχαλινό αβγό του Madame Fraise είναι μια σοκολατένια υπερπαραγωγή τόσο στην όψη όσο και στη γεύση. Το σχέδιό τους εμπνέεται από τις φωλιές των πουλιών. Τα αβγά είναι φτιαγμένα από σοκολάτα γάλακτος με 40% κακάο ποικιλίας Forastero, με αφράτη πραλίνα από φουντούκια της φημισμένης περιοχής Piemonte. Η «φωλιά» είναι φτιαγμένη από σοκολατένια κλαδάκια ενώ μέσα, αντί για αβγά, έχει καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, που προσθέτουν ένταση στη σοκολάτα. Οι ταλαντούχοι pastry chefs Ευγένιος Βραδακαστάνης και Γεωργία Τσαμπάνη θέλησαν να φτιάξουν ένα γλυκό – ωδή στη σοκολάτα, ένα πασχαλινό αβγό που θα έφερε πάνω του το πνεύμα της άνοιξης ενώ στην όψη του θα έμοιαζε με τούρτα. Και είναι ο συνδυασμός των παραπάνω γεύσεων και υφών που κάνει το συγκεκριμένο αβγό να ξεχωρίζει.

Madame Fraise: Υμηττού 225, Μετς, T/211-4186086

Antonis Selekos Conceptual Desserts

Εριφύλης 2, Παγκράτι. Τ/210-728888

Αν στο άκουσμα του ονόματος «Σελέκος» το μυαλό σας πάει κατευθείαν στα πανετόνε, δεν έχετε άδικο. Το ιταλικό γλυκό ήταν αυτό που έβαλε τον Αντώνη Σελέκο στον χάρτη της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Ωστόσο, το εργαστήριό του βγάζει κάθε χρόνο μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και ευφάνταστα πασχαλινά αυγά. Για να δημιουργήσει τα αβγά του ο Αντώνης Σελέκος εμπνέεται από την τέχνη της γλυπτικής, πλάθοντας τη σοκολάτα με τέτοιο τρόπο που να θυμίζει υγρό γύψο. Από τη συγκεκριμένη συλλογή ξεχωρίζει οπτικά ένα κατακόκκινο αβγό, όπως το κλασικό της Λαμπρής, φτιαγμένο από σοκολάτα γάλακτος, στολισμένο από τσαλακωμένα κομμάτια λευκής σοκολάτας.

Ρωτώντας τον για τα σοκολατένια αβγά των παιδικών του χρόνων, απαντά πως «Μου έφερναν πάντα ένα γνωστό κακής ποιότητας αβγό που από παιδί σκεφτόμουν πως ήθελα να γίνω ζαχαροπλάστης για να μην υπάρχουν τέτοια αβγά». Πράγματι, συχνά τα σοκολατένια αβγά στοχεύουν περισσότερο στο μέγεθος παρά στη γεύση, με το τελικό αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζει. Αυτό όμως δε συμβαίνει με τα αβγά του Σελέκου, όπου η πραγματική μαγεία βρίσκεται στη γεύση τους και στις προσεγμένες πρώτες ύλες: βούτυρο κακάο και σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη με λεπτομέρειες λευκής σοκολάτας. Πέραν από πασχαλινά αυγά, ετοιμάζουν επίσης και λαχταριστά τσουρέκια. Μάλιστα, φέτος λάνσαραν το νέο τους τσουρέκι με φυστίκι Αιγίνης, ενώνοντας το παραδοσιακό με το νέο.

Antonis Selekos Conceptual Desserts: Εριφύλης 2, Παγκράτι. Τ/210-728888