Παραδοσιακό μαντολάτο Santa Maura, με βασικά υλικά το μέλι και τα αμύγδαλα. Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ. 210 3628 738. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.
Μεζέδες, συνοδευτικά και αλείμματα που βασίζονται σε παραδοσιακές ή οικογενειακές συνταγές. Παρασκευάζονται με πρώτες ύλες οι οποίες καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και είναι 100% φυσικά χειροποίητα προϊόντα. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Εφτασε το καλοκαίρι και αντί να πίνω τσίπουρα εκεί που σκάει το κύμα, στυλώνω το βλέμμα στο άπειρο και ασχολούμαι με γαστρονομικές φιλοσοφίες. Τι να κάνω, είναι η ιδιοσυγκρασία μου τέτοια… Αναρωτιέμαι, ας πούμε, πώς μπορεί ο χρήστης (για προϊόντα μιλάμε…) να μη μένει στη χρησιμότητα των πραγμάτων – που οπωσδήποτε είναι […]
Ετσι λοιπόν παντρεύτηκα κάποιον συνταξιούχο/ κι είχα σπιτάκι καθαρό, σιδερωμένο ρούχο/ κι έμαθα σα λησμόνησα του τραγουδιού τα φάλτσα / να φτιάχνω φίνο μουσακά και μακαρόνια σάλτσα» τραγουδούσε το 1982 η ηρωίδα του σατιρικού άσματος «Η Παναγία των Πατησίων» (μουσική Μάνος Χατζιδάκις) σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Επρόκειτο για μια μικρή ιστορία της αστικοποίησης της […]
Οι τσουνάτες, οι πράσινες παραδοσιακές ελιές της Κρήτης, συλλέγονται μία μία με το χέρι από τη Θεονύμφη Κακουλάκη στα Καπαριανά Μοιρών και διατηρούνται στην άλμη. Σε ντελικατέσεν και παντοπωλεία. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.
Ο «Γαστρονομικός τουρισμός» (εκδ. CaptainΒook.gr) είναι ένα βιβλίο που εστιάζει σε αυτή την ειδική μορφή του πολιτιστικού τουρισμού. Σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν και να μάθουν τις εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.
Η αεριούχος βυσσινάδα ΕΛΠΑ είναι ιδιαίτερη και αρκούντως δροσιστική και εύγευστη. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.
Το χωριό Αμμουδιά κοντά στη λίμνη Κερκίνη πήρε το όνομά του από το αμμώδες υπέδαφός του που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια μιας ιδιαίτερης γευστικής ποικιλίας φιστικιού, της Arachis hypogaea. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πριν από μερικές ημέρες μυήθηκα στον αρκαδισμό… Η Αρκαδία δεν εξηγείται. Βιώνεται. Ενας μυθικός παράδεισος με κατάφυτα βουνά και άφθονα νερά. Ανάμεσα στα έλατα, στα πλατάνια και στις καστανιές βρίσκονται τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Πέτρινα σπίτια, βυζαντινές εκκλησίες, βρύσες και μπαρουτόμυλοι, ο ήχος του Λούσιου ποταμού, τα λιθόκτιστα καλντερίμια της Δημητσάνας, […]
1 ½ φλ. κρασί πορτό 3/4 φλ. ζάχαρη άχνη 1 ξυλάκι κανέλας 2 φλ. φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσι 500 γρ. φρέσκια ρικότα ή ανθότυρο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ρηχό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρασί, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Ρίχνουμε τα κεράσια […]
Το παλιό ρουχάδικο της Σπευσίππου έχει μεταμορφωθεί σε bar restaurant. Το όνομά του σημαίνει μικρή παπαρούνα και εδώ θα βρείτε ζυμαρικά, κάποιες επιλογές σε κρεατικά, νόστιμη πίτσα αλλά και πολύ ωραία γλυκά. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
Λίγο προτού η ανησυχία και ο φόβος απλωθούν στην πανσιόν Monkswell Manor στην «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, τίποτε δεν προμήνυε το κακό. Αντιθέτως, η συγγραφέας περιγράφει την ατμόσφαιρα όσο πιο καθησυχαστικά γίνεται. Ακριβώς για να μεταδώσει αυτή την αίσθηση της ασφάλειας, κάπου στην αγγλική εξοχή σε ένα διώροφο σπίτι με βικτωριανά έπιπλα, υπογραμμίζει πως «μια […]
Συλλέγεται από τις αλυκές της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού όπου λαμβάνεται με ήπιες διαδικασίες μέσω της ηλιακής εξάτμισης του νερού, η οποία επιτρέπει τον σχηματισμό των κρυστάλλων και τη διατήρηση αναλλοίωτων των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων που περιέχουν. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
Το Tai System είναι ένας χαλύβδινος δίσκος πάχους 2 χλστ. για χρήση σε κεραμικές και επαγωγικές εστίες, (διαστάσεις: 28 x 21 εκ.). www.petco.gr *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Η εαρινή κόπωση είναι εδώ. Μαζί της έφερε μια αφηρημάδα, μια έλλειψη συγκέντρωσης και μια διάθεση περιπλάνησης. Αφού έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς καμία βαθύτερη σκέψη σε κάτι χαριτωμένες αγκινάρες και αφού στάθηκα για μισή ώρα κρατώντας έναν αβγοδάρτη χωρίς να μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη […]
Σήμερα στις 3.00 η ώρα το απόγευμα στο Α΄ Νεκροταφείο αποχαιρετήσαμε τον αγαπημένο μας Επίκουρο. Τον φίλο μας και συνεργάτη Αλβέρτο Αρούχ που υπήρξε κορυφαίος γευσιγνώστης, κριτικός εστιατορίων, συγγραφέας και καθηγητής οικονομίας. Ενας άνθρωπος του κόσμου γεννημένος σε μια σεφαραδίτικη οικογένεια εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στο τελευταίο βιβλίο του «Η γεύση της μνήμης – Αναμνήσεις και […]
«Θα πάμε στο Μιτάτο Μασαούτη να δείξουμε πώς σουβλίζουμε το αρνί, να φτιάξουμε αρωματικό αλάτι και βούτυρο για να το νοστιμίσουμε, και θα κάνουμε και μια μαρινάδα για όσους δεν θα σουβλίσουν, αλλά θα μαγειρέψουν αρνάκι και κατσικάκι στον φούρνο» μας είπε ο σεφ Στέλιος Αποστόλου όταν αναρωτηθήκαμε με ποιον τρόπο θα λύσουμε όλες τις […]
Πένες με μελάνι σουπιάς και πιπεριά. Σερβίρετέ τες σκέτες με τρίμμα αβγοτάραχου. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.
Το ροζέ αφρώδες κρασί Bianco Nero του Τσιλιλή παράγεται από σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αμβούργου και χαρακτηρίζεται από φρουτώδη αρώματα φράουλας, βατόμουρου και κερασιού που συνδυάζονται με νότες βιολέτας και βανίλιας. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.
Το Easy Prep Meat Tenderizer με τις κοφτερές λεπίδες του σπάει και μαλακώνει τις ίνες του κρέατος προτού μαγειρευτεί. {{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.