ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα) 200 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες 100 ml λευκό ξίδι ½ κ.γ. καυτερή πάπρικα αλάτι, πιπέρι 2 κεφάλια φορμαέλα ΠΟΠ Αράχοβας, σε φέτες ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο […]
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα) 500 γρ. φάβα Φενεού 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες αλάτι, πιπέρι 500 γρ. μύδια Χαλάστρας ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα 1 ματσάκι ραπανάκια, […]
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα) 20 παϊδάκια από αρνάκι ΠΟΠ Ελασσόνας, χωρίς το κόκαλο αλάτι, πιπέρι 500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και σπασμένα στο multi 5 αβγά, χτυπημένα 1 λίτρο ηλιέλαιο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι μαζί με […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους ½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα ½ ματσάκι φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα 50 ml χυμό λεμονιού 150 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 100 γρ. ελιές θρούμπες ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που να τις σκεπάζει μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 60 ml έ.π. ελαιόλαδο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 200 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα 200 γρ. μέτριο κριθαράκι 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου αλάτι, πιπέρι 100 γρ. αβγοτάραχο Μεσολογγίου, σε φέτες 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο EKTEΛΕΣΗ Σε μια ρηχή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τις φακές 500 γρ. φακές 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες 1 φύλλο δάφνης 100 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι Για το χταπόδι 1 κιλό χταπόδι 150 ml κόκκινο κρασί 1 φύλλο δάφνης EKTEΛΕΣΗ Φακές: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 5-6 φλ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού 15 γαρίδες Νο 3 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε λεπτές φέτες ½ κ.γ. μπούκοβο, σε σκόνη 150 ml έ.π. ελαιόλαδο 50 ml λευκό ξίδι 1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια λεκάνη με νερό μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Την επομένη, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 300 γρ. ρεβίθια, αποφλοιωμένα 300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια 150 γρ. ντοματίνια 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 φύλλο δάφνης 100 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Σε μια λεκάνη μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια. Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μια γάστρα βάζουμε τα ρεβίθια, τις […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 250 γρ. φάβα 1 καρότο, σε ροδέλες 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 900 ml νερό χυμό από 1 λεμόνι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο ½ κ.γ. κύμινο ½ κ.γ. πάπρικα της αρεσκείας μας και λίγη επιπλέον, για το πασπάλισμα αλάτι EKTEΛΕΣΗ Ξεπλένουμε τη φάβα με κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 60 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 250 γρ. σιουφιχτά 1 λίτρο ζωμό κότας, σπιτικό ή ψυγείου 500 γρ. σπανάκι, πλυμένο, καθαρισμένο και χονδροκομμένο (κρατάμε στην άκρη μερικά φύλλα από την καρδιά, για το γαρνίρισμα) 300 γρ. κατίκι Δομοκού αλάτι, πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Σε βαθιά κατσαρόλα, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες 1,5 λίτρο ζωμό κότας, σπιτικό ή ψυγείου 150 ml κρέμα γάλακτος 50 γρ. βούτυρο αγελάδος 250 γρ. κατίκι Δομοκού αλάτι, πιπέρι EKTEΛΕΣΗ Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 ατομικές κοκοτιέρες*) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 600 γρ. τσουκνίδες, πλυμένες και χονδροκομμένες 200 γρ. καυκαλήθρες, πλυμένες και χονδροκομμένες 1 φύλλο σφολιάτας λίγο γάλα, για το άλειμμα 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε […]
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 10 κομμάτια) Για τη ζύμη 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 65 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια και λίγο επιπλέον για την επάλειψη των σκευών 1 κρόκο αβγού 2 κ.σ. νερό αλάτι Για τη γέμιση 300 γρ. ΠΟΠ ανεβατό Γρεβενών 2 κ.σ. γιαούρτι, στραγγιστό 50 γρ. θυμαρίσιο μέλι 100 γρ. καρύδια […]
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κιλό πράσα, σε ροδέλες 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια 500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 200 γρ. σύγλινο Μάνης, ψιλοκομμένο 500 γρ. ΠΟΠ καπνιστό τυρί Μετσόβου (μετσοβόνε), τριμμένο EKTEΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 200 ml χυμό πορτοκαλιού 50 γρ. μέλι 60 ml έ.π. ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι 1/3 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πανάρισμα 250 γρ. τυρί ΠΟΠ Σαν Μιχάλη Σύρου, σε φέτες EKTEΛΕΣΗ Σε ένα τηγάνι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού να βράσει έως ότου μείνει στο 1/3 της […]
Το περίφημο προσούτο Ευρυτανίας ή αλλιώς ακροκώλιον μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ρολάκια με αποξηραμένα σύκα και κατσικίσιο τυρί, αλλά και ελαφρώς ψημένο σε σαλάτες και σούπες. Σε επιλεγμένα παντοπωλεία και μεγάλα σουπερμάρκετ. Ε. Στρεμμένος και Σία Ο.Ε., Προυσός Ευρυτανίας, τηλ. 22370 80810 και 210 6440 195).
Το γάλα που παράγεται στη Σύρο έχει ιδαίτερη γεύση, ελαφρώς αλμυρή, όπως άλλωστε συμβαίνει με το γάλα των ζώων που ζουν στα νησιά. Το επιπλέον όμως που έχει είναι ότι δίνει μια εξαιρετική γραβιέρα, η οποία παρασκευάζεται από τον Ζωζεφίνο, μια σχετικά νέα τυροκομική μονάδα στο Ανω Μάννα της Σύρου. (Τυροκομείο Ζωζεφίνος: Ανω Μάννα, Σύρος, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα) 200 γρ. χωριάτικο ψωμί, σε λεπτές φέτες 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 γρ. βούτυρο γάλακτος Κερκύρας {{{ moto }}} ½ ματσάκι σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο και λίγο επιπλέον για το τέλος ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι αλάτι, φρσκοτριμμένο πιπέρι 1 μπαστούνι αβγοτάραχο EKTEΛΕΣΗ Ραντίζουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο […]
Το αρσενικό είναι το ΠΟΠ κεφαλοτύρι του νησιού, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, κυρίως των ορεινών χωριών. Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα δεν είναι βρασμένο, έτσι πολλά από τα ζωντανά ένζυμα δεν έχουν νεκρωθεί και καθώς περνάνε οι μήνες γίνεται περισσότερο πικάντικο και αρωματικό. Προτιμώ πάντα το τυρί της Ενωσης […]
Το Χασαπάκι είναι ένα κρεοπωλείο στη Ροδόπολη Σερρών, το οποίο επεξεργάζεται βουβαλίσιο, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας και συσκευάζει προϊόντα, όπως λουκάνικα και καπνιστά από βουβάλι, χοιρινό καπνιστό ριγανάτο, χοιρομέρι καπνιστό κ.ά. Η εκτροφή των ζώων γίνεται από μικρές οικογενειακές μονάδες, γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Eξαίσιος είναι ο καβουρμάς του, παραδοσιακή συνταγή των παππούδων των […]