Ενα πετυχημένο Αγιωργίτικο, με μοντέρνο, νεοκοσμίτικο χαρακτήρα. Διαυγέστατο, μέσου βάρους κρασί με τυπικά αρώματα της ποικιλίας, όπως γαρίφαλο και κόκκινα φρούτα. Προτείνεται και ως απεριτίφ. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.
Εξυπνη ιδέα ενός ημιαφρώδους, ημίγλυκου ροζέ κρασιού με το οποίο δεν σταματάς να γεμίζεις το ποτήρι σου. Φρουτώδες, ευχάριστο, ιδανικό για επιδόρπιο κρασί, για πάρτι και βέβαια για απελευθερωμένη κατανάλωση. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.
Αν υποθετικά μπαίναμε στη διαδικασία ανίχνευσης του πιο δημοφιλούς, του πιο αγαπημένου ελληνικού κρασιού (ως τοπωνύμιο και όχι ως brand name), αναμφισβήτητα θα κέρδιζαν η περιοχή της Νεμέας και το Αγιωργίτικο. Τολμώ μάλιστα να προβλέψω πως η διαφορά από το δεύτερο θα ήταν μεγάλη. Το πιο σημαντικό είναι πως η δημοτικότητα της Νεμέας δεν είναι […]
Η πιο ευχάριστη έκπληξη από τους ανθρώπους του συνεταιρισμού με την κυρίαρχη θέση στο αμπελουργικό γίγνεσθαι του νησιού. Ωραίο ως σκέψη, σπουδαίο ως εκτέλεση. Αρωματικό, με ωραία οξύτητα και νεύρο στο στόμα. Ας ελπίσουμε να μην εξαντληθεί από τους πολυάριθμους επισκέπτες της Σαντορίνης και να το απολαμβάνουμε και εκτός νησιού. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την […]
Τα κρασιά του κτήματος είναι υπέροχα, όμως αυτό που με συγκινεί περισσότερο στο Κτήμα Αργυρού είναι το έτος ιδρύσεως: 1903. Ο Ματθαίος Αργυρός, συνεχιστής της ιστορίας του οικογενειακού του αρχείου, φροντίζει για την καλή λειτουργία του κτήματος με τα πιο αναγνωρίσιμα κρασιά του νησιού. Το κρασί της δοκιμής έχει ωριμάσει για έξι μήνες σε γαλλικά […]
Αν η Σαντορίνη αντανακλά μια μάχη του φυτού με τη φύση, ο Χαρίδημος Χατζηδάκης αντιπροσωπεύει τον αγώνα του ανθρώπου με σύμμαχο τη γη. Είναι λες και ό,τι του λείπει σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμούς και φαντεζί χώρους φιλοξενίας να του το δίνει πίσω η ιστορία σε ποιοτικά, τυπικότατα, γοητευτικά κρασιά. Συντηρεί αρώματα λευκού και συμπεριφορά κόκκινου […]
Το πιο μεστό, ξηρό κρασί της δοκιμής, χωρίς εντάσεις, με στρογγυλό χαρακτήρα. Ιδανικό για φαγητό και συγκεκριμένα για ελαφριά μαγειρευτά ή θαλασσινά στο τηγάνι
Ολοι μας είχαμε συνυφασμένο το τοπωνύμιο του Τυρνάβου με τα αποστάγματα. Χαίρομαι που η οικογένεια Μίγα μάς «αναγκάζει» να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες του τοπικού αμπελώνα και να τον συμπεριλάβουμε ως αγαπημένο οινικό προορισμό. Τυπικότατο Μοσχάτο, με τα ανθώδη χαρακτηριστικά να κυριαρχούν.
Μiraval Rose Cotes de Provence, Grenache - Cinsault - Syrah - Rolle
Από τα πολύ αγαπημένα κρασιά της αγοράς, χρωστά την επιτυχία του στον πολυδύναμο χαρακτήρα του Αγιωργίτικου. Κρασί με έμφαση στο φρούτο, ιδανικό για καλοκαιρινά γεύματα ζυμαρικών με σάλτσα ντομάτας.
Αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ελληνικά γλυκά κρασιά. Αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, μελιού και εσπεριδοειδών κυριαρχούν στη μύτη. Στο στόμα είναι αναπάντεχα ισορροπημένο και «στρογγυλό». Τόσο συνοδεία γλυκών με βάση την κρέμα, όσο και μόνο του, ως χωνευτικό, θα τα πάει μια χαρά.
Εξυπνο ως σκέψη και απολαυστικό ως εκτέλεση, το Κτήμα Χατζηγεωργίου μας προσφέρει μια καλοκαιρινή οινική πρόταση για όλες τις ώρες. Ιδανικό για το τελείωμα του δείπνου, ευχάριστο και μόνο του, με ελαφριά επιδόρπια ή φρούτα. Κρασί που δύσκολα περνά απαρατήρητο.
Μπορεί ο Συνεταιρισμός της Σάμου να μας έχει «κακομάθει» με παγκόσμιας κλάσης γλυκά κρασιά, αλλά ομολογώ πως και τα ξηρά της περιοχής δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν. Το Samena εσωκλείει όλο τον αρωματικό πλούτο του σταφυλιού σε μια ξηρή εκδοχή. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα και ως απεριτίφ.
Στις μέρες μας είχε ατονήσει το ενδιαφέρον, αλλά ιστορικά το Μοσχάτο αποτελούσε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας τον σημαιοφόρο του κεφαλλονίτικου εμπορίου. Εύχομαι η προσπάθεια του κτήματος και η αποδοχή από το κοινό να επιδράσουν θετικά σε όλο το νησί και να δούμε μελλοντικά αντίστοιχες εμφιαλώσεις. Γευστικά είναι το πιο οινώδες, λιπαρό, φαγητοκεντρικό της δοκιμής. […]
Εξυπνος συνδυασμός, με το Μοσχούδι να δίνει αρώματα τριαντάφυλλου και λίτσι και το Ασύρτικο να προσθέτει οξύτητα και φρεσκάδα. Το τελικό αποτέλεσμα έχει να κάνει με ένα εντυπωσιακό κρασί που θα τολμούσα να πιω και χωρίς συνοδεία φαγητού, με λίγα φρούτα.
Στο άκουσμα του Ξινόμαυρου, όλοι φέρνουμε στο μυαλό κόκκινα κρασιά βαθιάς παλαίωσης και κάποιοι πιο τολμηροί την προσδοκία για το εμβληματικό ελληνικό κρασί. Κι όμως, το σταφύλι συμπεριφέρεται τόσο οικεία στη ροζέ οινοποίηση, που μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις. Το Ακακίες δικαιολογεί τη φήμη του, είναι ευχάριστο, με αρώματα ανθέων και φρούτων να συνυπάρχουν αρμονικά. […]
Πλούσιο, γεμάτο, εντυπωσιακό ροζέ με πολυπλοκότητα που σπανίζει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ας μην ξεχνάμε πως προέρχεται από ένα οινοποιείο που δημιουργεί γοητευτικά μπεστ σέλερ κρασιά. Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ απεριτίφ ή κρασιού για φαγητό, μάλλον προς το δεύτερο θα έκλινα.
Σε μια αμπελουργική ζώνη που φημίζεται για το Vinsanto, ο Πάρις Σιγάλας τόλμησε να οινοποιήσει ένα γλυκό κρασί τόσο διαφορετικό και γοητευτικό συνάμα. Η Μανδηλαριά, ποικιλία-φετίχ και βάσανο για τους αμπελουργούς των Κυκλάδων και της Κρήτης, ευθύνεται για το ερυθρό νέκταρ με τα αρώματα κερασιού και την αναπάντεχη ισορροπία. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή […]
Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη έκφραση του σαντορινιού αμπελώνα με έμφαση στην αρωματική διαύγεια, τον κρυστάλλινο χαρακτήρα και την οξύτητα-ξυράφι, σήμα κατατεθέν του νησιού. Δημιούργημα των enfants terroiribles του ελληνικού αμπελώνα Γιάννη Παρασκευόπουλου και Λέοντος Καράτσαλου που εδώ και χρόνια έχουν αγκαλιάσει δύο σπουδαίες ζώνες (Νεμέα – Σαντορίνη) και μας τροφοδοτούν με όμορφες οινικές αναμνήσεις. *Δημοσιεύθηκε […]
Αυτό το κρασί μας θυμίζει γιατί οι ξένοι περιηγητές κατέγραφαν στα κείμενά τους αιώνες πριν το πόσο καλά γνώριζαν οι ντόπιοι να μεταχειρίζονται τον καρπό της γης. Λιαστό, με ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για τρία χρόνια. Σύνθετο γλυκό κρασί με αρώματα μελιού, καπνού, μπαχαρικών, λιβανιού που δεν θα φοβηθεί τις προκλήσεις των γαλαζόφλεβων τυριών και […]