Ενας μεγάλος έρωτας και ένα ισχυρό πάθος οδήγησαν τον πιτσαϊόλο από την Ανκόνα, Αντρέα Σεράνι, στην Καισαριανή, όπου στην πιτσαρία Nonna Edda ζυμώνει, φουρνίζει και συνδυάζει υλικά για να φτιάξει τις υπέροχες πίτσες του. Και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Ο πιτσαϊόλο Αντρέα Σεράνι. Ο Αντρέα λοιπόν γνώρισε και ερωτεύτηκε την ηθοποιό Μάντυ Λάμπου και […]
Μεγάλοι ασημένιοι δίσκοι με βουνά από πιλάφια όλων των ειδών, στολισμένα με καρπούς και λουσμένα με σάλτσες, αρωματισμένα με μπαχαρικά, χρωματισμένα με σαφράν είναι η υπόσχεση της παραδεισένιας ευτυχίας για τους μουσουλμάνους. Αν κάπου σε αυτόν ή στον άλλον κόσμο υπάρχει ένας τέτοιος τόπος, τότε στον πιο περίλαμπρο δίσκο σίγουρα θα σχηματίζει ένα ψηλό βουνό […]
Το τσάι του βουνού Κόγιας Ελληνικά Αφεψήματα βραβεύτηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards 2014, βραβεία που θεωρούνται τα Οσκαρ της γεύσης, και πλέον ανήκει στα καταξιωμένα διεθνώς τσάγια. Η εταιρεία, που εδρεύει στην Καρδίτσα, εκτός από τσάι συσκευάζει και μελισσόχορτο, χαμομήλι και τίλιο. Θα τα βρείτε σε όλη τη Θεσσαλία σε […]
4 μεγάλα μήλα 1/4 φλ. καρύδια, χονδροσπασμένα 4 κ.σ. βούτυρο, σε θ.δ. 3/4 φλ. μούσλι, με φρούτα και καρπούς 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη EKTEΛΕΣΗ Κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος των μήλων, αφαιρούμε τα κουκούτσια και σκάβουμε λίγη ακόμη από τη σάρκα τους. Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε τον πάτο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα […]
Αγαπώ το Sweet Spot για τις τούρτες του, τις τρούφες, τις σοκολάτες του, τα cupcakes, αλλά και για τις ιδέες για δώρα που ξεκινούν από φαγώσιμες, γλυκές «ανθοδέσμες», καλάθια μπισκότων ή τόσο ειδικά όσο αυτό το μπισκοτένιο ΟΧΙ. Sweet Spot, Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6894 290, τheSweetSpot.gr
«Συνταγές της… πείνας» της Ελένης Νικολαΐδου (εκδ. Οξυγόνο) και «Οι συνταγές της Κατοχής – οδηγός επιβίωσης» της Ναταλίας Σαμαρά – Γκαίτλιχ (εκδ. Μαραθιά) είναι δύο βιβλία που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.
Ενας ψηλοτάβανος βιομηχανικός χώρος με χρωματιστά μαξιλάρια και φώτα, καμιά δεκαριά τραπέζια μέσα και άλλα τόσα έξω, και ένας πολύχρωμος κόσμος να πηγαίνει και να έρχεται στην κουζίνα, στο σέρβις, μέσα κι έξω. Αυτό είναι το Mama Roux που παντρεύει γεύσεις από Δύση και Ανατολή. Το ανατολίτικο μουταμπάλ είναι ονειρεμένο, με ψιλοκομμένο αρνίσιο και μοσχαρίσιο […]
Σε έκταση 400 στρεμμάτων, σε μια πλαγιά στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, βρίσκεται μία από τις πρώτες πιστοποιημένες βιοδυναμικές καλλιέργειες σιτηρών και κηπευτικών στην Ελλάδα. Δοκιμάστε τη λεπτόσπερμη ποικιλία τους Δήμητρα. Διατίθεται σε συσκευασίες των 10 κιλών και του 1 κιλού. Εξαιρετική. Σε επιλεγμένα καταστήματα. Πληροφορίες: www.thetrinityfarm.gr
Η επιστημονική ταυτότητα της κυρίας Αθηνάς Λινού χρειάζεται σελίδες για να αναπτυχθεί. Είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει διδάξει στη Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Εχει υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό επιτροπών και συμβουλίων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, έχει μεγάλη ερευνητική […]
Μέσα σε έναν ελαιώνα, ένα χιλιόμετρο πριν από τις Μηλιές, θα βρείτε το Λιοστάσι, σε ένα πέτρινο κτίριο με τζάκι για τον χειμώνα, και μια δροσερή αυλή με πέργκολα για το καλοκαίρι. Σαλάτες με λαχανικά από το περιβόλι του μαγαζιού, άγρια χόρτα του βουνού, ψητά της ώρας από ντόπια κρέατα, κατσικάκι γάστρας, κλέφτικο, συκωτάκια φρικασέ, […]
Στο κουκλίστικο μαγαζί της Βασιλικής Μπαρούτα θα βρείτε ρούχα και αξεσουάρ, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς και χειροτέχνες. Δοκιμάστε το παστοκύδωνό της.{{{ moto }}} *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Σε άφησα κάπως ανενημέρωτο τελευταία, αλλά ήταν περίοδος διακοπών και εγώ, με έναν περίεργο τρόπο, σαν κάποιος να με τραβούσε από τη μύτη, ακολουθούσα τον δρόμο του ούζου και του τσίπουρου. Ωραία διαδρομή: Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη-Βόλος. Πολλά ποτήρια διαυγή και θολά, πολλές κουβέντες, πολλά πιάτα δίπλα στη θάλασσα, επάνω στο βουνό, σε πόλεις και […]
Από τότε που ο Ιωάννης Πολέμης έγραψε το ποίημα «Τι είναι η πατρίδα μας;» μας έβαλε σε μεγάλους μπελάδες. Χρόνια τώρα αναρωτιόμαστε για την ελληνικότητα των πραγμάτων και δεν αφήσαμε απέξω ούτε το φαγητό. Ανάμεσα στην εθνική φασολάδα, στον μουσακά, στο σουβλάκι, στον φραπέ και στη χωριάτικη, ποιο είναι άραγε πιο ελληνικό; Οπωσδήποτε η τελευταία […]
Χειροποίητος ντάκος της Greek & Yummy που διατίθεται σε βαθιά και σε ρηχή εκδοχή, σε μικρό μέγεθος για ατομική μερίδα και σε σχήμα γόνδολας για το σερβίρισμα επαλειμμάτων. Greek & Yummy, τηλ. 210 9819 697, www.greekandyummy.gr *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ 600 γρ. µοσχαρίσιο κιµά 1/3 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο 3 ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες, ή 400 γρ. ντοµατάκια κονκασέ ½ κ.σ. πελτέ ντοµάτας 1 κ.κ. ζάχαρη (προαιρετικά) 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισµένες ½ κ.κ. µπαχάρι ½ κ.κ. µοσχοκάρυδο, σε σκόνη ½ κ.κ. κανέλα, σε σκόνη, ή […]
Τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα Δάφνη (γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμες) φτιάχνονται από 100% ελληνικό πρόβειο γάλα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παγωτά τους. Δάφνη, λεωφ. Μαραθώνος 233, Μαραθώνας, τηλ. 22940 55183 (εργαστήριο και κατάστημα) και σε επιλεγμένα σημεία στην Αττική, www.dafni.com.gr
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Απολαυστικά βυθισμένη σε μια πάνινη πολυθρόνα του θερινού σινεμά Riviera, στα Εξάρχεια, πίνοντας μπίρα και μασουλώντας νάτσος, είδα «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», μια ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ. Ενα ζευγάρι Αμερικανών που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον νόμο βρίσκεται στην Αθήνα των αρχών του ’60 και η ίντριγκα και η […]
Οταν πριν από 10 χρόνια άνοιξε το It στην Πανεπιστημίου ήταν η άλλη πρόταση του fast food: φρεσκοκομμένες σαλάτες, σάντουιτς φτιαγμένα το ίδιο πρωί με έμφαση στα υλικά, ελαφριά πιάτα και προσανατολισμός στην υγιεινή διατροφή. Πλέον, το μαγαζί μεταφέρθηκε στη Σκουφά και εκεί ανανεώθηκε και έγινε all day εστιατόριο. Η φιλοσοφία όμως παραμένει η ίδια. […]
«Κάτι λάκκο έχ’ η φάβα, ρίχτε λάδι για να δείτε» συνηθίζουν να λένε Ζακυνθινοί και Λάκωνες όταν υποψιάζονται κάποια ατασθαλία που δεν είναι φανερή με την πρώτη ματιά. Η παροιμία που κατέγραψε ο Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» είναι μια παραλλαγή της γνωστής φράσης «κάποιο λάκκο έχει η φάβα» και έχει […]
To Στρουμπουλό Τερατάκι αγαπάει τα γλυκά, τις λιχουδιές, τις νοστιμιές και κάθε φαγητό. Με λίγα λόγια, είναι λαίμαργο και δεν του αρέσουν καθόλου τα φρούτα και τα λαχανικά! Οταν, όμως, επισκέπτεται το χωριό του Τερατοπαππού του, τον περιμένει μια έκπληξη. *Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.