Στις κάλπες συρρέουν αύριο περισσότεροι από 44 εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες ψηφοφόροι για τις προεδρικές εκλογές που αποτελούν την προσπάθεια του πολιτικού κόσμου της χώρας να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η προσπάθεια πραξικοπήματος από τον έκπτωτο πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ τον Δεκέμβριο. 

Οι πολίτες θα κληθούν ουσιαστικά να αποφασίσουν με μια ψηφοφορία σε αυτήν την «ειδική» αναμέτρηση, το ποιος από τους δύο βασικούς υποψηφίους, δηλαδή τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (DPK) Λι Τζάε- Μιουνγκ και τον διάδοχο του Γέολ στο τιμόνι του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP), Κιμ Μουν Σουν, θα οδηγήσει την χώρα σε μια πιο σταθερή πολιτική εποχή. 

Οι εξελίξεις που οδήγησαν σε αυτές τις εκλογές, αποτελούν την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη πολιτική και συνταγματική κρίση στην χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, κατά την διάρκεια των οποίων όμως η πολιτική ζωή της χώρας έχει διαταραχθεί ουκ ολίγες φορές από μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Οι δημοσκοπήσεις 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις προεκλογικά, πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, είναι ο Λι Τζάε- Μιουνγκ, ο άνθρωπος που ως ηγέτης της αντιπολίτευσης πρωτοστάτησε τόσο στην αντίδραση του πολιτικού κόσμου τις κρίσιμες νύχτες της πολιτικής αναταραχής τον Δεκέμβριο, όσο και στις μάχες εντός του κοινοβουλίου που ακολούθησαν. 

Ο Μιουνγκ σε κάποιες μετρήσεις προηγείται μέχρι και με 50% έναντι του βασικού του αντιπάλου και διαδόχου του έκπτωτου προέδρου Γιέολ, Κιμ Μουν Σουν ο οποίος μετά βίας συγκεντρώνει 40% των ψηφοφόρων. 

Το φαβορί 

Ο Λι είναι 60 χρονών και η ζωή του είναι βγαλμένη από βιβλίο. Ως ανήλικος αναγκαζόταν να εργάζεται σε εργοστάσια για να επιβιώσει, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό τραυματισμό και βλάβη στο ένα του χέρι, όμως κατάφερε να γίνει δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και εν συνεχεία δήμαρχος της Σεονγκνάμ και κυβερνήτης της επαρχίας Γκιέονγκι (της πολυπληθέστερης επαρχίας της Νότιας Κορέας).  

Ο Λι έγινε ιδιαίτερα γνωστός εξαιτίας των πύρινων λόγων του εναντίον του πρώην προέδρου Παρκ Γκιουν Χιέ μετά από το σκάνδαλο το 2016-2017, το οποίο και τελικά οδήγησε στην πτώση του. Αντίστοιχα τράβηξε ιδιαίτερα τα βλέμματα σε εθνικό επίπεδο με τα μέτρα που έλαβε ως κυβερνήτης κατά την περίοδο του Covid. Στις εκλογές του 2022, που τελικά κέρδισε ο Γιέολ, ο Λι ήταν στην θέση του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης και έχασε με ελάχιστη διαφορά (έλαβε 47,83% έναντι 48,56% του Γιέολ). 

Ο Λι και η αντίδραση του όμως στην προσπάθεια πραξικοπήματος από τον πρώην αντίπαλο του στις προεδρικές του 2022, ήταν αυτά που τον έφεραν να προηγείται με τέτοια διαφορά από τον υποψήφιο του PPP.  

Σύμφωνα με τον θρύλο τη νύχτα που ο Γέολ ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, η σύζυγός του, του μετέφερε την είδηση ότι ο πρόεδρος έκανε διάγγελμα με αυτό το περιεχόμενο. Ο Λι απάντησε στην σύζυγο του πως είναι fake news και πως το διάγγελμα ήταν αποτέλεσμα ενός deepfake video.  

Στην συνέχεια όμως κατάλαβε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν πραγματική, με αποτέλεσμα να δώσει εντολή σε όλους τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να σπεύσουν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης και να καταψηφίσουν το διάταγμα του Γιέολ.  

Αυτό που έκανε όμως την διαφορά ήταν ότι ο ίδιος έκανε live stream όλες τις κινήσεις του για να φτάσει στην Εθνοσυνέλευση και έκανε και εκκλήσεις στους πολίτες να μαζευτούν έξω από το κτήριο. 

Ο διάδοχος 

Ο αντίπαλος του Λι, ο Κιμ Μουν Σουν, είναι 73 ετών και θεωρείται ως ένας σκληροπυρηνικός συντηρητικός, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εργασίας του Γιουν.  

Παρά το γεγονός ότι επί χρόνια δεν είχε την στόφα του «αρχηγού», το άστρο του έλαμψε μέσα στην πολιτική αναταραχή που ακολούθησε την προσπάθεια πραξικοπήματος από τον Γέολ.  

Η στιγμή που του εξασφάλισε έναν σημαντικό ρόλο εντός του κόμματος του, ήταν όταν ηγήθηκε της άρνησης από πλευράς των βουλευτών του κόμματος του να υποκλιθούν εντός της Εθνοσυνέλευσης για να ζητήσουν συγγνώμη για το διάταγμα του Γιουν.  

Πήρε τελικά το χρίσμα στις εσωκομματικές εκλογές τον Μάιο, και κατάφερε να επιβιώσει από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που ήθελαν να τον αντικαταστήσουν με έναν άλλο.  

Σημειώνεται ότι και αυτός προέρχεται από τα «λαϊκά στρώματα» και μάλιστα τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ήταν συνδικαλιστής, με αριστερό λόγο και αγώνες. Αργότερα πέρασε στο στρατόπεδο των συντηρητικών και έκτοτε θεωρείται «προδότης». Και αυτός έχει διατελέσει κυβερνήτης της Γκιεόνγκι.  

Μετεκλογικά σενάρια και πολιτικές 

Οι δύο αντίπαλοι κατεβαίνουν στις εκλογές με υποσχέσεις για την επιστροφή στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και για την επίλυση σοβαρών και σημαντικών διεθνών θεμάτων. Οι σχέσεις με μια ολοένα και πιο ενισχυμένη και επιθετική Βόρεια Κόρεα, οι δασμοί Τραμπ, οι σχέσεις με την Κίνα, όλα έχουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την αναμέτρηση. 

Ο Λι, το κόμμα του οποίου έχει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση έχει καταφέρει να είναι πιο πειστικός ως προς την ικανότητά του να περιορίσει τον διχασμό. Αρκετοί εκτιμούν βέβαια ότι σε περίπτωση νίκης του ο Λι θα είναι παντοδύναμος πολιτικά.  

Ο Λι συγκεντρώνει θετικές εκτιμήσεις σχετικά με το πως μπορεί να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, όπως οι δασμοί Τραμπ, αλλά και το κόστος της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων εκεί. 

Ο Λι θεωρείται ότι δεν θα ασκήσει ιδιαίτερα επιθετική εξωτερική πολιτική ως προς την Βόρεια Κορέα, κάτι που θεωρείται θετικό δεδομένου του γεγονότος ότι ο Τραμπ εκτιμάται ότι ετοιμάζει επίθεση φιλίας προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν.  

Το στοίχημα για τον ίδιο είναι αν θα καταφέρει να ακολουθήσει την παραπάνω πολιτική, παράλληλα με τις δεσμεύσεις που έχει διατυπώσει πως θέλει να βελτιώσει και τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, αλλά και με την Ρωσία. 

Από την πλευρά του ο Κιμ έχει δεσμευτεί ότι θα κατασκευάσει ένα νέο και μεγαλύτερο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και ότι θα κερδίσει μια ισχυρότερη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια με στόχο την αντιμετώπιση των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα ως προς την οικονομία θέλει να καταργήσει τους «αντιεπιχειρηματικούς» νόμους, να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και τους φόρους κληρονομιάς.