Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το σόου με φωτισμένα drones εταιρείας αθλητικών ειδών πάνω από την Ακρόπολη.
Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως καταθέτει «μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας».
«Επιπλέον το Υπουργείο είναι σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθεί η τήρηση ή μη της διαδικασίας αδειοδότησης της υπερπτήσης drone, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση».
ΣΥΡΙΖΑ: «Προσβλητική εμπορευματοποίηση»
Το θέμα μάλιστα προκάλεσε και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσβλητική εμπορευματοποίηση» της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι: «Τις τελευταίες ώρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες, πιθανόν από χθες το βράδυ, όπου ακριβώς πάνω από την Ακρόπολη διαφημίζεται εταιρεία αθλητικών ειδών. Εάν είναι πραγματικές και δεν πρόκειται για κάποιου είδους επεξεργασία, θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η υπουργός Πολιτισμού εάν δόθηκε άδεια για αυτό το απαράδεκτο θέαμα»
Και συνεχίζει: «Σε περίπτωση που συνέβη λόγω αβλεψίας ή καταχρηστικά, τότε θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η απόδοση των σχετικών κυρώσεων στους παραβάτες και να αναληφθεί πραγματική πολιτική ευθύνη από τους υπεύθυνους. Με δεδομένο ότι είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αντίστοιχο περιστατικό, εφόσον είναι αληθινές οι φωτογραφίες, τότε στην πολιτική ευθύνη περιλαμβάνεται αναγκαστικά και η ευθύνη της ίδιας της υπουργού. Αναμένουμε τις σχετικές διευκρινίσεις, οι οποίες αν δεν δοθούν θα φέρουμε το θέμα άμεσα στη Βουλή».
ΠαΣοΚ: «Η Ακρόπολη δεν είναι διαφημιστικό φόντο»
Στο ίδιο πλαίσιο, το ΠαΣοΚ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εμπορευματοποίηση πολιτιστικών συμβόλων» λέγοντας παράλληλα ότι «η Ακρόπολη δεν είναι διαφημιστικό φόντο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη: «Η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να «πατά» την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones, αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η Ακρόπολη, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ουδέτερο φόντο για εμπορικές χρήσεις ή «έξυπνα» διαφημιστικά ευρήματα. Ειδικά όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω δράση είτε πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια είτε εκμεταλλεύτηκε θεσμικά κενά και ελλιπή εποπτεία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού.
Η επιλογή του ΥΠΠΟ να αρνηθεί άδεια για τα γυρίσματα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο επιτακτικό. Ποιο είναι τελικά το κριτήριο; Η εμπορική αξία του προϊόντος ή το πολιτιστικό αποτύπωμα του δημιουργού; Ζητούμε:
- Άμεση και σαφή ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το αν δόθηκε άδεια για τη συγκεκριμένη δράση και από ποιον φορέα.
- Τη θεσμική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων απέναντι στην άναρχη εμπορευματοποίησή τους.
- Διαφανή, ενιαία και αξιοκρατικά κριτήρια στην αξιολόγηση αιτημάτων για χρήση πολιτιστικών χώρων – χωρίς εξαιρέσεις και σκοπιμότητες.
Ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο branding. Είναι ζήτημα ταυτότητας, μνήμης και δημοκρατίας.