Την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την κήρυξη NAVTEX σχετικά με την πόντιση καλωδίων μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, δε δίστασε να εξαπολύσει ακόμη και απειλές σχετικά με την πορεία του έργου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
«Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται επίμονα έργα στην Ανατολική Μεσόγειο που σχεδιάζονται από την Ελλάδα, την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» – όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τούρκοι – «και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ στην περιοχή», ανέφερε αρχικά.
Προσέθεσε, μάλιστα, πως «σχεδιάζονται να περάσουν από περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας», ενώ σημείωσε πως «δεν είναι εφικτά, δεν έχουν διατεθεί επαρκείς πόροι και είναι καθαρά προκλητικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, που δεν σέβονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε σε αυτό το θέμα».
Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία , λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους από κάθε είδους πρωτοβουλίες που αγνοούν την τουρκική παρουσία στο νησί και στοχεύουν στη διατάραξη των λεπτών ισορροπιών».
Και δεν δίστασε να απειλήσει, λέγοντας πως «η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχουν οι εγγυητικές της δυνάμεις εναντίον των δραστηριοτήτων της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης’, που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στο νησί».
«Το έργο θα προχωρήσει», διαβεβαιώνει ο Γεραπετρίτης
Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X, τόνισε πως «το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».
Εξήγησε, μάλιστα, ότι το έργο αυτό προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και δεν απαιτεί άδεια. «
Το συγκεκριμένο έργο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι σπαρμένη από καλώδια. Το έργο δεν μπορεί να παρεμποδιστεί γιατί προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο», ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης.