Επιχείρηση ήρεμων νερών, στο εσωτερικό αυτή τη φορά, εκπονεί το Μέγαρο Μαξίμου, εξαιτίας της απαίτησης και από υπουργούς, να δοθούν αυξήσεις στο σύνολο των ένστολων και όχι μόνο στους στρατιωτικούς. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί εκνευρισμός για υπουργούς που έθεσαν δημόσια το θέμα, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν άρεσε ούτε η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Πολλά σχόλια προκάλεσε η ακύρωση της χθεσινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, γιατί μαθαίνω ότι, πέραν των άλλων, χρεώνουν στον Άδωνι και την ήττα της ΝΔ στην ΕΙΝΑΠ. Είχε προηγηθεί και η αποτυχία εκλογής του Γιάννη Μπρατάκου στην προεδρία της ΚΕΕΕ. Πρόσωπο που έχει καλή εικόνα για όσα διαμείβονται στο Μέγαρο Μαξίμου, μου είπε ότι ο Πρωθυπουργός είναι πολύ δυσαρεστημένος από αυτή την εικόνα. Και, όπως μου επισημάνθηκε, «πλέον όλα καταγράφονται».

***

Έρχονται και άλλες ερωτήσεις

Η παρέμβαση των υπουργών άνοιξε την… όρεξη και στους βουλευτές. «Εδώ μιλάνε οι υπουργοί, εμείς δε θα μιλήσουμε;», μου εκμυστηρεύτηκε γνωστός «γαλάζιος» βουλευτής και επικαλέστηκε όχι τους υπουργούς, αλλά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Θάνο Πλεύρη, που είπε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης πρέπει να καταθέτουν και ερωτήσεις που δεν κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση.

Ε, μιλώντας για τους «γαλάζιους», ένας από αυτούς που υπέγραψαν την πρόσφατη ερώτηση των 11, μου ψιθύρισε ότι οι 11 είναι…περισσότεροι και αυτό θα φανεί στην επόμενη ερώτηση. «Δηλαδή είναι πάνω από 20;». «Σαφώς» ήταν η απάντηση.

***

Δεύτερες σκέψεις για το συνέδριο

Διάβασα ότι το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κομβικό Συνέδριο του Ιουνίου, ψηφίστηκε ομόφωνα από τα παρόντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Άρα δεν καταγράφηκαν ενστάσεις. Ούτε προτάθηκε ως εναλλακτική κάτι διαφορετικό.

Γνωρίζω πάντως από έγκυρη πηγή πως σε μια μερίδα του οργάνου υπήρχαν από νωρίς δεύτερες σκέψεις, για το αν σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, όταν μάλιστα μεσολαβεί το διάλειμμα του Πάσχα, είναι δυνατόν να γίνει η απαραίτητη προεργασία, έτσι ώστε να μην καταλήξει να είναι μια διαδικασία χωρίς νόημα.

***

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια»

«Με αυτήν την οργάνωση θα κάνουμε εκλογές οργάνων;» απορούσε σχετικά υπέρμαχος της ιδέας για τη μετάθεση του Συνεδρίου, εκφράζοντας τους φόβους του για το τι θα συμβεί στο τέλος. Η τάση αυτή εντός ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε το Συνέδριο να προγραμματιστεί για το φθινόπωρο κι αφού πρώτα έχουν διεξαχθεί αρκετά αναπτυξιακά προσυνέδρια ανά την Ελλάδα, που θα οδηγήσουν στη σύνταξη των απαραίτητων κειμένων.

Μειοψηφούσε όμως και επέλεξε να μη θέσει το αίτημα σε ψηφοφορία. «Δεν θα περνούσε», μού εξηγούσε εκ των υστέρων άλλο μέλος της ΚΕ, διότι «οι εξελίξεις πρέπει να τρέξουν, ν’ ανανεωθούν τα όργανα και εκφραστούν όλες οι πλευρές».

***

Χολή κατά Ανδρουλάκη

Δεν είναι καθόλου παράξενο που στις συζητήσεις μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιαζόταν ποικιλοτρόπως η αναμπουμπούλα στο ΠαΣοΚ, απόρροια της παραπομπής της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ακούστηκαν διάφορα για τους χειρισμούς της υπόθεσης από τα εσωκομματικά στρατόπεδα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως για παράδειγμα ότι «αυτοί που ζητούσαν τη διαγραφή Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαγράφουν στο τέλος την Μπατζελή». Γιατί, όπως ειπώθηκε, «ο Νίκος Ανδρουλάκης γυρίζει γύρω γύρω από ένα τραπέζι και κυνηγάει την ουρά του». Ρώτησα όμως πασόκους φίλους του Ανδρουλάκη και μου είπαν για τη χολή που στάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ας κοιτάξουν καλύτερα τα δικά τους χάλια».

***

Απουσία προγραμματικού λόγου

Η πλειοψηφία εστίασε -και λογικά θα πω- στην καυστική τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη. Αυτός είναι που προκαλεί ντόρο και προσφέρει ειδήσεις και τίτλους. Ιδίως, όταν πετάει το γάντι και ανοίγει μέτωπα. Όπως δηλαδή συνέβη το Σάββατο. Μου μετέφεραν πάντως ότι από τις πλέον ενδιαφέρουσες και στοχευμένες παρεμβάσεις ήταν αυτή του Δημήτρη Μπίρμπα.

Εκ των παλαιότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω ζήτησε επί της ουσίας να υπάρξει άμεσα μια μορφή προγραμματικής διακήρυξης από το κόμμα, διότι για την ώρα, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας το έχει κάνει με τρόπο τόσο ξεκάθαρο.

***

Μαχαίρια και στη Νίκη

Είναι συχνό φαινόμενο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βγάζουν συντροφικά «μαχαίρια» και ειδικότερα όταν δημοσκοπικά έχουν μια καθίζηση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. Το Σάββατο, ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής που βανδάλισε την Εθνική Πινακοθήκη, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε στο κόμμα… ότι δεν αναδημοσιεύει τα όσα εκείνος αναρτά. Η απάντηση ήρθε τη Δευτέρα από το κόμμα με μια μακροσκελή απάντηση, στην οποία σημειώνεται ότι ο βουλευτής δεν έκανε την πράξη καλής θέλησης να πάει σε τραπέζι του λεγόμενου «βουλευτηρίου» και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις.

Μάλιστα, παρατηρούν ότι «το Βουλευτήριο συζητά με υγιή, ειλικρινή και κατά πρόσωπον διάλογο, και όχι σε δημόσια θέα για πρόκληση εντυπώσεων». «Ο κ. Παπαδόπουλος», προσθέτουν, «διακινεί την περίεργη απαίτηση να αναρτώνται στα Μέσα Επικοινωνίας του Κινήματος, συνεντεύξεις του στις οποίες ο ίδιος εκφέρει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον θεσμών του Κινήματος, του Συνεδρίου και του δημοκρατικά εκλεγμένου Βουλευτηρίου».

***

Αρχηγικό κόμμα η Νίκη;

Οι «κακές γλώσσες» πάντως λένε ότι στη Νίκη είναι τεταμένες οι σχέσεις εδώ και καιρό, καθώς και άλλοι βουλευτές θεωρούν ότι ο Δημήτρης Νατσιός τους περιορίζει και μετατρέπει το κόμμα σε αρχηγικό.

Από την άλλη, άσπονδοι φίλοι του κ. Παπαδόπουλου λένε ότι αφού είδε ότι βρήκε υποστηρικτές μετά τον βανδαλισμό της Εθνικής Πινακοθήκης, «καβάλησε το καλάμι».