Διαψεύστηκαν όσοι φοβήθηκαν τυχόν παρατράγουδα κατά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια καθ’ όλη την διάρκεια ενώ για αυτό και επιλέχθηκε να πάει με αυτοκίνητο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κωνσταντίνος Τασούλας, παρότι είναι πολύ κοντινή η απόσταση.

***

Οι απόντες

Κατά τα λοιπά, το απουσιολόγιο είχε αρκετές απουσίες. Κατ’ αρχάς σύμπαντα τα κόμματα της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ελληνικής Λύσης που «κατήγγειλαν» τον νέο πρόεδρο. Καταγράφηκε και η απουσία του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Νέα Αριστερά εκπροσωπήθηκε μόνο από τον πρόεδρο Αλέξη Χαρίτση και την Πέτη Πέρκα. Τουλάχιστον, ήταν εκεί οι ξένες αντιπροσωπείες…

***

Η απουσία Παυλόπουλου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θέλησε να αφήσει καμία σκιά για την απουσία του. Τηλεφώνησε ο ίδιος στον Κωνσταντίνο Τασούλα εξηγώντας τον λόγο, ενώ τον συνεχάρη νέα του καθήκοντα. Να σας πω ότι δεν είδα πουθενά και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, εν αντιθέσει με πρώην Προέδρους της Βουλής, όπως π.χ. της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και του Νίκου Βούτση που έδωσαν το «παρών».

***

Εύκολο κουίζ

Θα μπορούσε να εισαχθεί στη συζήτηση ως κουίζ: Ποιο ήταν το πρόσωπο που περικύκλωναν γαλάζιοι βουλευτές μόλις το είδαν; Οι παροικούντες στην κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ θα απαντούσαν γρήγορα πως το πρόσωπο αυτό είναι ο Αντώνης Σαμαράς.

Βλέπετε, η παγωμάρα των πρώτων ημερών μετά τη διαγραφή του έχει περάσει για αρκετούς γαλάζιους, ενώ πάντοτε κοντά του βρίσκεται ο μεσσήνιος βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

***

Το δώρο Τασούλα

Για δεύτερη φορά κράτησε στα χέρια της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου την συλλεκτική έκδοση με τον Υμνο εις την Ελευθερία που της προσέφερε ως δώρο ο Κ. Τασούλας. Ο τόμος είχε φτάσει και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο όταν είχε εκδοθεί, αλλά βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Μεγάρου που «έστησε» η πρώην Πρόεδρος.

Αντίθετα, ο τόμος που της προσφέρθηκε χθες θα κοσμήσει το νέο της γραφείο, για το οποίο πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ κομψό στην απλότητά του.

***

Η μέρα Τασούλα

Πάντως όσοι νόμιζαν ότι χθες θα είχαμε εξελίξεις στο θέμα του ανασχηματισμού διαψεύστηκαν. Ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε με τίποτα να χαλάσει την ημέρα που ήταν δικαιωματικά αφιερωμένη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ανέλαβε χθες και επίσημα τα καθήκοντά του μετά την ορκωμοσία του.

***

Τηλεφωνήματα Μητσοτάκη

Μέχρι χθες το απόγευμα περίπου στις επτά, τα τηλέφωνα των υπουργών που ακούγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση δεν είχαν χτυπήσει. Στο ερώτημα αν αποχωρίζονται το τηλέφωνό τους, η απάντηση ήταν αρνητική. «Έχω διαβάσει τόσα πολλά σενάρια που δεν ξέρω ποιο να πιστέψω» έλεγε πρώην υπουργός στην στήλη, ο οποίος βρίσκεται επίσης εν αναμονή για την υπουργοποίησή του.

«Με έχω διαβάσει σε τρία υπουργεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην πάω σε κανένα». Το βέβαιο είναι κατά τη συνήθη πρακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υφυπουργοί θα ειδοποιηθούν τελευταίοι. Και θα είναι πολλοί αυτοί που θα αποχωρήσουν, καθώς οι αναμονές είναι εξίσου πολλές.

***

Σενάρια για Λοβέρδο

Φανταστείτε ότι φήμες θέλουν να βολιδοσκοπήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος για να συμμετάσχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Η πηγή μου, μάλιστα, επιμένει ότι έγινε όχι ένα αλλά τουλάχιστον τρία τηλεφωνήματα από πρόσωπα που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό για να δουν τις προθέσεις του σε περίπτωση πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπουργοποίηση.

Ενας «άπιστος Θωμάς» μου είπε πάντως ότι σε αυτή τη φάση οι γαλάζιοι δεν σήκωναν ούτε μισό «πράσινο» στο νέο υπουργικό.

***

Και μια απουσία με αιτία

Από την άλλη πλευρά στο ΠαΣοΚ έχουν τα δικά τους. Μαθαίνω πως τα στελέχη του έμειναν ικανοποιημένα από το περιεχόμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με θέμα το αξιοκρατικό κι αποτελεσματικό κράτος.

Ωστόσο υπήρχε ένα θέμα καθώς από τα χείλη κάποιων διατυπώθηκε ένα ερώτημα που ήταν ο Χάρης Δούκας. Κι είναι λογικό να ρωτούν όταν απουσιάζει από μία τέτοια ημερίδα που στο πάνελ ήταν μεταξύ άλλων κι ο Σταύρος Μπένος , που συνδέθηκε με την αυτοδιοίκηση και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Επίσης είναι λογικό να ρωτούν οι σύντροφοι του γιατί απουσιάζει ο δήμαρχος Αθηναίων, καθώς την Τετάρτη δεν υπήρχε δημοτικό συμβούλιο.

Έψαξα λοιπόν κι έμαθα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων απείχε, καθώς βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα είναι στις Βρυξέλλες και είναι ομιλητής για τις περιφέρειες της Ευρώπης.