Όταν η θερμοκρασία πέφτει, αυτό που αναζητάμε είναι η θαλπωρή που μπορούν να μας προσφέρουν τόσο η παρέα των αγαπημένων μας ανθρώπων όσο και ένα νόστιμο ζεστό φαγητό. Αν αυτά τα δύο συνδυάζονται, τότε μιλάμε για την απόλυτη αρμονία. Οι σούπες, ο πατσάς, τα όσπρια, τα φαγητά στη γάστρα και τα μαγειρευτά αποτελούν σίγουρα τις καλύτερες χειμερινές επιλογές. Τα δεκαέξι εστιατόρια που ακολουθούν βρίσκονται στην καρδιά της πόλης ή λίγα χιλιόμετρα μακριά και όλα τιμούν την ελληνική κουζίνα είτε με παραδοσιακό είτε με πιο δημιουργικό τρόπο.
Για γάστρα
Πιπινιός
Από το 1992, η εξοχική ταβέρνα προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών από κάθε μεριά της Αττικής που θέλουν να συνδυάσουν μια μικρή εκδρομή με ωραίο φαγητό. Την ταβέρνα έχουν αναλάβει τα αδέρφια Τσούκα μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα μαγειρέματα γίνονται στα κάρβουνα, στην παραδοσιακή γάστρα με το μπακιρένιο ταψί.
Αυτά τα πιάτα είναι και τα πιο δημοφιλή καθώς δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού. Εκεί θα φάτε από αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, κοκορέτσι αρνί και χοιρινό κοντοσούβλι μέχρι σπαλομπριζόλες. Από το μενού δεν λείπει η προβατίνα, στο φιλέτο της οποίας στον Πιπινιό είναι από τους πρωτεργάτες.
Ξεχωρίζουμε: Το μοναδικό αρνάκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου.
Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη
Cinapos
Η νέα άφιξη στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή μάς προσκαλεί να καθίσουμε με τους αγαπημένους μας γύρω από το πλούσιο τραπέζι της. Σε ένα από τα παλιότερα ιστορικά κτίρια της πόλης, το οποίο κάποτε στέγαζε τους βασιλικούς στάβλους του Όθωνα και αργότερα το δημοτικό σχολείου του Θησείου, το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο του σεφ Πάνου Ιωαννίδη σερβίρει αυθεντική ελληνική κουζίνα.
Στο χώρο του Cinapos, που μοιάζει με πλατεία χωριού, θα γευτείτε πολίτικα ντολμαδάκια, χόρτα τσιγαριαστά με αβγό, μουσακά καθώς και παϊδάκια από πρόβατο.
Ξεχωρίζουμε: Το λαχταριστό αρνάκι στη γάστρα με πατάτες.
Ηρακλειδών 10, Θησείο
Βλάχικη Γάστρα
Ο Γούλας, όπως είναι γνωστό το μαγαζί στον κόσμο λόγω του ιδιοκτήτη του, αποπνέει τη θαλπωρή του χωριού. Η παραδοσιακή ταβέρνα περνά από γενιά σε γενιά και όλοι μιλούν για τον ιδιαίτερο φούρνο της, ο οποίος είναι σαν αυτούς που χρησιμοποιούσαν οι μετακινούμενοι πληθυσμοί των Βλάχων και των Σαρακατσαναίων τα παλιά χρόνια.
Μαγειρεύουν προβατίνα κοκκινιστή με κριθαράκι, χοιρινό με σελινόριζα αλλά και αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, σπληνάντερο και κοντοσούβλι.
Ξεχωρίζουμε: Το μοναδικό αρνάκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου.
Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη
Σταφυλομέλι
Ο Δημήτρης και η Αγγελική Παπαγιάννη με τις οικογένειές τους λειτουργούν με μεράκι μια παραδοσιακή ταβέρνα στην Κερατέα εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Τις καθημερινές πελάτες από τα Μεσόγεια μέχρι την Ελευσίνα απολαμβάνουν τα μαγειρευτά, τα κρεατικά και τον πατσά τους.
Αυτό που χαρακτηρίζει ωστόσο το μαγαζί είναι τα φαγητά στην παλιά γάστρα. Φτιάχνουν κόκορα κοκκινιστό, σουτζουκάκια και, κάποιες φορές, πατσά κοκκινιστό.
Ξεχωρίζουμε: Το μοναδικό αρνάκι στη γάστρα με πατάτες φούρνου.
Επαρχιακή Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα
Για όσπρια
Dopios
Ο Ντόπιος έχει φέρει στο κέντρο της Αθήνας μια σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Χριστόφορου Πέσκια. Εδώ θα απολαύσετε πιάτα με τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
Στα αγαπημένα συγκαταλέγονται το τραχανότο με χαλούμι και καραμελωμένο κουνουπίδι και το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα κάππαρης, ενώ νέο στο μενού είναι το ποντιακό μαντί με δύο είδη κιμά, κολοκύθα και σάλτσα γιαούρτι.
Ξεχωρίζουμε: Τη φάβα, την οσπριοσαλάτα και τη λευκή φασολάδα.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος
Annie Fine Cooking
Ένα ελληνικό μπιστρό με αέρα παραδοσιακής κουζίνας που δίνει έμφαση στην πρώτη ύλη και τη βιωσιμότητα. Στα πιάτα έντονες είναι οι επιρροές της σεφ Κωνσταντίνας Κασπαρίδου από τον Έβρο, απ’ όπου κατάγεται.
Το μαγαζί ανοίγει μόνο για δείπνο και το μενού αποτελεί συνεχώς μια έκπληξη. Φροντίζουν να μαγειρεύουν μικρές ποσότητες έτσι ώστε να μην περισσεύει φαγητό. Θα δοκιμάσετε συνταγές με κρέας, ψάρι και όσπρια μαζί με φρέσκες σαλάτες.
Ξεχωρίζουμε: Τη φάβα, την οσπριοσαλάτα και τη λευκή φασολάδα.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος
Το Ρίνι
Ανάμεσα στις παλιές αθηναϊκές πολυκατοικίες γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ρίνι –υποκοριστικό της σεφ Μαρίνας Χρονά– είναι ένα στέκι που γεμίζει από το πρωί έως το βράδυ. Η εμπειρία της σεφ από τη Γαλλία, τη Σουηδία και τα ταξίδια της στο εξωτερικό δίνουν έμπνευση στα πιάτα της, που όμως τιμούν την ελληνική παράδοση.
Αγαπά τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, τα οποία χρησιμοποιεί πάντα ανάλογα με την εποχή τους. Το πρωί θα πιείτε καφέ μαζί με ιδιαίτερα γλυκά, ενώ για μεσημεριανό και δείπνο θα φάτε από ραγού κιμά κόκορα μέχρι και αρνάκι στη γάστρα.
Ξεχωρίζουμε: Τη φάβα Λήμνου φουρνιστή με σκουμπρί Καλύμνου και τη ρεβιθάδα με κύμινο, ταχίνι και καλαμάρι σοτέ.
Ρεθύμνου 8, Εξάρχεια
Άκρα
Άνοιξε το 2023 και αμέσως κατάφερε να γίνει δημοφιλές χάρη στην ατμόσφαιρα και τις γεύσεις του σεφ Γιάννη Λουκάκη. Η ανοιχτή κουζίνα που είναι ορατή από τη σάλα θυμίζει σπίτι όπου ένας φίλος μαγειρεύει μπροστά σας. Το μενού αλλάζει καθημερινά και ποτέ δεν ξέρει κάποιος τι θα φάει. Αυτό που είναι σταθερό είναι τα προϊόντα που επιλέγουν, όλα βιολογικά, ακόμα και τα κρασιά, τα οποία είναι ως επί το πλείστον ελληνικά.
Με γνώμονα τη βιωσιμότητα, δεν πετούν τίποτα και αξιοποιούν ό,τι περισσεύει σε άλλες συνταγές. Στο μενού υπάρχουν πάντα, ανάλογα με την εποχή, κρέας, ψάρι και όσπρια, ενώ όλα μαγειρεύονται στη φωτιά ή στους νταβάδες. Αρκετοί προμηθεύονται για το σπίτι το χειροποίητο ψωμί τους.
Ξεχωρίζουμε: Τα ρεβίθια με μανιτάρια και την κρέμα ρεβίθι με ψητά μαρούλια.
Αμύντα 12, Παγκράτι
Λινού Σουμπάσης & Σία
Όταν άνοιξε τις πόρτες του, αποτέλεσε θέμα συζήτησης λόγω της κινηματογραφικής διακόσμησής του με κεριά, εμπνευσμένης από τις μνήμες της Μυρσίνης Λινού και του Γιώργου Σουμπάση. Τα πιάτα τους παραπέμπουν σε παλιά κυριακάτικα τραπέζια, με τη δημιουργική πινελιά του σεφ Λουκά Μάιλερ που μας μεταφέρει στην ελληνική κουζίνα του σήμερα.
Προμηθεύονται τυριά, ζυμαρικά, λαχανικά και όσπρια από διαφορετικά σημεία της χώρας, ενώ φτιάχνουν και τα δικά τους προζυμένια ψωμιά. Στο μενού θα βρείτε λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο, αρνάκι φρικασέ αλλά και σούπες ημέρας.
Ξεχωρίζουμε: Τη ρεβιθόσουπα με άγρια μανιτάρια.
Μελανθίου 2, Ψυρρή
Τα μαγειρευτά «αλλιώς»
Pharaoh
Ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και γεύσεις που έχει καταφέρει να κερδίσει τους Αθηναίους –και όχι μόνο–, καθώς έχει γίνει δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός. Το βιομηχανικό design συνδυάζεται με στοιχεία παλιότερων δεκαετιών, συμπληρωμένα από μια συλλογή εκλεκτικών αντικειμένων από όλο τον κόσμο. Υπό τους ήχους του βινυλίου, θα απολαύσετε πιάτα με ελληνικό χαρακτήρα και την υπογραφή του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη.
Η κουζίνα του Pharaoh λειτουργεί χωρίς ρεύμα ή φυσικό αέριο, βασιζόμενη αποκλειστικά σε ξυλόσομπες, ψησταριές με κάρβουνο και ξυλόφουρνους, αναβιώνοντας την ελληνική παράδοση στην πιο αγνή της μορφή. Στο μενού θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πιάτα με λαχανικά, κρεατικά και ψαρικά, όπως αρνί με σάλτσα αβγολέμονο, ψητά άγρια χόρτα με φρέσκο ανθότυρο και καραβίδες περιχυμένες με στακοβούτυρο και θυμάρι.
Ξεχωρίζουμε: Tα περιζήτητα κάστανα στιφάδο με κρεμμύδια στον ξυλόφουρνο.
Σολωμού 54, Εξάρχεια
ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ
Οι δίδυμες αδελφές Γωγώ και Σία κάνουν τα θαύματά τους στην κουζίνα και μαγειρεύουν με αγάπη πάνω από τριάντα χρόνια. Στην αρχή το κοινό του μαγαζιού ήταν όσοι δούλευαν στις βιοτεχνίες του Ψυρρή, οι οποίοι έκαναν στάση εκεί για ζεστό μεσημεριανό φαγητό.
Με τα χρόνια, η περιοχή έγινε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, ενώ σήμερα έχει αναπτυχθεί και τουριστικά. Αν καθίσετε στα τραπεζάκια τους στην περαντζάδα της οδού Ήβης, θα σας σερβίρουν απλές νόστιμες γεύσεις με δημιουργική πινελιά. Στο μενού τους θα βρείτε από λαχανοντολμάδες και κοκκινιστό μοσχαράκι μέχρι σουτζουκάκια.
Ξεχωρίζουμε: Τους σπιτικούς πικάντικους κεφτέδες τους.
Ήβης 15, Ψυρρή
Τζουτζούκα
Τα μαγειρευτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό μπιστρό που κλείνει μία τριετία και έχει κατορθώσει να γίνει κλασικό. Ο ζεστός του χώρος φέρνει στο νου παλιά στέκια με νόστιμο φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Στο μενού θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα με σταρένιο τραχανά Αράχωβας και πίκλες σέλερι, κουσκούς σαγανάκι με γαρίδες με μπισκ και κρέμα κατσικίσιας φέτας και φύτρες σκόρδου και τηγανητό κουνουπίδι με κάρι, τσίλι και vegan μαγιονέζα κόλιαντρου. Τα πιάτα συνοδεύονται άψογα από κρασιά που προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα.
Ξεχωρίζουμε: Tο συκώτι σχάρας πάνω σε μαγειρίτσα μανιταριών με αβγολέμονο και το κουσκούς με γαρίδες.
Μεγάλου Βασιλείου 32, Ρουφ
Η Ταβέρνα του Οικονόμου
Ένα μαγαζί που πλησιάζει τον αιώνα λειτουργίας και μας ταξιδεύει στις μνήμες της ελληνικής παράδοσης. Το αυτοσχέδιο μαγειρείο όπου ο Γιάννης Οικονόμου σέρβιρε φαγητά κατσαρόλας το 1930 δεν έχει αλλάξει πολλά στη γεύση του από τότε.
Όλα τα χρόνια λειτουργίας του, συγκεντρώνει από ανθρώπους της γειτονιάς μέχρι και πολιτικούς. Στην κατσαρόλα μαγειρεύονται και σήμερα τα φαγητά, με μια μεγάλη ποικιλία από λαδερά αλλά και πιάτα με κρέας όπως το αρνί στο φούρνο και τα σουτζουκάκια.
Ξεχωρίζουμε: Όλα τα λαδερά τους, που είναι μελωμένα και πεντανόστιμα.
Κυδαντιδών 32, Πετράλωνα
Για πατσά
Koutsou & Co.
Ένα μαγειρείο στην καρδιά της πόλης που δημιούργησε η Αργυρώ Κουτσού με μεράκι και αγάπη για την ελληνική κουζίνα. Κρυμμένο σε μια στοά της οδού Ξενοφώντος, με τραπεζάκια απλωμένα ολόγυρά της, έχει κάτι από τα παλιά καφενεία της Αθήνας.
Η Αργυρώ Κουτσού προμηθεύεται η ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, φρέσκα υλικά από Έλληνες παραγωγούς, τα οποία δίνουν ακόμα περισσότερη νοστιμιά στις συνταγές της. Στο μενού ημέρας υπάρχουν από ψαρόσουπα μέχρι μουσακάς και από σταρένιος τραχανάς Αράχωβας μέχρι κεφτεδάκια βασισμένα στις οικογενειακές αναμνήσεις της μαγείρισσας.
Ξεχωρίζουμε: Τον ιδιαίτερο πατσά «αλλιώς».
Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα
Το Αυτόφωρο
Ένα από τα πιο παλιά πατσατζίδικα της πόλης βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σε μια πολύ ζωντανή γειτονιά του κέντρου, το μαγαζί έχει να αφηγηθεί άπειρες ιστορίες από τα αθηναϊκά ξενύχτια.
Με όνομα-αναφορά στα δικαστήρια απέναντι, οι θαμώνες του εδώ και χρόνια γνωρίζουν ότι θα φάνε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό από το μεσημέρι μέχρι τη νύχτα. Αρκετοί –ανάμεσά τους νέος κόσμος και δικηγόροι– επισκέπτονται το Αυτόφωρο για το μεσημεριανό τους διάλειμμα από το γραφείο. Θα σας γεμίσουν ζεστασιά η κοτόσουπα, το μοσχαράκι, η βραστή γίδα, όπως και τα λαδερά τους.
Ξεχωρίζουμε: Το θρυλικό πατσά τους.
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 152, Αθήνα
Μάκης
Ένα κλασικό εικοσιτετράωρο πατσατζίδικο που κρατά την αυθεντικότητά του από το 1995, όταν το άνοιξε ο Μάκης Κράλλης, ένας μετρ του είδους. Το μαγαζί, ενώ έχει περάσει στη δεύτερη γενιά, στους γιους του, συνεχίζει να φιλοξενεί όχι μόνο τους ξενύχτηδες, αλλά και όσους αγαπούν αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.
Τα τελευταία χρόνια, περνούν την πόρτα του πολλοί νέοι άνθρωποι και παρέες, που τιμούν και τις σούπες του, την κοτόσουπα, τη μοσχαρόσουπα αλλά και τη σούπα χωρίς κρέας. Ο πατσάς βέβαια υπάρχει σε πολλές παραλλαγές – κοιλιά, πόδι, ανάμεικτος και ψιλοκομμένος.
Ξεχωρίζουμε: Την κοιλιά με λάδι και κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Θηβών 235, Περιστέρι