Λαοθάλασσα σχηματίστηκε χθες Κυριακή 26/1 σε όλη την Ελλάδα, με τους πολίτες να γίνονται μια γροθιά και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Ο κόσμος βρέθηκε στο πλευρό των συγγενών θυμάτων και τραυματιών, δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και μετά τη δημοσιοποίηση των νέων ηχητικών ντοκουμέντων.

«Δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει φορέας. Είναι ο άνθρωπος που καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Ο απλός άνθρωπος δεν έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και αυτό φαίνεται», είπε στο MEGA o ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης.

«Τα ηχητικά δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω»

Ο κ. Λακαφώσης αναφέρθηκε στα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας ότι δεν είναι σύμφωνος με τη δημοσιοποίηση τους.

«Το ηχητικό του 112 ήταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Το είχαμε εξετάσει από την πρώτη στιγμή, είχαμε αντιληφθεί ποιοι ακούγονται, ακούγονται δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Αυτοί έπρεπε να ταυτοποιηθούν με ιδιαίτερο και διακριτικό τρόπο, γιατί δεν ήταν, κατά τη γνώμη μας, για λαϊκή κατανάλωση. Ήταν δύο άτομα που χάθηκαν στη φωτιά και έχουν συγγενείς. Οποιαδήποτε δημοσιοποίηση έπρεπε να γίνει κατόπιν συνεννόησης και άδειας» είπε.

«Η μία φωνή ανήκει σε οικογένεια εντολέων μας. Αμέσως ενημερώσαμε πολύ διακριτικά τον Αντώνη Ψαρόπουλο, τον πατέρα θύματος, να μπορέσει να μιλήσει με τον Δημήτρη Μπέζα, που είναι η κόρη του η Φραντζέσκα που ακούγεται στο ηχητικό. Ο Δημήτρης αποφάσισε όλο αυτό να μην το πει ούτε καν στον κλειστό του κύκλο» ανέφερε ο κ. Λακαφώσης.

«Αυτοί οι άνθρωποι ακούν εκείνη την ώρα τα παιδιά τους. Αν θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να ακουστεί για να αφυπνιστεί η κοινωνία, καταλαβαίνω το σκεπτικό, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς άδεια» πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω»

Κατά της δημοσιοποίησης των ηχητικών ντοκουμέντων είναι και ο Λυσίμαχος Παπάζογλου, πατέρας του 22χρονου Γιώργου, ο οποίος τόνισε πως η μαζική συγκέντρωση των πολιτών θα αποτελέσει μοχλό πίεσης στην πολιτεία. «Κι εγώ το ήξερα τότε που μας το είχαν πει, εδώ και μήνες. Νομίζω πως δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω», είπε αναφερόμενος στα ηχητικά ντοκουμέντα.

Ο πατέρας του 22χρονου φοιτητή τίμησε τη μνήμη του γιου του, που έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, κάνοντας δωρεά στο ΑΠΘ.

«Είχαμε σκεφτεί την ημέρα της κηδείας του, αντί για στεφάνια, να κατατεθούν χρήματα για να ενισχυθεί ο εργαστηριακός τομέας Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ. Όλοι το ακολούθησαν αυτό, μαζεύτηκε ένα μεγάλο ποσό και αγοράστηκαν όργανα για τους φοιτητές και τους καθηγητές του τμήματος» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Παπάζογλου υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται στην κοπτοραπτική των ηχητικών ντοκουμέντων και διαφεύγουν από διώξεις.