Η μεγάλη ανατροπή του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, που σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έφερε πρώτο το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 182 έδρες, δεύτερη τη συμμαχία Μαζί του Μακρόν με 168 έδρες και τρίτη την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 143 έδρες, διέψευσε παταγωδώς τις δημοσκοπήσεις. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα αποτελεί νίκη του δημοκρατικού μετώπου στη Γαλλία.

Θα αξιοποιηθεί όμως αυτή η νίκη ή θα οδηγήσει σε ακυβερνησία; Το δημοκρατικό μέτωπο, δηλαδή κυρίως οι βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Μαζί, συγκεντρώνουν άνετα πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση: έχουν 350 βουλευτές στους 577 (για πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 289). Θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους;

Δύσκολη εξίσωση

Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου και πιο ακροαριστερού από τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε αρνητικός στις διαπραγματεύσεις με το Μαζί του Μακρόν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, ζήτησε «σύνεση» και επέστησε την προσοχή στο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δεν απάντησε στο ερώτημα του ποιος θα κυβερνήσει».

Η Ανυπότακτη Γαλλία όμως, που εξέλεξε 74 βουλευτές, δεν έχει πλειοψηφία εντός των 182 βουλευτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου, άρα δεν μπορεί να επιβάλει τον υποψήφιό της και τους όρους της για την πρωθυπουργία. Αντίθετα, το κόμμα του Μελανσόν έμεινε πάνω-κάτω στον αριθμό των βουλευτών που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα σχεδόν διπλασίασε τους βουλευτές του στη νέα Εθνοσυνέλευση, άρα μπαίνει με αξιώσεις στο παιχνίδι.

Καθόλου αμελητέα η άνοδος της Λεπέν

Η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές της (είχε 89 και τους έκανε 143) αλλά έδειξε και τα όριά της. Στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, αυτόν που πραγματικά μετράει, οι ψηφοφόροι την έστειλαν στην τρίτη θέση. Όμως το ότι η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές δεν είναι αμελητέο.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι της Εθνικής Συσπείρωσης, είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Το κόμμα του, στο οποίο είναι συμπρόεδρος με την Μαρίν Λεπέν, όχι μόνο δεν έφερε αυτοδυναμία, όπως απαιτούσε ο Μπαρντελά για να αναλάβει πρωθυπουργός, αλλά δεν ήρθε καν πρώτο στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις προεκλογικά.

Ρυθμιστής ο Μακρόν

Οι ψηφοφόροι όμως δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν, που αναδεικνύεται σε κορυφαία προσωπικότητα των Σοσιαλιστών, αναρωτήθηκε μήπως ήρθε η ώρα «να αλλάξει κουλτούρα» η Γαλλία – που δεν έχει παράδοση στις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τέλος, ο συνασπισμός Μαζί του Μακρόν, αν και έχασε γύρω στους 100 βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, το γεγονός ότι κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την Εθνική Συσπείρωση, δείχνει ότι παραμένει στο παιχνίδι: είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων καθώς κανένας συνασπισμός δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς τους βουλευτές του Μαζί ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μακρόν, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διατηρεί τις ελπίδες του για τις προεδρικές εκλογές του 2027.