Αν επαληθευτούν τα exit polls, οι κάλπες στη Γαλλία έβγαλαν – αντίθετα προς τις προβλέψεις – πρώτη την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 172-192 έδρες, δεύτερη τη συμμαχία Μαζί του Μακρόν με 150-170 έδρες και τρίτη την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 132-152 έδρες.

Τα exit polls σε συνδυασμό με την υψηλή συμμετοχή, που εκτιμάται ότι έφτασε το 66-67%, δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν για να κόψουν τον δρόμο στην Εθνική Συσπείρωση, καταφέρνοντας να της στερήσουν όχι μόνο την αυτοδυναμία αλλά και την πρωτιά.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα από τα exit polls είναι ότι απέδωσαν πέρα από κάθε προσδοκία τα γρήγορα αντανακλαστικά των αριστερών κομμάτων – Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Οικολόγοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα μικρότερα αριστερά και οικολογικά κόμματα – που έσπευσαν να σχηματίσουν τη συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο λίγες μέρες μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Μακρόν.

Εξίσου γρήγορα και, όπως φαίνεται από τα exit polls, εξίσου αποτελεσματικά αντανακλαστικά επέδειξε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και αμέσως μετά τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή: έσπευσε να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις “τριγωνικές” εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είχαν έρθει τρίτοι προκειμένου να μην διασπαστεί η ψήφος προς τα δημοκρατικά κόμματα και να γίνει μπαράζ στους υποψηφίους της ακροδεξιάς. Το πέτυχε.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η ακροδεξιά στη Γαλλία, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, πιάνει «ταβάνι» περίπου στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Λίγο πάνω από 31% έλαβε στον α’ γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, ενώ τα exit polls σήμερα της δίνουν 132-152 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης.

Όσο για τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς, τα exit polls τους δίνουν 57-67 έδρες.

Το τέταρτο συμπέρασμα, με βάση τα exit polls, είναι ότι αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συμμαχήσει με το Μαζί του Μακρόν, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση – από τους ίδιους εξαρτάται, οι ψηφοφόροι έκαναν το χρέος τους. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση υπολείπεται κατά πολύ (περισσότερες από 100 έδρες) από τις 289 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία.