Το υπουργείο εσωτερικών της Γαλλίας ανέβασε τα ξημερώματα τις τελικές εκτιμήσεις του για την κατανομή των εδρών μετά τις γαλλικές εκλογές. Μεγάλος νικητής ήταν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν, ωστόσο κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον πολυπόθητο αριθμό των 289 βουλευτών.

Έτσι, δεν θα έχουμε αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, ενώ από 168 βουλευτές θα απαρτίζεται η προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει τελικά 143 βουλευτές και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 68 βουλευτές.

Τα ποσοστά των κομμάτων που απαρτίζουν τους συνδυασμούς

Μεγάλο ρόλο σε ενδεχόμενες συνεργασίας αναμένεται να παίξουν και τα ποσοστά που έχουν τα μικρότερα κόμματα μέσα στους συνδυασμούς της Αριστεράς και φυσικά στο κόμμα του Μακρόν. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει 75 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 65 βουλευτές, οι Οικολόγοι 33 και οι Κομμουνιστές 9 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 99 βουλευτές  ενώ 64 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Οι αποφάσεις του Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.