Η Κεντροαριστερά βρίσκεται σ’ έναν διαρκή αναβρασμό μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και η έρευνα της Metron Analysis, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κατέδειξε την αναγκαιότητα πλήρους ανασυγκρότησης.

Με βάση τα ευρήματα που έγιναν γνωστά το μεσημέρι της Τρίτης από τους κ.κ. Στράτο Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη, είναι συνολικά 7 στους 10 οι πολίτες (σε μέγεθος δείγματος παραπάνω των 1000) που εντοπίζουν ένα μεγάλο κενό σε αυτό το πολιτικό φάσμα και διαβλέπουν ως μοναδική λύση τις συγκλίσεις δυνάμεων προς ενίσχυσή του.

Το ενιαίο σχήμα απέναντι στη φθορά της κυβέρνησης

Πιο συγκεκριμένα ήταν το 69% των ερωτηθέντων που απάντησε πως θα πρέπει να προκύψει ένα νέο ενιαίο σχήμα, εν αντιθέσει με το 27% που πιστεύει αναφανδόν σε μια συνέχεια του υπάρχοντος status quο. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε πως σε δύο ηλικιακές ομάδες, των 25-34 και των 35-44, το ποσοστό της συγκρότησης μιας διευρυμένης παράταξης με κεντροαριστερό πρόσημο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 73%, ανεβάζοντας τον συνολικό μέσο όρο.

Οπότε το ότι στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ το ποσοστό εκτοξεύεται στο 83% εκατέρωθεν δεν προκαλεί έκπληξη. Ενισχύει ωστόσο το διακύβευμα που έχει γεννηθεί.

Ούτως ή άλλως είναι φανερό πως ο Έλληνας αναζητά λύσεις στα άμεσα προβλήματά του και μαζί τις εναλλακτικές πολιτικές που θα του τις προσφέρουν. Το 69% θα ήθελε πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκύψει στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που επιδρά στον μηνιαίο προϋπολογισμό και αδειάζει το πορτοφόλι του, την ώρα που η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία) έρχεται σε δεύτερο επίπεδο.

Πρόκειται για ανησυχίες που επηρεάζουν αναπόφευκτα τη γνώμη του κόσμου για την αποτελεσματικότητα της τωρινής κυβέρνησης. Μόνο το 55% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πλέον πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της. Αντιθέτως το αρκετά υψηλό 43% προτείνει πρόωρες εθνικές εκλογές, ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία δεν θεωρεί πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καταλήξει παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Ο φόβος της ακροδεξιάς και η αποστασιοποίηση

Παράλληλα, η ανάγκη ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός πως οι ερωτηθέντες ανέδειξαν ως ενισχυμένη δύναμη της ευρωκάλπης την άκρα δεξιά. Τόσο πανελλαδικά (σε 45%) όσο και πανευρωπαϊκά (σε 60%). Δεύτερη και στις δύο κατηγορίες έρχεται η δεξιά, σε τεράστια απόσταση από το κέντρο ή την αριστερά.

Όπως επισημάνθηκε σχετικώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εν λόγω πολιτικός χώρος, της ακροδεξιάς, να μην εκφράζεται ευρωσκεπτικιστικά, αλλά να δρα και να επιβάλει την ατζέντα του εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία οι Έλληνες αρχίζουν ούτως ή άλλως να χάνουν την εμπιστοσύνη τους, θεωρώντας συν τοις άλλοις πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η ισχύς της. Είναι μια συνθήκη που αποτυπώθηκε στο τεράστιο ποσοστό της αποχής, το οποίο για πρώτη φορά ξεπέρασε αυτό της συμμετοχής.

Κατά τους ερωτηθέντες το 51% αποκρίθηκε πως απείχε για πρακτικούς λόγους. Μερικοί εξ αυτών ήταν η εργασία, η απόσταση από τα εκλογικά κέντρα και οι διακοπές. Όλοι τους πάντως οι λόγοι αυτοί αντανακλούν μια απαθή στάση απέναντι στο πολιτικό σκηνικό, ενόσω η έλλειψη εμπιστοσύνης (38%) και το γεγονός πως η ΕΕ δεν επηρεάζει τη ζωή (33%) εκτοξεύουν αθροιστικά το ποσοστό της αποστασιοποίησης από τα πράγματα και μεγαλώνει την απόσταση της βάσης από την ηγεσία.