Ο καρκίνος είναι μία χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί ενώ εάν διαγνωστούν έγκαιρα θεραπεύονται σε ποσοστό άνω του 40%.

Αν και συνήθως προσβάλλει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, μελέτη της BMJ Oncology πέρυσι ανέφερε μια απότομη παγκόσμια αύξηση των καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι επιστήμονες αναζητούν τι είναι αυτό που καθιστά πλέον τους νέους πιο ευάλωτους και πώς μπορεί να υπάρξει πρόληψη και όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση.

Μεταβολικό σύνδρομο και καρκίνος

Οι ερευνητές έχουν ήδη αποκαλύψει ότι το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα, νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, έχουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα ευρήματα: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη (HDL).

Πηγή: Vita.gr