Η Ελλάδα, η Αργεντινή και η Ινδία είναι οι τρεις χώρες με την ταχύτερη βελτίωση της επιχειρηματικότητας , σύμφωνα με την Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της μονάδας Economist Intelligence.

Μάλιστα, το μοντέλο VAR, της μονάδας, υποδηλώνει ότι αυτές οι βελτιώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, των επενδυτικών δαπανών και των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ).

Οι 10 καλύτερες χώρες για επιχειρηματική δραστηριότητα

Η τελευταία κατάταξη αποκαλύπτει επίσης ότι η Σιγκαπούρη, η Δανία και οι ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν τα καλύτερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα τα επόμενα πέντε χρόνια, με τη Σιγκαπούρη να αναμένεται να διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή για 16η συνεχή χρονιά.

Αρκετές οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, μαζί με τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Ζηλανδία, αποτελούν τις εναπομείνασες δέκα καλύτερες χώρες στον κόσμο για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι μετρά το VAR του Economist

Το μοντέλο VAR μέτρησε δεδομένα αξίας δύο δεκαετιών, προβλέποντας με επιτυχία ποιες χώρες βρίσκονταν ενόψει αξιοσημείωτης οικονομικής ανάπτυξης και ποιες, επομένως, ήταν ευνοϊκοί προορισμοί για άμεσες μελλοντικές επενδυτικές δαπάνες. Ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνει μόνο ποσοτικές προβλέψεις όπως οι αυξανόμενες ευκαιρίες της αγοράς, αλλά ενσωματώνει επίσης δύσκολους δείκτες με ισχυρή προγνωστική ισχύ, όπως πιθανές επερχόμενες αλλαγές πολιτικής, ζήτηση από βασικούς εμπορικούς εταίρους και αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Ελλάδα γνώρισε τη σημαντικότερη βελτίωση, εξαιτίας της φιλοεπιχειρηματικής κυβέρνησης της χώρας, η οποία έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η απότομη βελτίωσης της Αργεντικής του Μίλεϊ

Επιπλέον, η απότομη βελτίωση της Αργεντινής στο δείκτη της αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά που αναμένεται να εισαγάγει ο πρόεδρος, Javier Milei, όπως πολιτικές για την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχείρησης και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η ταχεία οικονομική ανάπτξη της Ινδίας

Η Ινδία είναι η μόνη αγορά μιας χώρας που προσφέρει δυναμική κλίμακα συγκρίσιμη με αυτή της Κίνας. Το νεανικό δημογραφικό προφίλ της Ινδίας υπόσχεται τόσο ισχυρή ζήτηση όσο και καλή διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και η EIU αναμένει ταχεία οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 2024 και 2028, με αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στον μεταποιητικό τομέα, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα.

Η επενδυτική προοπτική

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Ευρώπης της EIU, Prianthi Roy, «γνωρίζοντας εκ των προτέρων πού πρόκειται να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας των επενδυτών. Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πώς αλλάζει ο κόσμος και ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος μας, βάσει ιστορικών συνθηκών και ανάλυσης, έχει σχεδιαστεί για να βοηθά αποτελεσματικά τους παγκόσμιους οργανισμούς να διαμορφώσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές για τα επόμενα πέντε χρόνια».