Σήμερα 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, της μητέρας, αλλά και της στρατιωτικού γυναίκας που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα σταθώ μόνον στο αφιέρωμα που κάνει το ΓΕΕΘΑ για την ημέρα αυτή, που δείχνει γυναίκες στρατιωτικούς πάνω σε πολεμικό πλοία, σε υποβρύχια με αρκετές λεύγες κάτω από τη θάλασσα, πάνω σε άρματα μάχης ως αρχηγοί πληρώματος ή ασυρματίστριες- πολυβολητές, σε συντηρήσεις πολεμικών αεροσκαφών (που πάντα λαμβάνουν τα εύσημα σε διεθνείς ασκήσεις), σε αλεξιπτωτίστριες των ειδικών δυνάμεων, αλλά στις γυναίκες ιπτάμενες υποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που δίνουν υπερήφανες την μάχη για τη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι υποσμηναγοί (Ι), στα F-16, Νίκη Γκαραβέλη, της 341ης μοίρας «Βέλος°» στον Αγχίαλο, η Χρυσάνθη Νικολοπούλου της 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και η Θεοδώρα Δούρου στα Μιράζ 2000-5 στην Τανάγρα πετούν με τα μαχητικά τους, μαζί με άνδρες συναδέλφους τους όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά και σε διεθνείς ασκήσεις με διακρίσεις.

Μαζί με αυτές και η Λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού Παναγιώτα Τεργιαζοπούλου, από την Επίδαυρο, η οποία είναι η μοναδική γυναίκα κυβερνήτης, όχι μόνον στα Σινούκ, αλλά στα επιθετικά Απάτσι με τους τρομερούς πυραύλους (φονιάδες των αρμάτων μάχης) «Hellfire» καθώς και στα ελικόπτερα NH 90. Είναι η πιλότος με την οποία ο πρωθυπουργός έβγαλε σέλφι. Και ακόμα η επισμηναγός Χριστίνα – Αγαύη Κουσουράκη στα Σούπερ Πούμα με αποστολή να σώζει με το ελικόπτερό της ζωές. Όπως επίσης και όλες οι γυναίκες στρατιωτικοί που υπηρετούν την πατρίδα.

***

Ο Τσίπρας, η Νοβάρτις και η αντεπίθεση των πολιτικών

Ήταν θέμα χρόνου πότε θα ξέσπαγε ο καβγάς με φόντο την παραδοχή Τσίπρα για τα λάθη στην διαχείριση της υπόθεσης Novartis (και των τηλεοπτικών αδειών). Όπως, σύντομα και εσείς θα το διαπιστώσετε πως είναι θέμα χρόνου πότε θα ξανανοίξει η υπόθεση της σκευωρίας Novartis , με πέντε πολιτικούς (Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Αβραμόπουλος) πανέτοιμους να στραφούν εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων, μόλις οι εισαγγελείς αποφασίσουν να άρουν την ασυλία τους.

Λάθη στην υπόθεση Νοβάρτις  τα οποία έχουν και ονοματεπώνυμα. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος ποιοι πρωτοστάτησαν εκ της θέσης τους τότε στην ιστορία αυτή που συγκλόνισε το πολιτικό σύστημα, συσσωρεύοντας τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οδηγώντας, εν τέλει, στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το «άδειασμα» που επιφύλαξε ο κ. Τσίπρας προς όσους διαχειρίστηκαν τις μεγάλες αυτές υποθέσεις με τα γνωστά αποτελέσματα – φιάσκο, ήταν ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν, για το οποίο, βεβαίως, φέρει ο ίδιος την πρώτη ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση οι άλλοτε ευεργετημένοι από τον ίδιο δεν είναι διατεθειμένοι να σιωπήσουν και δεν θα διστάσουν να βάλουν και τον ίδιον πλέον στο κάδρο όσων «πετροβολούν». Η χθεσινή κόντρα του Παύλου Πολάκη με τον Θάνο Πλεύρη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ήταν ένα προανάκρουσμα των όσων θα επακολουθήσουν μετά την παρέμβαση-«βόμβα» του κ. Τσίπρα, η οποία έχει ακόμα δρόμο μπροστά της…

***

Η κόντρα Πολάκη- Πλεύρη στην… Αχερουσία

Όλα συνέβησαν κατά την ακρόαση του προτεινόμενου από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την θέση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης Παναγιώτη Αθανασίου (ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, γνωστός και από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη). Η συζήτηση δεν άργησε να φτάσει στην Novartis από τον «γαλάζιο» βουλευτή Γιάννη Λοβέρδο ο οποίος «θυμήθηκε» τον άλλοτε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαγγελόπουλο που όπως είπε «είναι ο άνθρωπος που έστησε το μεγαλύτερο δήθεν σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους (…) που στιγμάτισε δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, χωρίς κανένα λόγο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρώην αρχηγός, κ. Τσίπρας»!

Ο κ. Πολάκης εξεμάνη λέγοντας ότι «σκάνδαλο Novartis υπήρξε, γιατί οι προστατευόμενοι μάρτυρες, των οποίων οι καταθέσεις αναγνωρίστηκαν στην Αμερική, οδήγησαν την Novartis να πληρώσει σε συμβιβασμό 345 εκατομμύρια δολάρια για να σταματήσει εκεί το κακό. Και ο λόγος ποιος ήταν; Ότι χρηματοδότησαν πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «η ιστορία δεν τελειώνει» εξαπολύοντας πυρά κατά του Θάνου Πλεύρη, του στυλ «Πλεύρη μην κουνιέσαι, εσύ έχεις άλλες ευθύνες, εσύ έχεις ευθύνες ότι παρέλαβες 13.750 νεκρούς και παρέδωσες 35.000» (στην πανδημία), ή «Πλεύρη, σιωπή, είσαι ο βαρκάρης του Αχέροντα» ή «Πλεύρη όταν είμαι εγώ μπροστά , σιωπή» και άλλα παρόμοια. Εκεί που έγινε ο κακός χαμός ήταν όταν ο κ. Πλεύρης του είπε ότι «μέχρι και ο Τσίπρας σε άδειασε…», με τον «αψύ Σφακιανό» και άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «Αυτά στον Τσίπρα να τα λες, όχι σε μένα…».

***

Αρχίζει η «Αμάλθεια» για βοήθεια προς την Γάζα

Eντός των επόμενων 24ώρων, αναμένεται να αναχωρήσει το πρώτο πλοίο από τη Λάρνακα για την Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Η αναμενόμενη άφιξη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, στη Λευκωσία ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει, εκτός απροόπτου βέβαια, την έναρξη λειτουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Συγκλίνουσες ωστόσο πληροφορίες και από ξένα δημοσιεύματα, φέρουν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας να είναι στο τελικό στάδιο. Δημοσίευμα μάλιστα του Reuters αναφέρει ως ότι η μεταφορά θα γίνει πριν το Ραμαζάνι το οποίο είναι την Κυριακή. Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα ακόμα δηλαδή κατά την εδώ παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν, ή το αργότερο το Σάββατο, θα αναχωρήσει το πρώτο πλοίο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Η όλη επιχείρηση, στην οποία θα πάρουν μέρος και ελληνικά πλοία θα συντονίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα..

***

Διαγωνισμός για νέες φυλακές

Κάποιες σοφές παροιμίες έλεγαν πως εάν γκρεμίζεις μια φυλακή κτίζεις ένα σχολείο. Κάτι βεβαίως που δεν ισχύει για την περίπτωση του Κορυδαλλού για τον οποίο στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις δεσμεύτηκε πως οι φυλακές του Κορυδαλλού θα γκρεμιστούν και στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου. Πέρασαν από τότε τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες και ουδείς γκρέμισε τις φυλακές. Ούτε σκέφτηκαν να κτίσουν σχολεία στη θέση τους, αλλά προκήρυξαν διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία νέων φυλακών, αυτή τη φορά στον Ασπρόπυργο, με την ελπίδα ότι μόλις ολοκληρωθούν σε τρία ή τέσσερα χρόνια να γκρεμίσουν επιτέλους τον Κορυδαλλό.. Ήδη όπως με πληροφορεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την μετεγκατάσταση, στον Ασπρόπυργο των φυλακών Κορυδαλλού.

***

Ο αριθμός 114 στις σχολικές απουσίες

Απουσία κυρίως την ονομάζουν οι εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές σίγουρα την αποκαλούν «κοπάνα», χρόνια τώρα. Μόνον που τώρα αλλάζουν όλα στις απουσίες και είναι ένα θέμα που θα ασχοληθεί το υπουργείο Παιδείας μετά τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ήδη, όπως μαθαίνω υπάρχουν προτάσεις, αλλά η σημαντικότερη πρόταση είναι να χωριστούν πλέον οι απουσίες σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, όπως παλιά. Δεν ξέρω εάν τελικά μείνουν οι 114 απουσίες για να χάσει κάποιος την χρονιά, αλλά με το νέο σύστημα θα γνωρίζουν και οι γονείς γιατί και πότε απουσιάζει το παιδί τους. Αλλά μην νομίζετε ότι το 114 ήταν κάτι το σταθερό. Έκανε κάποιος μαθητής ή κάποια μαθήτρια για παράδειγμα 114 απουσίες, αλλά εν συνεχεία προσκόμιζε χαρτί πως είχε Covid, ή ότι ήταν ανάγκη να ταξιδεύσει στο εξωτερικό και μπορούσε να απουσίαζε όσο ήθελε. Τώρα και στις κοπάνες μπαίνει, όπως μου λένε από το υπουργείο Παιδείας, ένα μέτρο.

***

Όταν οι σκληροτράχηλοι Γκούρκας συνάντησαν τους Έλληνες κομάντος

Συνεκπαίδευση υλοποιήθηκε στα υψίπεδα της Σκωτίας, με την ονομασία «HIGHLAND KHUKRI – 24, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, από 15 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2024. Για πρώτη φορά Έλληνες Καταδρομείς ασκήθηκαν μαζί με τους ομόλογούς τους Βρετανούς (και τους σκληροτράχηλους Γκούρκας) σε ορεινό περιβάλλον και σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Εκπαιδεύθηκαν σε απαιτητικά σενάρια, όπως επίπονες πορείες με φόρτο 35 κιλών, βολές φορητού οπλισμού, μεταφορά/ διάσωση τραυματία, παροχή Α Βοηθειών στο πεδίο μάχης, επιβίωση σε περιοχές με υψόμετρο και άλλα.

Μαθαίνω ότι οι Βρετανοί έμειναν ενθουσιασμένοι και επιθυμούν να έλθουν και στα ελληνικά βουνά για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Οι Βρετανοί ήταν από το 2nd Royal Gurkha Rifles Battalion και την 16 Air Assault Brigade Combat.

***

Τσικνοπέμπτη στη Βουλή με τιμές… φοιτητικές

Το τσίκνισαν χθες οι βουλευτές και όπως φάνηκε το καταχάρηκαν. Καθότι στο εστιατόριο της Βουλής με τιμές… φοιτητικές, η σεφ Κωνσταντίνα Μητσοτάκη ετοίμασε ειδικά πιάτα για τσικνοπέμπτη, όπως σεφταλιές, κεμπάπ, κοκορέτσι, μπουτάκια κοτόπουλου, αρνί γάστρας, χοιρινά πανσετάκια, συκωταριά αρνίσια, καλαμάκια κοτόπουλου, σπαλομπριζόλα μερικής ωρίμανσης, μπιφτέκια black angus και πολλά άλλα. Από όλα αυτά το πιο ακριβό πιάτο ήταν το αρνί της γάστρας, 11,8 ευρώ εάν ο βουλευτής καθόταν στο εστιατόριο να το φάει ή 10,6 ευρώ εάν το έπαιρνε σε πακέτο. Και το πιο φτηνό ήταν τα μποτάκια κοτόπουλο με 6,3 και 6,1 αντίστοιχα