Στο GRACE, από το πρώτο τεύχος του οποίου, τον Ιανουάριο, θέλουμε να ασχολούμαστε με υπέροχες, θρυλικές ιστορίες που μας αγγίζουν όλους συναισθηματικά, το αφιέρωμα στην επέτειο των ακριβώς τριάντα χρόνων από το θάνατο της Μελίνας ήταν μονόδρομος και φυσικό επόμενο.

Ποτέ δεν φανταζόμουν –μετά από 35 χρόνια σε αυτήν τη δουλειά– πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει μια φωτογράφιση όπως αυτή με την οποία καταπιαστήκαμε όλοι εμείς εδώ, οι ονειροπόλοι καλλιτέχνες κατά βάθος. Με σεβασμό και επιμονή στη λεπτομέρεια για όσο το δυνατόν αρτιότερο αποτέλεσμα κι αφού μελετήσαμε ξανά και ξανά τις ταινίες «Στέλλα» και «Φαίδρα», πασχίσαμε να αναπαραστήσουμε σκηνές των θρυλικών ιστοριών τους υμνώντας την εμβληματική προσωπικότητα της Μελίνας.

Για αυτή την εικονική αναπαράσταση, επιλέξαμε για το ρόλο της Στέλλας την υπερταλαντούχα Κάτια Γκουλιώνη. Ποιος δεν θυμάται την κινηματογραφική Ευτυχία της ή το φετινό θεατρικό άλμα της για τη Σωτηρία Μπέλλου! Η Κάτια πίστεψε το όνειρο Μελίνα, παθιάστηκε με αυτό και λειτούργησε στη φωτογράφιση σαν να γυρίζαμε σκηνές ταινίας, σε μια Αθήνα με 4 βαθμούς Κελσίου, την πιο κρύα ημέρα της χρονιάς. Ευχαριστούμε πολύ και τον σπουδαίο Τάσο Ιορδανίδη, ο οποίος ερμήνευσε την περιβόητη σκηνή της ταινίας ως Γιώργος Φούντας, αλλά και τον Βασίλη Μίχα ως Αλέκο Αλεξανδράκη που βρήκαν χρόνο από τα γυρίσματά τους στην Κύπρο και ήρθαν για μας.

Αναπαριστώντας σκηνές από τη «Φαίδρα», δουλέψαμε με την Ελεονώρα Μελέτη, που δεν είναι ηθοποιός και ήταν διπλά πολύπλοκο να υποδυθεί κάτι τόσο δύσκολο. Ωστόσο κάτι από τον ατίθασο, ατρόμητο χαρακτήρα της ξεσπάθωσε και σμιλεύτηκε τόσο ωραία που μεταμορφώθηκε μοναδικά σε Μελίνα, με τη βοήθεια και του συγκλονιστικού make-up artist Αχιλλέα Χαρίτου, ο οποίος έβαφε πολύ συχνά και την ίδια τη Μελίνα Μερκούρη και ήξερε τις ιδιαιτερότητες του προσώπου της. Έτσι, χάρη στο προσαρμοσμένο μακιγιάζ, σε ορισμένες φωτογραφίες η ομοιότητα της Ελεονώρας με την αυθεντική Μελίνα ως Φαίδρα στα κλασικά, παλιά στοπ καρέ της ταινίας είναι αποστομωτική. Μαζί με τον Νίκο Κοσώνα ως Άντονι Πέρκινς, που ήρθε από την Κύπρο για 24 ώρες ειδικά για το περιοδικό μας, ήταν ένα κωμικοτραγικό, πυρετώδες απόγευμα φωτογράφισης –μετά τη μεγάλη πανσπουδαστική πορεία– που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Με σημαία την αγέρωχη μνήμη της Μελίνας, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις δυναμικές γυναίκες που δεν χωρούν στα στερεότυπα της κοινωνίας και, σπάζοντας κάθε είδους ηλικιακό, συντηρητικό ρατσισμό, τραβούν μπροστά δημιουργώντας τη δική τους ιστορία. Θα απολαύσετε και άλλα θέματα στην περιήγησή σας στο ανοιξιάτικο GRACE, όπου συναντιούνται γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών και επαγγελματικών πεδίων.

Το στυλ και η μόδα είναι καθαρά και ξάστερα γυναικεία – κάτι που φοριέται και δεν είναι όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό, μη φορέσιμο και τεχνητά μοντέρνο μέσα σε μια νέα τάση που επικρατεί. Προσποιητή, σκηνοθετημένη σκοτεινιά (underground αγγλιστί) για λόγους επίκτητης διαφορετικότητας που πουλά στο marketing. Ένα περιοδικό γυναικών που αγαπούν τη ζωή, το φως της, τις ιστορίες της και τα λαμπερά πρόσωπα αντρών και γυναικών κάθε ηλικίας και στυλ.