«Μια πραγματική πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου, μια μεγάλη, ταλαντούχα καλλιτέχνιδα με τεράστια χαρίσματα και μούσα κορυφαίων σκηνοθετών όπως ο Φεντερίκο Φελίνι η οποία κέρδισε τις καρδιές εκατομμυρίων Ιταλών». Με αυτά τα λόγια, η ιταλική κυβέρνηση αποχαιρέτησε στην επίσημη ανακοίνωσή της την ηθοποιό Σάντρα Μίλο που την περασμένη Δευτέρα έφυγε από την ζωή, με ήσυχο τρόπο, καθώς πέθανε στον ύπνο της.

Παρότι η Σάντρα Μίλο δεν είχε ποτέ το εκτόπισμα άλλων συναδέλφων της όπως η Σοφία Λόρεν, η Τζίνα Λολομπρίτζιτα και η Κλαούντια Καρντινάλε, το όνομά της συνδέθηκε με εμβληματικές ταινίες του μεταπολεμικού κινηματογράφου της πατρίδας της, με τον οποίο άρχισε να ασχολείται στα μέσα της δεκαετίας του 1950 παίζοντας στον «Εργένη» (1955) δίπλα στον Αλμπέρτο Σόρντι. Η Μίλο ήταν κινηματογραφικά δραστήρια μέχρι την εκπνοή της αμέσως επόμενης δεκαετίας όταν αποφάσισε να αποτραβηχτεί από το σινεμά και να δουλέψει, κυρίως, στην τηλεόραση.

Στο διάστημα αυτών των 15 χρόνων, η Μίλο συνεργάστηκε αρκετά με τον θρυλικό κωμικό Τοτό, έπαιξε σε δύο ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι («Il Generale Della Rovere», «Vanina Vanini») και βεβαίως, στο αριστούργημα του Φεντερίκο Φελίνι «8 ½» (1963). Σε αυτήν την ταινία, η Μίλο υποδύεται την ερωμένη του κεντρικού ήρωα, ενός σκηνοθέτη σε αδιέξοδο (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι) που στην ουσία είναι μια αντανάκλαση του ιδίου του Φ. Φελίνι. Με τον τελευταίο η Μίλο θα συνεργαζόταν και στην ταινία «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων» (1967).

Στις δεκαετίες 1970, 1980 και 1990 η Σάντρα Μίλο εργάστηκε κυρίως στην τηλεόραση οπότε η κινηματογραφική επιστροφή της το 2003 στην ταινία «Il Cuore Altrove» του Πούπι Αβάτι ήταν ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός στην Ιταλία. Η ταινία συμμετείχε στο φεστιβάλ Καννών.

Η Σάντρα Μίλο που το 2021 τιμήθηκε με το βραβείο David Di Donatello στην χώρα της (για την συνολική προσφορά της στο θέαμα), δεν σταμάτησε να είναι ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της. Πιο πρόσφατα, έπαιξε ρόλους στο «Happy Family» (2010) του Γκαμπριέλ Σαλβατόρες και στο «A Casa Tutti Bene» του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, ταινία που υπήρξε μεγάλη επιτυχία εντός συνόρων Ιταλίας το 2018.

Την ανακοίνωση του θανάτου στης Σάντρα Μίλο έκαναν γνωστή μέσω κοινωνικών δικτύων τα τρία παιδιά της.