Τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και πιο έντονα λόγος για το πώς θα αποκτήσουμε μία καλύτερη ποιότητας ζωής στην καθημερινότητά μας. Και για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε μία ολιστική προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη μας πολλούς παράγοντες και όχι μόνο τις συνήθειες ή τον τρόπο ζωής μας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο ο οποίος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, να διαμορφώσει μία καθημερινότητα ευζωίας, η οποία θα τον ωφελεί και θα την απολαμβάνει περισσότερο; Ομολογουμένως, δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλες τις περιπτώσεις, όμως, είναι εξίσου απαραίτητο.

Διότι, αν οι ασθενείς ακολουθούν μία καθημερινότητα που τους υποστηρίζει με κάθε τρόπο, σωματικά και ψυχολογικά, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τη θεραπεία τους, σταδιακά θα αποκτήσουν τη ζωή που επιθυμούν για τον εαυτό τους, αλλά θα αυξήσουν και τις πιθανότητες επιβίωσής τους χωρίς την ασθένεια.

Μάλιστα, αυτή είναι και η προσέγγιση που επιθυμεί να αναδείξει η doValue στο πλαίσιο του Μήνα Ευεξίας και Ευζωίας, θέλοντας να τονίσει πόσο πολύτιμη είναι η συνεισφορά μίας επιπρόσθετης, ολιστικής υποστήριξης, για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών αλλά και όλων των ανθρώπων.

Μία εκδήλωση Προληπτικής Ιατρικής που μας εμπνέει για μία καθημερινότητα ευζωίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Και αυτό είναι κάτι που επισήμαναν και οι επιστήμονες, Νίκος Βλάχος, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, καθώς και η Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Lifestyle Medicine & Culinary Coaching, Υπεύθυνη Ιατρείου Τρόπου Ζωής Ευρωκλινικής Αθηνών αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Οι δύο επιστήμονες  ήταν οι εισηγητές στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποίησε η doValue για τους ανθρώπους της, η οποία είχε θέμα «Πρόληψη και Ευζωία: Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην εργασία και το σπίτι», μιλώντας για τις βασικές αρχές της πρόληψης και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πρακτικές οδηγίες και συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Βλάχος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης στην αναπαραγωγή ενός ζευγαριού, εστιάζοντας στο σοβαρό ζήτημα της υπογεννητικότητας και τους τρόπους πρόληψης της υπογονιμότητας. Όσο για την Καλλιόπη Καλαϊντζή, εκείνη πρότεινε στους συμμετέχοντας τις μικρές, καθημερινές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, τις συνήθειες που βοηθούν ασθενείς και όχι μόνο, να αποκτήσουν ένα υγιές προσδόκιμο ζωής.

Το Pampering Room είναι ένα σύγχρονο «καταφύγιο» ευεξίας για γυναίκες με καρκίνο

Κι όμως, η τακτική επαφή με τη σωματική άσκηση, μία ισορροπημένη διατροφή, μία καλύτερη ποιότητα ύπνου, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ενισχύουν την ευζωία ενός ανθρώπου, πόσω μάλλον ενός ασθενή, ο οποίος ακολουθεί κάποια εντατική θεραπεία. Και επειδή οι επιλογές που κάνουμε καθημερινά στη ζωή μας, έχουν αποδειχθεί καθοριστικές για την υγεία μας, η doValue προχώρησε στη χορηγία του πρώτου Pampering Room για γυναίκες με καρκίνο, στον χώρο της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος υποστηρικτικής ιατρικής «Δίπλα στη Γυναίκα».

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν σύγχρονο, χώρο φιλοξενίας, ο οποίος παρέχει στις γυναίκες με καρκίνο αλλά και στις οικογένειές τους, τη χαλάρωση, την ευεξία, αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους. To Pampering Room είναι στελεχωμένο με ένα έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο προσφέρει στις γυναίκες και τους κοντινούς τους ανθρώπους, συμβουλές για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, αλλαγές για να αποκτήσουν μία καλύτερη διατροφή, αλλά και την αναγκαία καθοδήγηση σε πιο σύνθετα ζητήματα, όπως τη διαχείριση του πόνου.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι δράσεις της doValue μας δείχνουν πώς θα κάνουμε την αρχή, για να διαμορφώσουμε σταδιακά μία ωφέλιμη καθημερινότητα η οποία θα ενισχύει την υγεία μας και θα μας υποστηρίζει σε κάθε επίπεδο. Επενδύοντας σε συνήθειες που μας προσφέρουν μία ζωή ευζωίας, όχι μόνο θα απολαμβάνουμε περισσότερο την κάθε στιγμή, αλλά θα είμαστε και πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό ζήτημα υγείας.